Málnás-Ricottás Minitorta

 Ezek a kis minitorták azért jók, mert bármit beletehetünk, nagyon könnyen a saját ízlésünkhöz illőre alakíthatjuk őket. Kicsit sok időbe telik megcsinálni ugyan, de ha van időtök, és egy különleges alkalomra szeretnétek valamit elkészíteni, akkor szerintem ez szuper választás. 

Persze nem kötelező málnát használnotok: nyugodtak tegyétek bele a kedvenc gyümölcsötöket, a ricotta helyett akár túrót is használhattok, a csokit is kihagyhatjátok (bár nem ajánlom, mert ez a kombináció nagyon finom), szóval tényleg bárhogy elkészíthetitek. Én most a rengeteg lehetőségből ezt választottam, és hazudnék ha azt mondanám, hogy ezt előre ilyennek terveztem, igazából a ricotta is azért került a képbe, mert kifogytam a fehér csokihabomból. :D 

RECEPT:
Előkészítési idő: 1 óra
Sütési idő: 10 perc
Pihentetés: 10 óra
Nehézség: Inkább nehéz mint könnyű :D

Felszerelés: Szilikon muffinforma, vagy bármilyen kör alakú szilikon forma. Fontos, hogy szilikon legyen, különben nem fogjátok tudni kivenni a sütit a formából.
HOZZÁVALÓK:
6 db lesz ebből az adagból

A piskótához:

  • 2 tojás, szétválasztva a fehérje és a sárgája
  • 35 g puha vaj
  • 40 g kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 4 evőkanál liszt

A fehér csokihabhoz:

  • 50 g olvasztott fehércsoki
  • 20 ml tej
  • 1 lapzselatin, előkészítve*
  • 170 ml habtejszín, keményre felverve

A málnazseléhez:

  • 150 g málna
  • 1 teáskanál étkezési zselatinpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz

A csoki ganachehoz:

  • 50 ml tejszín
  • 50 g étcsoki

A ricottás töltelékhez:

  • 125 g ricotta
  • 1/2 citrom héja
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
A csoki bevonathoz:
  • 60 g kakaópor
  • 130 g kristálycukor
  • 50 g aranyszirup**
  • 150 ml habtejszín
  • 3 lapzselatin, előkészítve


ELKÉSZÍTÉS:
A piskóta:
1. Először is a sütőt melegítsük elő 190 fokra. Keressünk egy akkora kör alakú kiszúróformát, amelyik illeszkedik a szilikon muffin formánk tetejéhez. Ha nincs ilyen, fogjatok egy papírt, rajzoljátok körbe a formát, és késsel vágjátok ki a köröket.
2. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket kemény habbá verjük, majd evőkanalanként hozzáadjuk a cukor egyik felét, hogy egy fényes habcsók alapot kapjunk. Ezt tegyük félre.
3. A vajat és a cukor másik felét összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját is, majd ezt is jól elkeverjük, és hozzáadjuk a lisztet. Nem lesz túl sok tésztánk, de ettől nem kell megijedni, mert csak egy vékony réteg tészta kell ehhez a minitortához. 
4. A fehérjét három részletben spatulával forgassuk a tésztánkhoz.
5. Egy nagy tepsire öntsük ki a masszát, és egy hosszú késsel, vagy spatulával 5 mm vastagságúra egyengessük el. Nem kell tökéletesnek lennie, de figyeljünk, hogy ne legyen vastag.
6. A sütőben 10-15 perc alatt süssük készre, ha aranybarna a széle, már biztosan jó. Figyeljük, mert lehet, hogy az én sütőm más, és egy másikban 8 perc alatt készen lehet.
7. Hagyjuk kihűlni, és vágjuk ki a köröket, majd rakjuk ezeket félre.
A fehér csokihab:
1. A csokihabhoz olvasszuk meg a fehércsokit (A mikróban a legkönnyebb: 30 másodpercekre tegyétek be a csokit egy üvegtálban, és minden 30 másodperc után keverjétek meg. Ezt addig ismételjétek, amíg fel nem olvad, de vigyázzatok, hogy ne melegedjen túl, mert akkor már nem lehet megmenteni - higgyétek el, már párszor ezt eljátszottam.). A habtejszínt verjük kemény habbá, itt jegyzem meg, hogy a habtejszínt csak jéghidegen fogjátok tudni felverni rendesen, ezt is most tanultam meg, szóval ti hűtsétek be. :D A tejet és a fehércsokit keverjük össze, tegyük bele a zselatinlapot, majd öntsük a habhoz, és spatulával forgassuk bele. Hagyjuk állni, hogy jó sűrű legyen.
A málnazselé:
1. A málnát a vízzel és a cukorral egy lábosba tesszük, és felforraljuk, majd egy sűrű lyukú szitán átszűrjük. Visszatesszük ezt a leszűrt málnát a lábosba, és mikor langyos, belekeverjük a zselatinport, majd felforraljuk. Ezt is tegyétek félre.
A csoki ganache:
1. A csoki ganachehoz a habtejszínt felforraljuk, majd beletörjük a csokit, és összekeverjük, amíg el nem olvad.
A ricottás töltelék:
1. A ricottát kicsit keverjük, hogy fellazuljon, majd belekeverjük a citrom héjat, a porcukrot, és a vaníliát.
A csoki bevonat:
Ezt csak akkor készítsétek el, mikor a torták már megfagytak, és bármelyik pillanatban lehet dekorálni. Ha kemény bevonatot szeretnétek, akkor készítsetek ehhez is ganache-t 200 g csokiból, és 200 ml tejszínből.
1. Egy lábosba öntjük a habtejszínt és ebben felolvasztjuk az aranyszirupot és a cukrot, majd felforraljuk.
2. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a zselatinlapokat, és a kakaóport.
3. Hagyjuk kihűlni, mert ha forrón ráöntitek a sütire, akkor elolvad az egész.
Összeállítás:
1. A szilikon formák harmadáig önjük a fehércsoki mousse-t, majd a fagyasztóba tesszük, hogy megdermedjen, ez kb. 1 óra, de nézzünk rá, lehet hamarabb készen lesz.
2. Egy vékony réteg málnazselét teszünk erre, és ezt is megdermesztjük a fagyasztóban.
3. Erre jön a csoki ganache, ez is csak egy vékony réteg legyen, és újra jön a már unott fagyasztóba tevés.
4. Ezután beletöltjük a ricottás tölteléket is, ne teljesen a tetejéig, maradjon ki az az 5 mm a tésztának.
5. Zárjuk le az egészet a piskótával, és egy éjszakára tegyük a fagyasztóba.
6. A fagyasztózás után forraljunk vizet, ezt öntsük egy tepsibe, amibe belefér a muffinformánk. Kicsit várjunk, amíg már nem forr, majd 5 másodpercre mártsuk bele a muffinformát, de ne menjen bele víz. Ezután könnyedén ki tudjuk őket szedni a formából. Lehetőleg tegyük egy rácsra, és amíg elkészítjük a bevonatot, addig tegyük a hűtőbe. A csokit amikor már nem meleg, de még folyós, öntsük a tortákra, és várjuk meg amíg megdermed (bár ez a csokibevonat puha marad, szóval ha még 1 óra után is puha, ne lepődjetek meg).
7. Végre készen van ez a süti, ami sok időbe telik, de annyira azért nem nehéz, és nagyon finom - még én is meglepődtem mikor megkóstoltam mennyire. :)
*A lapzselatint a csomagolás szerint készítsétek elő, és azt is olvassátok el, hogy kell feloldani. Általában hideg vízben megpuhítjuk, majd meleg desszertekhez így, hideg desszertekhez pedig lábosban egy kis vízben feloldva adjuk hozzá.
**Aranyszirupot már lehet kapni delikát- vagy bioboltokban, de használhatjátok ezt a receptet is, ez is jó bele: Kukorica szirup.
Remélem tetszett nektek ez a recept, jó sütögetést! :)

eszti 



eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram