Angyalok Eledele Cupcake

Ez a kis süti különleges, mert nagyon könnyű, habcsók szerű tésztája van. Igazából ezt a fajta tésztát tortának szokták elkészíteni, de szerintem cupcake formájában aranyosabb, és hamarabb el is fogy. Ez a süti Amerikából szármozik, és azért hívják így, mert nagyon könnyű, majdnem olyan mint egy kis édes felhő. 

Egyébként ha tortának szeretnétek elkészíteni, akkor hivatalosan egy olyan tortaformát kéne beszerezni, aminek sima az alja, tehát nem olyan mint egy kuglófformáé, de mégis van egy cső a közepén (mint a kuglófnál). Kuglófformát is lehet használni, de mivel nem szabad kivajazni, abba könnyen beleragadhat. Talán a legjobb megoldás, ha egy sima tortaformát használtok, és a közepébe tesztek egy magasabb fém üdítős dobozt. Ha a torta mellett döntötök, még az is fontos, hogy mikor hűl, fejjel lefelé kell tartani, különben a torta besüllyed, illetve jobb, ha süteménylisztet használtok, mert így könnyebben feljön..

Ezekhez a sütikhez csak fehérje kell, a tetejére tehettek bármilyen krémet, szerintem valamilyen gyümölcsös krém is nagyon finom lenne, de akár hagyhatjátok csak úgy is, de akkor mielőtt megsütitejm szépen egyengessétek el a tetejét, mert nem fog kiegyenlítődni, mint egy sima muffinnál.

RECEPT:
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 15-20 perc
Nehézség: Közepes

HOZZÁVALÓK:
A muffinokhoz:
16 muffin lesz ebből az adagból
  • 5 tojásfehérje
  • 100 g kristálycukor
  • 63 g porcukor
  • 63 g liszt
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 citrom héja
A krémhez:
  • 3 tojássárgája
  • 150 ml zsíros tej
  • 100 g kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál kukorica keményítő
  • 210 g szoba hőmérsékletű vaj
 ELKÉSZÍTÉS:
A muffinok:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy muffintepsibe tegyünk muffinkapszlikat.
2. A porcukrot és a lisztet szitáljuk át, és tegyük félre.
3. A tojásfehérjéket verjük fel. Amikor már hab, de még nem teljesen kemény, kezdjük el evőkanalanként hozzáadni a kristálycukrot, minden evőkanál után jól keverjük el, de még jobb, ha akkor is keverjük mikor hozzáadjuk a cukrot. A hab akkor jó, mikor már szép fényes, és kemény.
4. Hozzáadjuk a citromhéjat, és a vaníliát, és belekeverjük.
5. A porcukros liszt harmadát a tojásfehérjékhez szitáljuk, és spatulával vagy fakanállal beleforgatjuk. Ezt még kétszer megismételjük, semmiképp ne rakjuk egyszerre bele az összes lisztet.
6. A tésztát a muffintepsibe töltjük, a forma feléig rakjuk csak a tésztát.
7. Előmelegített sütőben sütjük kb. 15-20 percet, ha már a teteje enyhén barna, és ha beleszúrunk egy hurkapálcát és az tisztán jön ki, akkor készen van. 
8. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd dekoráljuk a krémmel. 
A krém:
1. Egy edénybe tegyük bele a tejet, 50 g cukrot, és a vaníliát, majd alacsony lángon kezdjük el melegíteni. Egy másik (hőálló) tálba tegyük bele a keményítőt, és 1 evőkanálnyit a tejből amit feltettünk a tűzre. Ezt keverjük el, majd adjunk még egy evőkanálnyi tejet hozzá. Ezután adjuk a keményítőhöz a tojássárgáját és a maradék 50 g cukrot, és keverjük el, ameddig habos nem lesz. Amikor a tej már forr, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tojásokhoz, és keverjük el. Ezt öntsük vissza az edénybe, tegyük vissza a tűzre (alacsony lángon főzzük), és folyamatos keverés mellett főzzük addig, ameddig be nem sűrűsödik. Ne hagyjuk, hogy sokáig forrjon, amikor az első buborék megjelenik, kész.
2. Hagyjuk a vanília sodót testhőmérsékletűre hűlni. Fontos, hogy a vaj is szobahőmérsékletű legyen, ne legyen se túl puha, se kemény. Mikor a sodó eléggé kihűlt, rakjuk bele egy tálba, a puha vajat pedig kockázzuk fel. Tegyünk a krémbe egy kocka vajat, és elektromos habverővel keverjük el, ameddig teljesen el nem keveredik a vaj a sodóval. Ha a vajdarabok nem tűnnek el, akkor túl hideg a sodónk, tegyük a (hőálló) tálat forró vizes edény felé, és keverjük, ameddig el nem tűnik a vaj, de ne olvasszuk fel az egészet. Ezután folytassuk a vaj keverését. Mindig csak egy vajkockát adjunk a sodóhoz, és mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt, mikor elkeveredett az előző. Ezt addig folytassuk, ameddig el nem fogy a vaj. Ha nem használjuk rögtön a krémet, és hűtőszekrénybe tesszük, akkor fontos tudni, hogy a krém nagyon keményre dermed, szóval használat előtt 3 órát hagyjuk szobahőmérsékleten visszaolvadni, vagy 20 másodpercre tegyük mikróba.

Remélem tetszett ez a recept, próbáljátok ki, nagyon elegáns kis süti. :) Jó sütögetést!
 

eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram