Fügés-Narancsos-Kardamomos Keksz // Biscuits with Figs, Orange Blossom Water, and Cardamom

 Ezek a kekszek igazán különleges ízvilágúak, de nem kell tőlük félni, nagyon könnyű elkészíteni, és nagyon-nagyon finomak. Ha Karácsonyra ehető ajándékot szeretnénk valakinek adni, ez egy szuper választás, főleg ha van kekszpecsétetek, amivel még személyre szabottabbá tehetitek az ajándékot (kekszpecsétet amúgy most a Sparban is tudtok venni :)).

These biscuits taste very interesting, but do not fear, because they're very delicious and so easy to make. These are great gifts for Christmas as well, and if you have a cookie stamp, you can personalize the biscuits even more. 


HU
A kekszben kandírozott narancs van, amit a boltban nem lehet kapni, de kandírozott narancshéjat egyes helyeken igen, szóval azzal lehet helyettesíteni. Egyébként egyszerű elkészíteni, csak egy kicsit sokáig tart, de ha szeretnétek megcsinálni, a receptet itt találjátok. Ha nem szeretnétek elkészíteni, de nem tudtok venni sem, akkor sima narancshéj is jó bele. A narancsvirág vizet kihagyhatjátok, mert azt sem egyszerű venni (én az Ázsia Boltban szereztem be).

Előkészítési idő: 15 perc
Pihentetés: 1 óra
Sütési idő: 10-12 perc
Nehézség: Könnyű

HOZZÁVALÓK:
  • 1 db füge
  • 1 db kandírozott narancs, kis darabokra vágva / 1 narancs héja / kandírozott narancshéj
  • 2 teáskanál narancsvirág víz (kihagyható)
  • 250 g liszt
  • 1 teáskanál kardamom
  • 100 g porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 130 g puha vaj
ELKÉSZÍTÉS:
1. A vajat a cukorral, a narancsvirág vízzel és a tojás sárgájával habosra keverjük. Használhatunk robotgépet, vagy elektromos habverőt.
 2. Hozzáadjuk a lisztet, a narancsot, a fügét, és a kardamomot. Ha a receptben leírt lisztmennyiséget beleraktuk, és még mindig nagyon ragad, akkor tegyünk bele még egy evőkanál lisztet, és keverjük össze. Addig adagoljuk a lisztet, amíg egy rugalmas, sima tésztát nem kapunk. Fontos, hogy ne adjunk túl sok lisztet hozzá, mert akkor nagyon kemények lesznek a kekszek.
 3. A tésztát lisztezett felületen labdává gyúrjuk, majd egy órára betesszük a hűtőbe.
4. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és két tepsit kibélelünk sütőpapírral.
5. A tésztát kb 3-4 mm-re nyújtjuk, kekszformával kiszaggatjuk. Ha használunk süti pecsétet fontos, hogy mielőtt a kekszbe nyomjuk lisztezzük be egy kicsit, különben beleragad. Erősen nyomjuk bele a pecsétet, majd óvatosan helyezzük a tepsire a kekszeket.
6. Az előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Fontos, hogy ha már a keksz széle aranybarna, vegyük ki őket, különben túlsülnek.
7. Hagyjuk őket teljesen kihűlni, és már ehetjük is.

Remélem kipróbáljátok ezt a receptet. Ha bármi kérdésetek van, tegyétek fel a Facebook oldalamon! Jó sütögetést! :)
EN
These cookies have candied orange in them, which you can make (here's a great recipe), but you can substitute it with candied orange peel, or just simply orange zest. You can omit the orange blossom water, if you can't find it at your local supermarket, but if you can, make sure to put it in, because it tastes amazing!

Preparation time: 15 minutes
Inactive: 1 hour
Baking time: 10-12 minutes
Difficulty: Easy

INGREDIENTS:
  • 1 fig
  • 1 candied orange, cut into small pieces / zest of 1 orange / candied orange peel
  • 2 teaspoons of Orange Blossom Water
  • 2 cups of flour
  • 1 teaspoon of cardamom
  • 3/4 cup and 1 tablespoon of powdered sugar
  • 1 egg yolk
  • 1/2 cup and 1 tablespoon of butter, softened
METHOD:
1. In a food processor or with an electric mixer cream together the butter with the sugar, egg yolk, and orange blossom water.
2. Add the flour, cardamom, fig, and candied orange, and mix this well to combine. If the dough is too sticky add 1 tablespoon of flour, and mix this in. Repeat this, until your dough is elastic and smooth. Be careful, not to add too much flour, otherwise you'll end up with a dense dough.
3. Knead the dough on a floured surface for about 2 minutes, then wrap it into plastic wrap, and pop it into the fridge for about an hour.
4. Preheat your oven to 350 degrees Fahrenheit (180 degrees Celsius) and line two baking sheets with parchment paper.
5. Roll the dough out to about 1/8 of an inch. Cut it out with a biscuit cutter. If you're using a cookie stamp, make sure you flour it a little, otherwise it will stick to the dough. Press it firmly to your cookie, then carefully put them on your baking sheet.
6. Bake them for about 10-12 minutes. When the edges are golden brown, take them out of the oven, otherwise you'll overbake them.
7. Let them cool completely, and they're ready to eat!

I hope you liked this recipe. If you have any questions, make sure to ask them on my Facebook page. Good luck and have fun! :)

eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram