Amerikai vaníliás fánk

Ki ne ismerné a Simpson családból híressé vált donutokat?! :) Egyre népszerűbbek, egyre több helyen lehet őket beszerezni. Nem is csoda, mert nagyon színesek, vidámak, és finomak is. 

Egészségesnek már nem mondható a legtöbb, hiszen általában olajban sütik ki őket. Az én verzióm viszont sütőben sült, ugyan kell hozzá egy fánktepsi, viszont én egy 3 db-os szettet vettem 1000 Ft-ért, szóval ki lehet fogni olcsón is. Ez egy vaníliakrémmel töltött fánk, a krém ugyan az, mint a Boston Cream Cupcake receptnél, tehát ezt is Laura Vitale oldaláról tanultam, amit egyébként nagyon ajánlok angolul tudóknak, rengeteg szuper receptje van. 

Elkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 10-15 perc
Nehézség: Könnyű

6 db fánk lesz ebből az adagból
HOZZÁVALÓK:
A fánkhoz:
  • 156 g liszt
  • 3/4 teáskanál sütőpor
  • 1/8 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • egy csipet só
  • 28 g sótlan vaj, olvasztva
  • 30 ml étolaj
  • 90 g kristálycukor
  • 2 teáskanál vaníliapaszta vagy 1 vanília rúd
  • 1 tojás
  • 125 ml tej
A krémhez:
  • 180 ml tej
  • 1 és 1/2 evőkanál liszt
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • egy csipet só
  • 1 vanília rúd vagy 1 teáskanál vaníliapaszta
A díszítéshez:
  • 140 g fehér csoki
  • 40 g vaj
  • 1 evőkanál kukorica szirup
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1-2 evőkanál tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • szórócukor (én színes gabonagolyókat használtam
ELKÉSZÍTÉS:
A krém:
1. Egy lábosban összekeverjük az összes hozzávalót, majd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Ez 20 percet is igénybe vehet, ne add fel. :)
2. Egy kis lyukú szitába töltjük, és ezen átfolyatjuk, hogy ha valami becsomósodott, az ne menjen bele a fánkba.
3. Letakarjuk, és betesszük a hűtőbe.
A fánk:
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és kivajazzuk a fánktepsit.
2. Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a szerecsendiót, és a sót.
3. Egy kisebb tálban összekeverjük az olvasztott vajat, az olajat, a vaníliapasztát vagy vanília rúd magokat, és a cukrot.
4. Hozzáadjuk a tojást, és habosra keverjük elektromos habverővel.
5. A tojásos masszát hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, majd habverővel simára keverjük. Keverés közben beleöntjük a tejet is.
6. Beletöltjük a fánkformákba, kb a háromnegyedéig töltsük a masszát.
7. 10-15 perc alatt készre sütjük a sütőben. A fánkok akkor jók, mikor a szélei enyhén barnák.
8. Miközben hűlnek a fánkok, kivesszük a hűtőből a vaníliakrémet.
9. Mikor már teljesen kihűltek, egy hosszú, vékony végű habzsák segítségével (például ilyennel) megtöltjük a fánkokat. Egyszerre nem lehet sokat beletölteni, tehát a fánk aljának szánt részen haladjunk körbe és több helyre töltsünk egy kevés krémet.
A díszítés:
1. A fehér csokoládét a vajjal és a kukoricasziruppal együtt mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztjuk. A kukoricaszirup kihagyható, viszont nem nehéz megcsinálni, és a cukor nem fog kikristályosodni a fánk tetején. A kukoricaszirup receptjét, ami alapján én is elkészítettem itt találod.
2. Hozzáadjuk a porcukrot, és elkeverjük. Nem kell megijedni, nagyon össze fog állni. Ezután fokozatosan (evőkanalanként) hozzáadjuk a tejet, ameddig egy viszonylag folyós, de még sűrű állagot nem kapunk. Ha a csokis massza még mindig úgy tűnik, hogy sűrű 10 mp-re tegyük be a mikróba, majd ezután keverjük fel habverővel. (Ha a fánkok díszítése közben úgy tűnik, kezd besűrűsödni a csoki, akkor megint tedd be 10 mp-re a mikróba.)
3. Az összes fánkot belemártjuk a masszába. Én ezt kétszer tettem meg, mert szerettem volna egy vastagabb csokiréteget a fánkomon. Ezután rögtön rászórjuk a szórócukrot vagy csokit.

És íme, készen is van az Amerikai fánk! Valószínűleg sokkal egészségesebb mint a bolti, de mégis ugyanolyan szép! :) Remélem tetszett ez a recept, jó sütögetést! :)



eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram