Eccles - Az Angol Keksz // Eccles - The English Cookie

 
Az Eccles egy angol városról kapta a nevét, és eredetileg nem is keksz, hanem inkább egy nagy süti. Az én kis kekszeim nem hagyományos angol recept alapján készültek, hiszen semmilyen angol rokonom nincs, aki odaadhatta volna, ez inkább az én verzióm, egy eccles inspirálta keksz, ami - remélem - legalább annyira finom, mintha egy angol nagymama csinálta volna. :)

Eccles' are English cakes, and they're named after the English town. Traditionally these are not made this small, they are rather small cakes, than cookies. I'm by no means saying that my recipe is the traditional one, but this is my take on it, and I hope, that these are just as good as the real deal. 




HU
Ez a recept kicsit bonyolultabb, mint a többi, elég sok időt igényel az előkészítése, de ha van egy kis időtök ezeken a téli napokon, mindenképpen próbáljátok ki. Lehet furán hangzik, de nekem az ilyen sütik elkészítése a kedvenceim, nagyon relaxál, hogy ezt csinálhatom. :D Én raktam cukrot is a tésztába, bár hivatalosan nincs benne, viszont újra gondolva én sem raknék, ezért nincs is a receptben. Egyébként nem is kell a tésztába cukor, mert nagyon sok van a töltelékben, szóval mindenképp inkább abba tegyetek többet. Ha szeretnétek, a tésztába 100 ml vizet plusz egy fél citrom levét tegyétek, de én nem így csináltam, mert annyira nem szeretem a citromos sütiket. Hagyományosan a mazsolás töltelékhez tesznek még kandírozott narancs- és citromhéjat, nekem ez nem volt itthon, szóval ezt kihagytam, de ha Ti szeretitek, nyugodtan tegyetek bele. És mert mindenki szereti megszegni a szabályokat, párba szilvalekvárt raktam, és azzal is nagyon finom lett. :D El lehet készíteni készen vásárolt leveles tésztából is, de abban nincs semmi szórakozás. :)

Előkészítési idő: 2 óra

Sütési idő: 15-20 perc
Nehézség: Közepes

HOZZÁVALÓK:

Kb. 25 kisebb keksz lesz ebből az adagból
A tésztához:
  • 200 g hideg vaj, kockákra vágva
  • 50 g hideg margarin, kockákra vágva
  • 350 g liszt
  • egy csipet só
  • 110 ml hideg víz
A töltelékhez:
  • 150 g mazsola
  • 24 g vaj
  • 100 g barnacukor
  • 1 citrom héja
  • 1/2 narancs leve
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűbors vagy szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér

ELKÉSZÍTÉS:


1. A vizet és a vajat mérjük ki, és tegyük a hűtőbe addig, amíg szükségünk nem lesz rá.
2. A lisztet öntsük egy keverőtálba, vagy konyhai robotgépbe a sóval, és keverjük össze.
3. Adjuk hozzá a vaj és a margarin felét, és akár késes betétű konyhai robotgéppel, vagy akár elektromos habverővel keverjük addig, amíg a vaj össze nem törik.
 4. Adjuk hozzá a vizet, és keverjük addig, amíg összeáll a tészta.
5. A vaj és a margarin másik felét hozzáadjuk, és épp hogy összekeverjük, de fontos, hogy látszódjanak a vaj- és margarindarabok, mert ettől lesz jó állagú a tészta.
6. Lisztezett felületen gömböt formálunk a tésztából (1. kép). Ezután kinyújtjuk kb 20x30 cm-esre (2. kép), de nem kell tökéletesnek lennie. Ezután a két rövidebb végét a közepe felé hajtjuk (3. kép) majd ezt is félbehajtjuk (4. kép),majd hűtőbe tesszük, és most jön a véget nem érő hajtogatási folyamat, ugyanis ezt még négyszer meg kell ismételni úgy, hogy minden kinyújtás előtt a tésztát 15-20 percre a hűtőbe tesszük.
7. Ameddig a tészta a hűtőben van, elkészíthetjük a tölteléket. A vajat felolvasztjuk, majd összekeverjük a mazsolával, a cukorral, a fűszerekkel, a narancslével, és a citromhéjjal, és félretesszük.
8. Az ötödik hűtőből kivevés után, a tésztát kinyújtjuk körülbelül 3 mm-esre, és egy pogácsa- vagy kekszszaggatóval annyi formát kiszaggatunk, amennyit csak tudunk (1. kép). A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és két tepsit kibélelünk sütőpapírral. Egy kis mennyiséget teszünk a töltelékből a süti közepére (2. kép). A kekszek szélét bevizezzük, a közepe felé hajtogatjuk, és összenyomjuk, hogy a töltelék jól be legyen zárva (3. kép). Megfordítjuk a kekszet, hogy a sima fele legyen felül, és a kezünkkel, vagy sodrófával lapítsuk el, hogy a mazsolák átnyomódjanak (4. kép). Késsel kis csíkokat vágunk rá (5. kép), majd tepsire helyezzük. Ha még maradt tészta, akkor egyszerűen csak összegyúrjuk, kinyújtjuk, egyszer félbehajtjuk, újra kinyújtjuk, és megismételjük az előbbi lépéseket. Mikor már mind kész van, felverünk egy tojást egy kis tejjel, megkenjük vele a sütiket, és a tetejére barna cukrot, vagy jégcukrot szórunk.
9. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük őket, vagy ameddig aranybarnák nem lesznek.
10. Lehetőleg rácson hagyjuk őket kihűlni, és fogyasszuk angolosan teával. :)
Remélem tetszett a recept, próbáljátok ki, mert nagyon finom. Jó szórakozást, és jó sütögetést! :)

EN

This recipe is a bit more involved, takes more time to do, but definitely not hard, so if you have a bit more time, it's worth a try for sure. This may sound odd, but these time consuming recipes are my favourite, it's my way of relaxing I guess. Originally I've put sugar in the dough, although traditionally you don't put it in, and I actually don't think you should put the sugar, as the filling is sweet, so that was my mistake, but it was delicious anyway, so it's all good. Also, traditionally there is lemon juice in the dough, so if you like that put 0,4 cup of water and the juice of half of a lemon, but I personally don't like lemon flavoured cakes that much. I did not have any candied citrone and orange peel, so I skipped that, but traditionally you do put that in the filling. I know it's really not traditional, but I've put some plum jam in some of them, and they were really good also, so try it. :D You can make it with pre-made puff pastry, but what's the fun in that? :)

Preparation time: 2 hours

Baking time: 15-20 minutes
Difficulty: Medium

INGREDIENTS:

Makes about 25 small cookies
For the dough:
  • 2-4/5 cups of flour
  • a pinch of salt
  • 3/4 cup and 2 tablespoons of cold butter, cut into cubes
  • 3-1/2 tablespoons of cold margarine or vegetable shortening, cut into cubes
  • 1/2 cup of cold water
For the filling:
  • 5 ounces of raisins
  • 1-1/2 tablespoons of butter
  • 1/2 cup of brown sugar
  • zest of 1 whole lemon
  • juice of 1/2 of an orange
  • 1 teaspoon of ground cinnamon
  • 1 teaspoon of ground allspice or ground cloves
  • 1 teaspoon of ground ginger
METHOD:
  
1. Measure out the water, butter, and margarine and put them into the fridge until you need them.
2. Put the flour and salt into the bowl of a standing mixer fitted with a paddle attachment, or food processor, and mix this up.
3. Add half of the butter and half of the margarine, and mix until you see little pieces of butter running through the flour.
4. Add the water and mix until the dough comes together.
5. Add the other half of the butter and margarine, and mix them in a little, but it's important that you don't fully mix it, you should see pieces of butter.
6. On a floured surface form a ball from the dough (picture 1), then roll it out to about a 12x8 inch rectangle, but it doesn't have to be perfect (picture 2). Then fold the two shorter sides to the middle (picture 3), and fold this in half (picture 4). Now you have to do this four more times, making sure that you put it into the fridge for 15-20 minutes every time before you roll it out.
7. While the dough is in the fridge, you can make the filling. Melt the butter, and mix it with the raisins, the brown sugar, the spices, the lemon zest and the orange juice, then set aside.
8. After the fifth time you've put the dough into the fridge, you roll it out to about 1/8 inch thickness, and with a biscuit cutter you cut out as many circles as you possibly can (picture 1). Preheat your oven to 400 degrees Fahrenheit (200 degrees Celsius) and line two baking sheets with parchment paper. Then put a little bit of the filling in the middle (picture 2). Put a little water on the edges, then fold the dough into the middle, so it covers the filling (picture 3). Turn the cookie, so it's seam side down, and press it with your hand, orr roll it with a rolling pin, so the raisins show through (picture 4). Cut some lines to the top with a knife (picture 5), and place it on a baking sheet. If you have some dough left, simply gather it, roll it out, fold it once, roll it out again, and repeat the same process. When you're done with all of the cookies, brush it with egg wash (1 egg beaten with a little bit of milk) and sprinkle on some brown sugar or white sugar.
9. Bake them for about 15-20 minutes, or until they're golden brown.
10. Let them cool on a cooling rack, then serve it with English tea.
I hope you enjoyed this recipe, make sure you give it a try, because it's really delicious. Good luck and have fun! :) 

eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram