Csokiimádó kosárka / Chocolate lover's tarts

Egy kedvenc cukrászdámban ettem ilyet, és szerettem volna elkészíteni az én verziómat is. Így született meg ez a nagyon csokis, nagyon ropogós tésztájú kis kosárka. :)

This little cake is truly indulgent and chocolatey. I had this in one of my favourite bakeries and wanted to make my own version. :)
HU
A tésztát az egyik kedvenc szakácsom Laura Vitale receptje alapján csináltam, bár tettem bele még néhány dolgot, de ez az a tészta ami mindig finom lesz, akármilyen pitét csinálsz, bármelyikhez jó. A krém egy egyszerű csokikrém, tehetsz bele rumot is, de én ezt kihagytam.

Elkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 20-25 perc
Pihentetés: kb. 8 óra
Nehézség: Közepes

12 kis kosárka lesz ebből az adagból

Hozzávalók:

A TÉSZTÁHOZ:
  • 35 g vaj, hidegen és kis kockákra vágva
  • 28 g margarin, hidegen és kis kockákra vágva
  • 94 g liszt
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 2 ek. cukor
  • egy csipet só
  • 2-3 ek. hideg víz
A KRÉMHEZ:
  • 70 g étcsokoládé
  • 50 ml tejszín
  • 1 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 ek. kristálycukor
  • 1 ek. vaníliás cukor
  • 100 g vaj
ELKÉSZÍTÉS:
Ha pitetésztát készítesz, jó ha tudsz néhány dolgot: fontos, hogy minden hozzávalód hideg legyen, így a vaj nem olvad meg gyúrás közben, és a tésztánk roppanós lesz. Ha nem akarsz margarint használni, használhatsz annyival több vajat is, viszont a margarin szintén segít, hogy ropogós legyen majd a tésztánk. A pitetészta sütésénél az úgynevezett vak sütés módszert használjuk. Nem kell megijedni, ez egyáltalán nem bonyolult. Egyszerűen kibéleljük a formákat sütőpapírral (mikor már a tésztát beletettük a formába, tehát a tésztára rakjuk a sütőpapírt) és erre teszünk száraz lencsét. Ez megakadályozza, hogy megemelkedjen a tészta. Ha végeztél a sütéssel, ezt a lencsét rakd el, hiszen jól fog jönni a következő pitesütésnél, és így nem is pazarolsz. :)
A TÉSZTA:
1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a kis kosárformákat kivajazzuk. (Ha nincs ilyen kosárformád, használj egyszerűen muffin tepsit, bár nagyobb lesz akkor a kosarad, de ha van minimuffin formád az tökéletes. Egyébként érdemes beszerezni ilyen kosárformát, rengeteg dolgot lehet vele készíteni)
2. Egy konyhai robotgépben összekeverjük a tésztához szükséges hozzávalókat a víz kivételével, és  keverjük amíg a vaj és a margarin borsószem nagyságú nem lesz (ha nincs konyhai robotgéped, használhatod a kezed is, vagy egy elektromos habverőt). 
3. Hozzáadjuk a vizet, de egyszerre csak egy evőkanálnyit, mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt mikor az előző adag víz már elkeveredett. A tészta akkor jó állagú, ha két ujjunk közé csípve összeáll.
4. Egy belisztezett felületen gyorsan összegyúrjuk, hogy összeálljon a tészta. Ezután egy fél órára hűtőbe tesszük, hogy ha a gyúrás hatására megolvadt volna a vaj, újra megdermedjen. 
5. Kis négyzeteket vágunk a tésztából, és kibéleljük vele a formákat.
6. "Vak sütéssel" kb. 20-25 percig sütjük a tésztát. Akkor van kész, mikor a széle aranybarna.
7. A tésztát kivesszük a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A KRÉM:
1. A tejszínt egy lábasban közepes lángon felmelegítjük annyira, hogy elég forró legyen, de még ne forrjon.
2. Beletesszük a kakaóport, és a vaj felét is. A kakaóport előzőleg kikeverheted egy kis tejjel vagy tejszínnel, így biztos nem lesz csomós. Ezután belekeverjük a cukrot is
3. Beletörjük a csokit, megvárjuk míg elolvad, majd levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.
4. A vaj másik felét a vaníliás cukorral habosra keverjük, és mikor a massza már langyos, akkor belekeverjük ezt is. Ekkor elég folyékony még a krém, nem kell aggódni, meg fog dermedni, csak idő kell neki.
5. A krémet egy tálba tesszük, lefedjük, és minimum 8 órára, de még jobb ha egy egész éjszakára bent hagyjuk a hűtőben.
6. Mikor teljesen megdermedt, habzsákba töltjük a krémet, és ezzel megtöltjük a kosárkákat.
7. Nem fontos, de tehetünk rá szórócukrot is. Hűtőben tároljuk, mert ez a krém nagyon könnyen megolvad.

Ez a recept egy igazi boldogsághormon-bomba, nézzétek csak meg milyen csokis. :D Remélem tetszett ez a recept Nektek, jó sütögetést! :)

EN 
The crust is a basic pie crust which I learned from Laura Vitale's videos, but I did add a few additional ingredients in it to make it a little bit sweeter. This is one of those little cakes which looks like it's hard to make, but in reality it's so easy. :)

Preparation time: 20 minutes
Cooking time: 20-25 miutes
Inactive: 8 hours or overnight
Difficulty: Medium

INGREDIENDTS:
For the crust:
  • 2-1/2 tablespoons of cold butter, cut into little cubes
  • 2 tablespoons of cold margarine/vegetable shortening, cut into little cubes
  • 3/4 cup of flour
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 2 tablespoons of granulated sugar
  • a pinch of salt
  • 2-3 tablespoons of ice cold water
For the filling:
  • 2-1/2 oz of dark chocolate
  • 3 tablespoons of heavy cream
  • 1 tablespoon of unsweetened cocoa powder
  • 1 tablespoon of granulated sugar
  • 1 tablespoon of vanilla sugar or 2 teaspoons of vanilla extract
  • 7 tablespoons of butter
METHOD:
The filling:
1. First, let's make the filling as it has to sit in the fridge for quite a while. Heat the heavy cream until it is just below boiling point.
2. Put in the cocoa powder (which I mixed with a little bit of heavy cream so that there will be no lumps) and half of the butter. Mix in the granulated sugar as well.
3. Put in the chocolate, and stir while it's melting. Take it off the heat and wait until it's lukewarm.
4. Beat together a little bit of vanilla sugar with the other half of the butter, and mix this into the chocolate mixture.
5. Put it into a bowl and pop it into the fridge for a minimum of 8 hours. It will thicken in the fridge, so you can pipe it into the shells.
The crust:
1. Preheat your oven to 375 degrees (190 degrees Celsius) and butter a muffin tin or 12 little tart pans.
2. Put the flour, salt, margarine, and butter in a food processor and mix them until the butter is the size of peas.
3. Pour in the vanilla extract and granulated sugar, and mix this in as well.
4. Put the ice cold water into this mixture one tablespoon at a time. It is good, when you pinch the dough together, it stays together.
5. On a floured surface work the dough for a bit, then wrap it in plastic wrap and put it in the fridge for 30 minutes.
6. Roll out the dough to about 1/4-inch thickness. Press the dough into a muffi tin or tart pan, and blind bake this for about 20-25 minutes (blind baking means to put parchment paper on your dough and put dried beans or lentils on it, so it won't come up), or until the edges are golden brown. Let it cool completely.
7. When the filling is hardened, put it into a piping bag and fill each shell with the chocolate cream. You can decorate it with sprinkles as well.
I hope you liked this recipe, make sure to send me a picture if you recreate it! :)

eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram