Egyébként ha tortának szeretnétek elkészíteni, akkor hivatalosan egy olyan tortaformát kéne beszerezni, aminek sima az alja, tehát nem olyan mint egy kuglófformáé, de mégis van egy cső a közepén (mint a kuglófnál). Kuglófformát is lehet használni, de mivel nem szabad kivajazni, abba könnyen beleragadhat. Talán a legjobb megoldás, ha egy sima tortaformát használtok, és a közepébe tesztek egy magasabb fém üdítős dobozt. Ha a torta mellett döntötök, még az is fontos, hogy mikor hűl, fejjel lefelé kell tartani, különben a torta besüllyed, illetve jobb, ha süteménylisztet használtok, mert így könnyebben feljön..
Ezekhez a sütikhez csak fehérje kell, a tetejére tehettek bármilyen krémet, szerintem valamilyen gyümölcsös krém is nagyon finom lenne, de akár hagyhatjátok csak úgy is, de akkor mielőtt megsütitejm szépen egyengessétek el a tetejét, mert nem fog kiegyenlítődni, mint egy sima muffinnál.
RECEPT:
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 15-20 perc
Nehézség: Közepes
HOZZÁVALÓK:
A muffinokhoz:
16 muffin lesz ebből az adagból
- 5 tojásfehérje
- 100 g kristálycukor
- 63 g porcukor
- 63 g liszt
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 citrom héja
- 3 tojássárgája
- 150 ml zsíros tej
- 100 g kristálycukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál kukorica keményítő
- 210 g szoba hőmérsékletű vaj
A muffinok:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy muffintepsibe tegyünk muffinkapszlikat.
2. A porcukrot és a lisztet szitáljuk át, és tegyük félre.
3. A tojásfehérjéket verjük fel. Amikor már hab, de még nem teljesen kemény, kezdjük el evőkanalanként hozzáadni a kristálycukrot, minden evőkanál után jól keverjük el, de még jobb, ha akkor is keverjük mikor hozzáadjuk a cukrot. A hab akkor jó, mikor már szép fényes, és kemény.
4. Hozzáadjuk a citromhéjat, és a vaníliát, és belekeverjük.
5. A porcukros liszt harmadát a tojásfehérjékhez szitáljuk, és spatulával vagy fakanállal beleforgatjuk. Ezt még kétszer megismételjük, semmiképp ne rakjuk egyszerre bele az összes lisztet.
6. A tésztát a muffintepsibe töltjük, a forma feléig rakjuk csak a tésztát.
7. Előmelegített sütőben sütjük kb. 15-20 percet, ha már a teteje enyhén barna, és ha beleszúrunk egy hurkapálcát és az tisztán jön ki, akkor készen van.
8. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd dekoráljuk a krémmel.
A krém:
1. Egy edénybe tegyük bele a tejet, 50 g cukrot, és a vaníliát, majd alacsony lángon kezdjük el melegíteni. Egy másik (hőálló) tálba tegyük bele a keményítőt, és 1 evőkanálnyit a tejből amit feltettünk a tűzre. Ezt keverjük el, majd adjunk még egy evőkanálnyi tejet hozzá. Ezután adjuk a keményítőhöz a tojássárgáját és a maradék 50 g cukrot, és keverjük el, ameddig habos nem lesz. Amikor a tej már forr, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tojásokhoz, és keverjük el. Ezt öntsük vissza az edénybe, tegyük vissza a tűzre (alacsony lángon főzzük), és folyamatos keverés mellett főzzük addig, ameddig be nem sűrűsödik. Ne hagyjuk, hogy sokáig forrjon, amikor az első buborék megjelenik, kész.
2. Hagyjuk a vanília sodót testhőmérsékletűre hűlni. Fontos, hogy a vaj is szobahőmérsékletű legyen, ne legyen se túl puha, se kemény. Mikor a sodó eléggé kihűlt, rakjuk bele egy tálba, a puha vajat pedig kockázzuk fel. Tegyünk a krémbe egy kocka vajat, és elektromos habverővel keverjük el, ameddig teljesen el nem keveredik a vaj a sodóval. Ha a vajdarabok nem tűnnek el, akkor túl hideg a sodónk, tegyük a (hőálló) tálat forró vizes edény felé, és keverjük, ameddig el nem tűnik a vaj, de ne olvasszuk fel az egészet. Ezután folytassuk a vaj keverését. Mindig csak egy vajkockát adjunk a sodóhoz, és mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt, mikor elkeveredett az előző. Ezt addig folytassuk, ameddig el nem fogy a vaj. Ha nem használjuk rögtön a krémet, és hűtőszekrénybe tesszük, akkor fontos tudni, hogy a krém nagyon keményre dermed, szóval használat előtt 3 órát hagyjuk szobahőmérsékleten visszaolvadni, vagy 20 másodpercre tegyük mikróba.
Remélem tetszett ez a recept, próbáljátok ki, nagyon elegáns kis süti. :) Jó sütögetést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése