Apple Butter Madeleines

A madeleine egy francia sütemény, eredetileg citrom ízesítésű. Már régen szerettem volna beszerezni egy ilyen formát, de mindenhol csak szilikon sütőformát találtam. Aztán a neten böngészve rátaláltam egy kis boltra Budapesten ahol lehetett kapni rendes tepsi formájút. Így hát megvettem, és azóta már több receptet kipróbáltam, viszont ez az "alma vajas" recept ízlett eddig a legjobban.

Madeleines are from France, and they are traditionally lemon flavoured. I really wanted to get a madeleine pan for a long time, and i finally found the perfect one. So I got it, and tried many madeleine recipes, but this apple butter one was by far my favourite.



HU

Nem kell megijedni az alma vaj szó hallatán, semmi extra megcsinálni,  ez egy alma lekvár sok fahéjjal, és vaníliával. Én a Food Network receptjét használtam, mert ez nem tartott olyan sokáig, és sütőben kell megcsinálni. De ha nem akarsz saját készítésű almavajat csinálni, mindössze annyi a teendőd, hogy lereszelsz pár almát (ízlés szerint, ha nagyon almásan szereted reszelj bele 2 nagyobbat), és a tésztába még külön keversz fahéjat és egy kicsi vaníliát.

Elkészítési idő:
  • Előkészítés: 30 perc
  • Sütés: 8-10 perc 
Nehézség: könnyű

Hozzávalók:
  • 150 g liszt
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • 30 g barnacukor
  • 70 g kristálycukor
  • 100 g sótlan vaj, olvasztva
  • 2 tojás
  • 5 ek alma vaj
  • 1 tk Nielsen Massey Madagascar Bourbon Vanilla Paste vagy 1 tk vanília kivonat

1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a madeleine tepsit jól kivajazzuk.
2. A tojásokat és a cukrokat addig keverjük, amíg sűrű és világossárga lesz. Ehhez használj elektromos habverőt, sokkal egyszerűbb és gyorsabb is.
3. Belekeverjük az alma vajat, és a vaníliát.
4. A lisztet, a sót, és a szódabikarbónát összekeverjük, és beleszitáljuk a masszába. Fontos, hogy a lisztet átszitáljuk, mert amúgy nagyon csomós lesz a tészta, tehát ezt ne hagyd ki.
5. Összekeverjük, de csak addig amíg épp minden elkeveredik. Használhatsz egy spatulát is, így csak beleforgatod a lisztet, és nem lesz a tésztánk túl kemény.
6. Az olvasztott vajat szintén belekeverjük. Itt egy ideig úgy fog tűnni, hogy valamit elrontottunk, hiszen egy picit szétválik a massza, de nem kell aggódni, el fog keveredni.
7. Hűtőbe tesszük kb 20 percre, de lehet tovább is. Ha letelt a 20 perc, akkor szobahőmérsékleten hagyjuk állni egy 10 percet, hogy a vaj egy kicsit megolvadjon.
8. Elosztjuk a tésztát a madeleine formákba. Ne rakjunk bele túl sokat, kb fél evőkanál elég mindegyikbe.
9. A sütőben 8-10 percig sütjük, vagy amíg a széle aranybarna nem lesz.
10. Ha kivettük a sütőből, rögtön vegyük ki őket a formákból, majd ha kihűlt szórjunk rá egy kis fahéjas porcukrot.

Remélem tetszett a recept, és kipróbáljátok Ti is!Jó sütögetést! :)

EN 

Don't worry, if you don't have apple butter. This recipe can be easily done without it, but I do suggest making it. I made this recipe from the Food Network site, and it turned out amazing!

Preparation time: 30 minutes
Cooking time: 8-10 minutes
Difficulty: Easy

INGREDIENTS:
  • 1-1/5 cup of flour
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • a pinch of salt
  • 2-1/2 tablespoons of brown sugar
  • 5-1/2 tablespoons of granulated sugar
  • 7 tablespoons of butter, melted
  • 2 eggs
  • 5 tablespoons of apple butter or 1 big apple (grated) and 2 teaspoons of cinnamon
  • 1 teaspoon of vanilla paste or 2 teaspoons of vanilla extract
METHOD:
1. Preheat your oven to 390 degrees (200 degrees Celsius) and butter your madeleine pan.
2. With an electric mixer beat together the eggs and sugar, until it becomes thick and pale yellow. Mix in the vanilla paste and the apple butter as well.
3. In a bowl whisk together the flour, bakig soda, salt, and cinnamon (if you're not using the apple butter). Pass it through a sieve to make sure there are no lumps.
4. Add the dry ingredients to the mixture and with a spatula fold it in.
5. Add the melted butter, and fold it in as well.
6. Put it in the fridge for about 20 minutes. After 20 minutes let it sit at room temperature for 10 minutes.
7. Divide the batter into the madeleine pans, and bake for 8-10 minutes. Don't put too much batter in them, only about half a tablespoon in each will do. They are ready, when the edges are lightly golden brown.
8. Take them out of the pan immediately, let it cool completely, and sprinkle on some confectioner's sugar with cinnamon.

I hope you enjoyed this fall recipe!Make sure to post a picture on my Facebook page if you recreate it! :)

eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram