Fűszeres-Sütőtökös Sütik // Pumpkin Spice Cookies

Ezek a sütik igazán illenek ehhez az őszi időhöz, szépen mutatnak az asztalon is, és nagyon finomak is. Nem gondoltam volna, hogy egy egyszerű sütőtökös süti ennyire finom, de egy igazi családi kedvenc lett belőle, már többször el kellett készítenem. Olvassatok tovább a receptért!

These cookies are perfect for the fall season, they look beautiful on the table, and they're very delicious. I didn't think these simple pumpkin cookies would be this good, but it turned out to be a real family favourite, I had to make it multiple times already. Keep on reading for the recipe! 


 


HU
A sütihez tehát nem kell semmi extra hozzávaló, viszont a fűszerkeveréket, ami majd bele kerül előre készítsétek el. Amerikában ezt 'pumpkin pie spice'-nak hívják, de nem kell rögtön az Ebay-ről rendelni, egyszerűen összekeverhetjük otthon is, hiszen mindent lehet kapni hozzá. Két recept létezik, mindegyik finom, az elsőhöz szükséges hozzávalókért talán még a boltba se kell elmenni.
1 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
VAGY
1 evőkanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt gyömbér
3/4 teáskanál őrölt szegfűbors

Fontos, hogy előbb keverjétek össze, utána pedig ne az összeset, hanem annyit adjatok a tésztához, amennyi a receptben le van írva. A többit tegyétek el későbbre, sok mindenben finom.

Akármelyiket csináljátok, csak annyit kell tennetek, hogy egy kis üvegbe teszitek az összes hozzávalót, összerázzátok, és már kész is! :)

Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 15-20 perc
Nehézség: Könnyű

12 nagyobb süti lesz ebből az adagból

HOZZÁVALÓK:

A sütihez:
  • 150 g krémsajt
  • 50 g barnacukor
  • 50 g kristálycukor
  • 1 tojás
  • 250 g sütőtökpüré
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 190 g liszt
  • 1 teáskanál 'pumpkin pie spice'
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
A mázhoz:
  • 200 g porcukor
  • 29 g puha vaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 3-4 evőkanál forró víz
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és két tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. A krémsajtot és a cukrokat összekeverjük, amíg krémes nem lesz.
3. Hozzáadjuk a tojást, majd ezt is habosra keverjük.
4. Most mehet hozzá a tökpüré és a vanília is, ezt jól keverjük el, nehogy az aljára lemenjen a tök.
5. A lisztet, a fűszert, a sót, a szódabikarbónát, és a sütőport összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a masszához. Ezt csak addig keverjük, ameddig minden elkeveredik, ne dolgozzuk túl a tészát!
6. Evőkanállal kicsit nagyobb mint dió nagyságú tészta golyókat helyezünk a tepsikbe. Legyen a sütik között egy kis hely, mert sütés közben megnőnek.
7. Ezt a sütőben körülbelül 15-20 percig sütjük. Akkor vannak kész, ha a széleik egy kicsit sötétebb narancssárgák, vagy ha az egyikbe belebökünk egy fogpiszkálót, az tisztán jön ki. Én szeretem ha nem olyan nedves a süti belül, ezért én egy kicsit tovább sütöm, megvárom míg a szélei kicsit sötétebbek nem lesznek.
8. Miközben várjuk, hogy a süti megsüljön, elkészítjük a mázat. A vajat és a porcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a vaníliát, majd a forró vizet evőkanalanként hozzáadjuk addig, ameddig egy folyós állagú masszát nem kapunk. Ügyeljünk, hogy ne legyen túl folyós, mert akkor nem marad meg a sütin.
9. Ha a süti kész hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy vékony végű habzsák (vagy egy zacskó amire pici lyukat vágtunk) segítségével rajzoljunk csíkokat a sütikre, és hagyjuk ezt megszáradni.

És már készen is van a finom őszi süti! Remélem kipróbáljátok Ti is! Jó sötögetést! :)

EN
You don't need any special ingredients for these cookies, other than pumpkin pie spice, which let's be honest is nearly impossible to find if you're not living in America. But have no worries, you don't have to order it from Ebay, because the ingredients for it can be find worldwide, and you can mix up your own spice mix! And even better: I have two spice mix recipe options you can choose from:
1 teaspoon of ground cinnamon
1/4 teaspoon of ground nutmeg
1/4 teaspoon of ground ginger
1/8 teaspoon of ground cloves
OR
1 tablespoon of ground cinnamon
1 teaspoon of ground nutmeg
1 teaspoon of ground ginger
3/4 teaspoon of allspice

It is really important to mix these first, and then add the amount the recipe calls for. Do not put the whole thing in, if some is left over, keep it, you can use it in a lot of different recipes.

All you have to do is choose a recipe, put the ingredients in a little jar, and shake it well. And there you have your pumpkin pie spice! :)

Preparation time: 15 minutes
Baking time: 15-20 minutes
Difficulty: Easy

Makes about 12 big cookies
INGREDIENTS:
For the cookies:
  • 5 ounces of cream cheese, softened at room temperature
  • 1/4 cups of brown sugar
  • 1/4 cups of granulated sugar
  • 1 egg
  • 9 ounces of pumpkin puree
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 1-1/2 cups of all purpose flour
  • 1 teaspoon of pumpkin pie spice
  • 1 teaspoon of baking soda
  • 1 teaspoon of baking powder
  • a pinch of salt
 For the glaze:
  • 1-1/2 cups of powdered sugar
  • 2 tablespoons of butter, softened at room temperature
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 3-4 tablespoons of boiling hot water
METHOD:
1. Preheat your oven to 350 degrees Fahrenheit (180 degrees Celsius) and line two baking sheets with parchment paper.
2. Cream together the cream cheese and both kind of sugars.
3. Add the eggs, and beat this for about half a minute.
4. Add the pumpkin puree, and the vanilla extract. Mix this well, and make sure the pumpkin didn't sink to the bottom.
5. In a small bowl mix together the flour, pumpkin pie spice, baking powder, baking soda, and salt, and gradually add this to the mixture. Only mix until it's incorporated, do not overmix!
6. Place about walnut-size balls (maybe a little bigger) onto the baking sheets. Make sure they're a couple inches apart, as they will grow as they bake.
7. Bake this for about 15 to 20 minutes. It's ready when the edges are a deep orange colour, or if a toothpick inserted into the center comes out clean. I like the inside to be a little on the dry side, so I wait until the edges are a little bit deeper in colour.
8. While the cookies are baking, make the icing. Mix together the butter and the powdered sugar. Add the vanilla extract, and mix this in as well. Add the boiling hot water, one tablespoon at a time, until you get a runny consistency. Make sure it's not too runny, otherwise it won't stay on the cookies.
9. When the cookies are ready, let them cool completely. Then, with a piping bag fitted with a very small tip, or with a plastic bag with one edge cut off (make sure the hole is small) draw stipes on the cookies with the icing. Let it dry, and you can serve them, and eat them!
I hope you enjoyed this recipe, and you give this a try! Good luck, and have fun! :)


eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram