A smink és a süti találkozik: Mini Vörös bársony Cupcake // Make upmeets Cakes: Mini Red Velvet Cupcakes

Egy igazi lányos süti, hiszen cupcake is, és a smink is szerepelteti magát ezen a sütin. A Lolly Make Up & Beauty blog írójával mindketten egyetértettünk abban, hogy egy sütis és egy sminkes blogot még nem láttunk kollaborálni, így hát megbeszéltük, én elkészítek egy sminkes témájú sütit, ő pedig egy süti inspirálta sminket. A választásunk a vörös bársony sütire esett, hiszen ez ebben az évszakban a legtipikusabb, a piros színe miatt akár Karácsonykor is elkészíthetjük. Ezt a kis minitortát a vörös bársony torta inspirálta, így hát az is megkóstolhatja ezt a fajta sütit, aki nem akar egy egész tortát elkészíteni.

This is a real girly treat, cupcakes AND make up! With the writer of Lolly Make Up & Beauty blog, we both thought, that we've never seen a make up blog and a baking blog collaborate, so we came up with the idea that I bake a make up inspired cake, and Lolly creates a make up look that's inspired by cakes. We chose red velvet cake, as it fits the season, because of its colour. These cupcakes were inspired by red velvet cake, so if you don't want to make a whole cake, you can still try it, to see how it tastes like.




HU
Talán nehéznek tűnik, a dekoráció miatt, de ahogy olvassátok a receptet, láthatjátok, hogy ezeket a kis szájakat vagy rúzsokat egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Viszont ha nem szeretnétek így kidíszíteni, egyszerűen csak hagyjátok el, és díszítsétek például piros szórócukorra. Ha nem szeretnétek külön díszítésre költeni, akkor egyszerűen vágjátok le a cupcake tetejét, rakjátok rá a krémet, majd a levágott tésztadarabokat morzsoljátok össze, és tegyétek a tetejére, nagyon jól fog kinézni. :) Ha nincs minimuffin formátok, elkészíthetitek normál méretben is, viszont akkor figyeljetek arra, hogy kicsivel tovább kell sütni.

Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 8-10 perc
Nehézség: Közepes

HOZZÁVALÓK:
A muffinhoz:
Ebből az adagból 20 db minimuffin vagy kb 8-10 db normál méretű muffin lesz.
  • 78 g liszt
  • 15 g kakópor
  • 1 csipet só
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/8 teáskanál sütőpor
  • 57 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 tojás
  • 60 ml tejföl
  • 30 ml író vagy kefír
  • 1-2 teáskanál piros ételfesték (a zselés állagú a legjobb)
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
A krémhez:
  • 100 g Philadelphia krémsajt
  • 20 g vaj
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
 A díszítéshez:
  • piros marcipán
  • fekete marcipán
  • kis szív alakú kiszúróforma
  • kés
ELKÉSZÍTÉS:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és minimuffin tepsit kibéleljük muffin kapszlikkal.
2. A vajat és a cukrot krémesre keverjük.
 3. Hozzáadjuk az írót, a tojást, a vaníliát, és a tejfölt. Az író, azaz vajas tej arra kell, hogy a sütőben reakcióba lépve a szódabikarbónával szépen feljöjjenek a sütik, és így a belseje is puhább lesz. Ha nincs írótok nyugodtan használjatok kefírt, de egyébként otthon is könnyen elkészíthető. Az író helyettesítésére egy bögre magas zsírtartalmú tejhez adjatok hozzá 1 evőkanál ecetet vagy citromlevet, és hagyjátok állni 5-10 percet. Az írónk akkor van kész, amikor a tej kicsit besűrűsödött, és kis darabokat látunk a tetején. A másik módja az írókészítésnek akkor jó, ha szeretnénk házi készítésű vajat csinálni (ami egyébként nagyon könnyű és nagyon finom). A habtejszínt verjétek fel addig, amíg már vaj nem lesz (tehát mikor már kemény hab, még keverjétek tovább), majd ezt szitán szűrjétek le, és a folyadék ami lecsöpög az író.
 4. Hozzáadjuk a piros ételszínezéket. Én 2 teáskanál jó minőségű zselés ételfestéket használtam, mert nem akartam túl sokat beletenni, hiszen vannak, akik érzékenyek az ételfestékre. Sok recept egy egész tubus festéket ír, ha ennyit beleraktok nagyon szép piros színe marad a sütinek, a kakaó belekeverése után is. Én nem szeretek ennyi színezéket a sütimbe rakni, de ez is egy lehetőség. Így az én mini tortáim kis vöröses árnyalatot kaptak, de nem lettek teljesen pirosak.
 5. A kakaót, a szódabikarbónát, a sütőport, a lisztet és a sót átszitáljuk, majd hozzáadjuk a tésztához. Addig keverjétek csak ameddig minden elkeveredik, mert ha túl sokáig dolgozzuk a tésztát, nagyon kemény lesz. Egy spatulával is beleforgathatjuk a száraz hozzávalókat, így biztos nem fogjuk túldolgozni.
 6. A tésztát elosztjuk a muffin formákba. Körülbelül a formák feléig töltsétek meg a kapszlikat, mert még erre kerül a krém is, tehát nem akarjuk, hogy túl nagyok legyenek.
 7. Süssük 8-10 percig az előmelegített sütőben. Fontos, hogy 5 perc után többször nézzünk rá, mert ezek a mini muffinok elég gyorsan sülnek. Ha normál méretű muffinokat sütünk, a sütési idő lehet 15-20 perc is.
 8. Amíg várjuk, hogy kihűljenek a muffinok, elkészítjük a krémet. A krémsajtot és a vajat habosra keverjük.
 9. Hozzáadjuk a vaníliát és a porcukrot, és addig keverjük, amíg egy elég sűrű állagot nem kapunk. Ha úgy ítéljük meg, ez nem elég sűrű, rakjunk még bele porcukrot.
 10. A krémet hűtőbe tesszük 20 percre. Akkor jó az állaga, ha végighúzzuk benne az ujjunkat, megmarad a nyoma.
 11. Egy nagy csillag alakú díszítőcsövet teszünk egy habzsákra, majd beletöltjük a krémet, és a muffinokat ezzel kidíszítjük. Kívülről kezdjük a díszítést, befele haladunk, és a közepén egy hirtelen felfelé mozdulattal befejezzük a krém nyomását. 
12. A marcipán szájhoz szükségünk lesz egy kis piros marcipánra, szív alakú sütikiszúró formára, és egy fondant eszközre, de ez nem fontos, egy kés tompa fele is tökéletes. A piros marcipánból egy kis bab alakot formálunk, ezt az ujjunkkal összenyomjuk, hogy kicsivel laposabb legyen. A kezünkkel az ovális két végét kicsit kihegyesítjük, hogy egy szájra hasonlítson, majd a tetejét középen kicsit benyomjuk, hogy megkapjuk a száj formáját. A szív alakú forma tetejével a száj körülbelül közepére egy kis mintát nyomunk, így megkapjuk az ajkakat. És már kész is. :)
 13. A rúzs marcipánfigurához szükségünk lesz egy kis piros, és fekete marcipánra. A piros marcipánból egy kis rudat sodrunk úgy, hogy a teteje (ami majd a rúzs teteje lesz) vastagabb legyen mint az alja. Késsel a vastagabb rész tetejét átlósan levágjuk, majd picit sodorjuk meg, hogy visszakapja az alakját. A fekete marcipánt helyezzük két nejlon közé, majd az ujjunkkal vagy egy sodrófával sodorjuk vékonyra. Ezután vágjunk belőle egy téglalap formát. Tegyük rá a piros rúzsunkat, majd egyszer tekerjük rá, a felesleget pedig vágjuk le. Vágjunk egy kisebb téglalapot a fekete marcipánból, majd egy kicsit lentebbről kezdve ezt is tekerjük egyszer rá. Késsel kicsit vágjuk be ahol a két fekete marcipán találkozik, illetve még beredőzhetjük a rúzs tubusát is. Két színnel is dolgozhatunk, például szép lenne az első fekete téglalap helyett aranyat vagy ezüstöt használni.
 14. Tegyük rá a krémre a díszeket, és már készen is vagyunk. :)
 Egyáltalán nem nehéz ez a cupcake, csak egy kis türelem kell hozzá. Viszont ha egy sminkmániás szülinapjára ilyet viszünk, biztosan nagyon fog neki örülni. Végül, de nem utolsó sorban pedig, szeretném Lollynak megköszönni, hogy összedolgozott a blogommal, nagyon élveztem megcsinálni ezeket a sütiket. Remélem Nektek is tetszett a recept, sok sikert, és jó sütögetést!

EN
Maybe these cupcakes look intimidating, but trust me, with a little bit of patience, these can be done very easily. However, if you don't want to decorate these like this, simply just put some red sprinkles on the cupcakes, or if you don't want to buy any decorations, cut the top of the muffins off, crumble them, and sprinkle the crumbles on, it will look fabulous too. If you don't have a mini muffin tin, you can make these regular size, but the baking time will be 15-20 minutes.

Preparation time: 30 minutes
Baking time: 8-10 minutes
Difficulty: Medium

INGREDIENTS:
For the muffins:
This amount makes about 20 mini muffins, or 8-10 regular sized muffins.

  • 10 tablespoons of flour
  • 2 tablespoons of cocoa powder
  • a pinch of salt
  • 1/4 teaspoon of baking soda
  • 1/8 teaspoon of baking powder
  • 1/4 cup of butter, softened
  • 1/2 cup of granulated sugar
  • 1 egg
  • 1/4 cup of sour cream
  • 1/8 cup of buttermilk
  • 1-2 teaspoons of red food colouring (preferably gel)
  • 1/2 teaspoon of vanilla extract
For the cream cheese frosting:
  • 1/2 cup of cream cheese, at room temperature
  • 1 tablespoon of butter, at room temperature
  • 5 tablespoons of powdered sugar
  • 1 teaspoon of vanilla extract
 For the decorations:
  • red marzipan or fondant
  • black marzipan or fondant 
  • a small heart shaped cookie cutter
  • knife
 METHOD:
1. Preheat the oven to 350 degrees Fahrenheit (180 degrees Celsius) and line a mini muffin pan with cupcake liners, and set aside.
2. Cream together the butter and the sugar, until it's light and fluffy.
3. Beat in the egg, the buttermilk, the vanilla, and the sour cream. The buttermilk is neccesary, because it gives a really light texture to the muffin, but if you can't get buttermilk where you live, simply just add a tablespoon of vinegar or lemon juice to a cup of whole or 2 % milk, wait 5-10 minutes, or until the milk is thickened and curdled.
4. Add the red food colouring. I've only added 2 teaspoons, because I don't like to put too much colouring in my cakes, but if you want the cupcakes very red, add a bit more. Some recipes even call for a whole tube of red food color, but personally I think that's too much. But please note that with this amount, the cupcakes won't be too red, they will only have a hint of red in them.
5. Mix together the cocoa powder, the flour, the baking powder, the baking soda, and salt, and pass it through a sieve. Mix this in with the mixture, but make sure you don't overmix. You can also fold it in with a spatula.
6. Divide the cupcakes into the muffin pan evenly, making sure, you don't fill the cupcake liners all the way to the top.
7. Bake this for about 8-10 minutes, or until a toothpick inserted into the center comes out clean.
8. While the cupcakes are cooling, make the cream cheese frosting. Beat together the cream cheese and butter, until light and fluffy.
9. Add the powdered sugar, and vanilla. If you think the frosting is not thick enough add a bit more powdered sugar. If you think it's too thick, add a little bit of milk.
10. Put it into the fridge for 20 minutes.
11. Put the frosting into a piping bag fitted with a star tip, and frost your cooled cupcakes.
12. To make the lip marzipan decoration (see step by step pictures above) first make a bean shaped ball, then press this down, so it's a bit more flat. Make the edges a little bit pointy, so it looks like a lip shape, then with a fondant tool, or a knife press down the top in the middle, so now it really looks like a mouth! With the top heart cookie cutter press down on the middle of the marzipan, and the lips are done!
13. For the lipstick figure (see step by steb pictures above) roll a small rope from the red marcipan, making sure one end is thicker than the other. Then with a knife cut the thicker end on an angle, and roll it a little. Between two ziplock bags flatten a piece of black marzipan, and cut a rectangle that fits the red lipstick. Wrap it around once, then cut off the extra marcipan. Cut another rectangle from the black marcipan, but make sure it's smaller than the previous one. Wrap it around once (see the 6th picture) and cut the extra marzipan off. With a knife make an indentation where the two black marzipan rectangles meet. You can also make some more indentations to decorate the lipstick tube. It would be also really nice, if instead of the first black rectangle, you would use gold or silver marzipan.
14. The only thing left to do is to decorate the cupcakes, and you're done.
I hope you liked this recipe, and that you give it a try! I would like to thank Lolly for the collaboration, I had a lot of fun! Good luck, and have fun baking! :)



eszti

4 megjegyzés:

  1. Annyira jól néznek, úgy megenném öket :D és nagyon jó voltba sminken is dolgozni, élveztem az együttmüködést :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. haha köszi :D én is örültem a kollaborációnak, máskor is szívesen sütök hasonló sütiket :)

      Törlés
  2. Nagyon jól néznek ki :) Azt hittem durvább a receptje, lehet egyszer ki is próbálom :D Amúgy valahol olvastam régebben, hogy a cékla levével színezik meg a sütit. Szerinted müködhet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. persze, lehet céklával színezni, így én is jó pirosra csináltam volna (csak nem volt céklám, plusz még akkor azt meg kell főzni, szóval macerás na), bár ha sokat teszel bele, mindenképp több lisztet kell a sütibe rakni, erre figyelni kell. de meg lehet próbálni, miért ne? örülök hogy tetszett a recept, és mindenképpen próbáld ki, nagyon egyszerű :)

      Törlés

Instagram