Creme Brulée

A creme brulée ahogy gondolom sokan tudjátok egy Francia desszert, ha magyarra akarjuk fordítani, akkor égetett krémet jelent. Nagyon finom, gazdag desszert, és biztosan sikere lesz ha vendégeknek tálaljátok. Ráadásul nem mondhatnám nehéznek, kell tudni néhány dolgot, de szerintem bárki el tudja készíteni. :)


Ha creme brulée-t akartok csinálni jó ha tudtok egy-két dolgot. Először is, minimum 3 órára a hűtőbe kell tenni sütés után, szóval ez nem az a desszert amit az utolsó pillanatban össze lehet dobni. Be kell szereznetek hozzá egy sütésálló kis kerámia vagy üveg tálkát is, ezeket már 200 Ft-tól lehet kapni (azt hiszem a Tescoban is lehet jó áron) szóval nem egy nagy kiadás, és sok mindenhez jól jöhet.

Pár dolgot én is az elkészítése közben tanultam meg, például, hogy sütés előtt ha habos a keverék, érdemes azokat leszedni, mert sokkal szebb lesz a felülete. Szerencsésebb ha teljesen a tetejéig töltitek a formákat, mert akkor mikor a végén karamellizáljuk a cukrot, az oldala nem fog megégni. De ezek mind csak külsőségek, az íze nagyon finom lesz akkor is, ha ezeket nem tartjátok be.
Viszont akkor nagyon nem lesz finom, ha a receptet nem követitek ahogy le van írva. Igen, a hozzávalók ha sok embernek csináljátok kicsit túlzásnak tűnnek, de fontos tartani a mennyiségeket, különben nem kapjátok meg azt a jó állagot, és az íze sem lesz annyira finom.

Viszont amin lehet spórolni az a karamellizálás. Vagyis az eszköz amivel karamellizálunk. Elvileg egy karamellizáló pisztolyt kell használni (én is azt használtam) de nem kell elrohanni a boltba venni, simán meg lehet csinálni a karamellt külön. Igen, kicsit munkásabb, igen, nem két perc, és igen, figyelni kell, de nincs creme brulée enélkül a kemény karamell tető nélkül.
A karamell tető elkészítéséhez mindössze annyit kell tennetek, hogy egy fél bögre cukrot egy kis vízzel egy lábasban addig melegítetek, ameddig szép aranybarna színű nem lesz. Fontos, hogy nem szabad ott hagyni, mert a cukor nagyon hamar leég, és keverni sem szabad (maximum néha mozgassátok meg a lábast). Ha szép arany színe lett, egy evőkanálnyit tegyetek a kész, lehűtött krémekre, szép vékony és egyenletes legyen, és tálalás előtt várjátok meg míg megkeményedik. Ennél a résznél nagyon vigyázzatok, mert a forró cukor nagyon veszélyes.
Ezt a desszertet ha vendégeknek készítitek nyugodtan elkészíthetitek előző nap, mert az is jót tesz neki ha egy egész éjszakán keresztül a hőtőben áll. Tulajdonképpen 15 percet kell vele bíbelődnötök, de az is nagyon könnyű, és utána 30-40 percet kell sütni. Nem mondanám spórolós receptnek, de néha el lehet készíteni, és tényleg sokkal nehezebbnek tűnik, mint amilyen nehéz valójában. Szóval próbáljátok ki! :)

Sokféle ízben el lehet készíteni, viszont én most a sima vaníliásat fogom nektek leírni, hiszen először meg kell tanulni az alap receptet szerintem, hogy utána jól tudjuk azt variálni.
RECEPT:
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 30-40 perc
Pihentetés: min. 3 óra
HOZZÁVALÓK:
4 adag lesz belőle
  • 355 ml zsíros tejszín
  • 3 tojássárgája
  • 45 g kristálycukor
  • 5 g vaníliás cukor
  • 1 teáskanál vanília paszta vagy 1 vanília rúd
  • egy csipet só
  • 1/2 evőkanál kristálycukor a tetejére
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
2. A tejszínt lábosban melegítsük fel addig, hogy már forró, de ha lehet még ne forrjon. Ha vanília rudat használunk, akkor a magjait kaparjuk ki, és a rúddal együtt tegyük a tejszínbe, így melegítsük fel (a vanília rudat vegyük ki ha már felmelegedett).
3. Amíg a tejszín melegszik, egy tálban habverővel keverjük össze a tojássárgájákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, és a vanília pasztát (ha azt használjuk). Csak épp hogy keverjük össze, nem kell hogy habos legyen.
4. Amikor a tejszín már meleg, vegyük le a tűzről. A tojásos keveréket folyamatosan, lassan keverjük a habverővel, és apránként adjuk hozzá a tejszínt. Ezt fontos így csinálni, különben a tojás kicsapódik, és szép rántottás lesz a krémünk. Ha kész, keverjük bele a sót.
5. Amikor az összes tejszínt beleöntöttük, szépen osszuk el őket a tálkákba.
6. Vegyünk egy jó mély tepsit, és (ha menők akarunk lenni) tegyünk bele egy tiszta konyharuhát, hogy ne csúszkáljanak el a tálkák. Forraljunk vizet, és öntsük a tepsibe, hogy kb a tálkák feléig érjen a víz. Ezt ne hagyjuk ki, mert így nem fog túlsülni a krém, sokkal jobb állagot kapunk. Ha félünk attól, hogy megég a teteje, tegyünk rá alufóliát, de én nem tettem és nem lett semmi baj.
7. Süssük a sütőben 30-40 percig, vagy ameddig a krém be nem sűrűsödik, puding szerű nem lesz az állaga. Ha megrázzuk, és a tetején nem lesz szakadás, akkor készen van.
8. 30 percig hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, majd tegyük a hűtőbe minimum 3 órára, vagy egy éjszakára.
9. Tálalás előtt szórjuk meg cukorral (vagy tegyünk rá kész karamellt, ahogy fent leírtam) és karamellizáló pisztollyal szép egyenletesre barnítsuk meg a cukrot (bevallom ezt nekem apukám megcsinálta, féltem na :D).
10. Várjuk meg míg megkeményedik a karamell, és már tálalhatjuk is. Nagyon finom friss gyümölcsökkel is.


 Remélem tetszett ez a recept, próbáljátok ki Ti is, biztosan ízleni fog. Jó sütögetést! :)



eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram