A kandírozott körte egyszerű, a sütőben kell elkészíteni, és nagyon jól mutat bármilyen tortán, jól jöhet mondjuk egy csokitorta díszítésénél is. A titka csak annyi, hogy nagyon vékonyra kell őket szelni, és jól ki kell szárítani a sűtőben. Ez 1-2 órát vesz igénybe 100 fokon, szóval ezt mindenképp csináljátok meg előbb.
A brownie tésztájában pisztácia van, de bármit belekeverhettek, aszalt gyümölcsöktől elkezdve bármilyen magokig. Én egy őszies stílusú sütit szerettem volna, mert ezek a körték szerintem eleve az őszt idézik meg (ami annyira nem aktuális így januárban de nem baj). Szóval én pisztáciát és aszalt vörösáfonyát kevertem a tésztába.
Az is mindegy, hogy díszítitek ezt a sütit, nem is kell díszíteni, a körtét is akár apróra felvághatjátok, és a tésztába keverhetitek. Én egy kicsit rusztikusra vettem a formát, de egyszerűen bevonhatjátok olvasztott csokival is, amire teszitek az egész körtéket.
Ha nem szeretitek a körtét, szerintem jó lehet akár almával is, vagy kandírozhattok narancsot vagy mandarint is rá, hogy télies legyen, bár azt egy kicsit máshogy kell csinálni. Ha még téliesíteni szeretnétek ezt a sütit tegyetek bele egy kis fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget, és máris téliesebb íze lesz a sütinknek. Az is jó ötlet, ha a tésztába kevertek kandírozott narancshéjat, így már tényleg az évszakhoz illő sütit fogtok kapni.
RECEPT:
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
HOZZÁVALÓK:
A sütihez:
- 75 g kristálycukor
- 75 g barnacukor
- 112 g puha vaj
- 2 tojás
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 100 g olvasztott csokoládé
- 112 g liszt
- 1/4 csomag sütőpor
- 30 g kakópor
- egy csipet só
- pisztácia és vörösáfonya ízlés szerint (én kb. egy maréknyit használtam)
- 2 db körte
- 6 evőkanál cukor
- 2 evőkanál víz
- kb. 50 g olvasztott csokoládé
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy 20x20-as méretű tepsit kivajazunk, majd kibélelünk sütőpapírral.
2. A cukrokat és a vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát és a tojásokat is. Addig keverjük, amíg világos színe nem lesz.
3. Az olvasztott (már kihűlt) csokit folyamatos keverés mellett a masszához adjuk.
4. A lisztet, a kakaót, a sót, és a sütőport átszitáljuk, majd a tésztához adjuk. Beleforgatjuk a pisztáciát.
5. A tésztát a tepsiben egyenletesen eloszlatjuk, és a tetejére szórjuk a vörösáfonyát.
6. Az előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük. Ha egy beleszűrt hurkapálca tisztán jön ki, akkor készen van.
7. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ameddig hűl, készítsük el a díszítést.
8. A sütőt melegítsük elő 100 fokra.
9. A két körtét vágjuk vékony szeletekre.
10. A cukrot és a vizet főzzük össze, ameddig a cukor el nem olvad, majd még 1-2 percig forraljuk. Hagyjuk kicsit hűlni, de ne túlságosan, mert megszilárdul.
11. Mártsuk bele a körteszeleteket, majd egy olajos-sütőpapíros tepsibe tegyük le őket.
12. Süssük a körtéket 1 óráig, ezután forgassuk át őket a másik oldalukra, és süssük még 30 percet. Ha 30 perc után még nem tűnnek elég száraznak, akkor hagyjuk még bent őket a sütőben. Akkor vannak kész, mikor már kiszáradtak, de ragadósak a cukortól.
13. Hagyjuk őket kihűlni, keményre fognak dermedni.
14. A csokit olvasszuk meg, és töltsük egy habzsákba.
15. A körtéket tegyük a brownie-ra olyan alakban, ahogy tetszik, és ízlés szerinti formában csurgassuk rá a csokit.
Remélem tetszett nektek ez a recept, mindenképpen próbáljátok ki, mert nagyon finom! Jó sütögetést! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése