Ehető Ajándékok 2. - Ajándékötletek

Úgy gondoltam, hogy Karácsony előtt 1 nappal már nem lesz nagyon időm képes bejegyzésekkel jelentkezni, de mégis szerettem volna több ötletet adni ehető ajándékokhoz. Szóval úgy döntöttem, csinálok egy bejegyzést, amiben több egyszerű receptet találtok - most kép nélkül. Én mindegyiket megcsináltam, volt amit már ajándékként is adtam, és nagy sikere volt, szóval ha ma még van egy kis időtök, mindenképpen csináljatok meg egy-kettőt.

1. LEMON CURD - A lemon curd egy angol lekvárszerű étel, nagyon egyszerű, gyorsan készen van, és nagyon jól mutat egy befőttesüvegben. Ráadásul ebből az adagból két kisebb befőttesüveg tele is lesz, szóval két legyet ütünk egy csapásra. Én Laura Vitale receptje alapján készítettem, ha nem akartok bele ennyi tojást, rakattok kevesebbet is, több recept is 3 tojást és 1 tojássárgáját ír, nem tudom milyen lenne ha még ennél is kevesebbet tennétek bele, szóval nem ajánlom.
Recept:
Hozzávalók:
  • 113 g vaj
  • 200 g kristálycukor
  • 2 tojás és 3 tojássárgája
  • 3 vagy 4 biocitrom
Elkészítés:
1. A vajat és a cukrot elektromos habverővel felhabosítjuk.
2. Hozzáadjuk a tojásokat, és ezt is habosra keverjük.
3. Hozzáadjuk az összes citrom héját és levét. Itt nagyon csúnyán fog kinézni a dolog, darabos lesz, szétválik, de nem kell aggódni, ez főzés közben megoldódik.
4. Fazékba tesszük, és alacsony lángon folyamatos keverés közben megfőzzük, amíg sűrű nem lesz, és be nem vonja a fakanalat.
5. Megvárjuk míg kihűl, és befőttesüvegekbe töltjük. Ha ajándékként adjuk, mellékeljük hozzá a receptet, illetve mivel nem biztos, hogy mindenki tudja hogy kell enni, írjuk mellé azt is.

2. FORRÓCSOKI KOCKÁK PILLECUKORRAL - Ez egy nagyon aranyos kis ajándék, és két választásod is van. Ha kicsit több az időd, akkor elkészítheted te a pillecukrot, de ha nincs már időd, akkor veheted a boltban is. A forrócsokikat csomagold celofánba, a pillecukrot pedig tedd egy szép üvegbe.
Recept:
Hozzávalók:
A forrócsoki kockákhoz:
9 db lesz belőle
  • 100 g tejcsoki
  • 100 g étcsoki
  • 100 g fehér csoki
  • egy csipet fahéj
  • 9 kicsi muffinkapszli
  • 9 db hurkapálca, nyalókapálca, vagy fa kiskanál
Elkészítés:
1. Olvasszuk fel külön-külön a csokikat a mikróban. Ennek a legjobb módja, ha 30 másodpercekre üvegtálban mikrózzuk a csokikat, minden 30 másodperc után megkeverve, amíg teljesen fel nem olvadnak. Fontos, hogy ne hevítsük túl, mert különben darabos lesz, és már nem nagyon lehet megmenteni.
2. Egy mini muffintepsit béleljünk ki 9 kapszlival. Mindegyik fajta csokival kb 3 kapszlit tudunk megtölteni.
3. Tegyünk mindegyikbe egy pálcát vagy fa kanalat, és várjuk meg míg teljesen megszilárdul.
A pillecukorhoz:
Ebből nagyon sok lesz :D
Hozzávalók:
  • 20 g zselatin
  • 235 ml hideg víz
  • 235 ml kukoricaszirup
  • 300 g kristálycukor
  • egy csipet só
  • 1 teáskanál vaníliapaszta vagy 1 vaníliarúd magjai
Elkészítés:
1. A zselatint tegyük egy keverőtálba, és öntsük rá a víz felét. Egy 20x20-as tepsit béleljünk ki alufóliával, és vajazzuk ki. tehetünk még az aljába sütőpapírt is.
2. Egy fazékban keverjük össze a víz másik felét, a kukoricaszirupot (recept itt), a cukrot, és a sót.
3. Főzzük közepes lángon, amíg eléri a "gumilabda-állapotot". Ez kb. 118 fok, ha vancukorhőmérőnk, de ha nincs, akkor úgy tudjuk megállapítani, mikor jó a hőmérséklete, hogy egy jeges vizes poharat teszünk a tűzhely mellé, és 10 perc után elkezdjük ellenőrizni. Egy kanállal cseppentsünk a szirupból a pohárba, várjunk egy kicsit, majd vegyük ki. A szirup akkor jó, ha a víz hatására labda formájúvá tudjuk formálni, nem folyik el, de még össze lehet nyomni. Ekkor vegyük le a tűzről.
4. Robotgéppel alacsony fokozaton kezdjük el keverni a zselatint, és nagyon óvatosan öntsük hozzá a cukorszirupot. A szirup nagyon forró, szóval vigyázzunk a kezünkre.
5. Mikor mindent beleöntöttünk, tegyük át a habverőt magas fokozatra, és addig keverjük, amíg sűrű, fehér, fényes, kemény és habos nem lesz, ez kb 10 perc. Mikor már majdnem kész, tegyük bele a vaníliát, vagy akármilyen más ízesítőt.
6. Öntsük a tepsibe, a tetejét szórjuk meg porcukorral, és vajazott fóliával takarjuk le. Hagyjuk állni minimum 4 óráig, de legjobb ha egy egész éjszakán át áll.
7. Öntsük ki a tepsiből egy porcukrozott felületre, és egy vajazott éles késsel vágjuk fel. Mindegyiket hempergessük meg porcukorban.
8. Tároljuk egy légmentesen záródó dobozban az ajándékozásig.

3. CSOKI TRÜFFEL - Ez egy nagyon egyszerű és gyors recept, ami ráadásul nagyon finom is. Egy szép dobozban nagyon jó ajándék.
Recept:
Hozzávalók:
15 db lesz belőle
  • 125 g étcsoki
  • 25 g vaj
  • 40 ml tejszín
  • 15 db bonbon kapszli
Elkészítés:
1. A tejszínt felmelegítjük, beledobjuk a vajat, megvárjuk míg elolvad. Beletesszük a csokit is, és addig keverjük, amíg fel nem olvad.
2. Egy tálba tesszük, és megvárjuk míg visszadermed. Ekkor golyókat formálunk belőle és a kapszlikba tesszük. Tároljuk a hűtőben.

4. CSOKIS PERECEK - Ezt én még nem csináltam meg, de szerintem nagyon aranyos, és aki szereti az édes-sós kombinációt annak nagyon fog ízleni. Hamar megvan, és nagyon jól is mutat.
Recept:
Hozzávalók:
  • 150 g fehércsoki, étcsoki vagy tejcsoki
  • 1 csomag sós kisperec
  • színes szórócukor
Elkészítés:
1. Olvasszuk fel mikróban a csokit (30 másodpercre tegyük be, és mindig keverjük meg, ezt ismételjük addig, amíg fel nem olvad).
2. Villával mártsuk a csokiba a pereceket, hagyjuk lecsöpögni a felesleget, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mikor már majdnem megkötött, szórjuk rá a szórócukrot, és hagyjuk teljesen megszáradni.

Remélem tetszettek ezek az ötletek, és még így az utolsó pillanatban megcsináljátok valamelyiket. Szerintem egyébként jók akkor is, ha nem ajándéknak akarjuk őket adni, Karácsonyra is elkészíthetjük bármelyiket. Boldog Karácsonyt és jó sütögetést! :)

eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram