Persze nem kötelező málnát használnotok: nyugodtak tegyétek bele a kedvenc gyümölcsötöket, a ricotta helyett akár túrót is használhattok, a csokit is kihagyhatjátok (bár nem ajánlom, mert ez a kombináció nagyon finom), szóval tényleg bárhogy elkészíthetitek. Én most a rengeteg lehetőségből ezt választottam, és hazudnék ha azt mondanám, hogy ezt előre ilyennek terveztem, igazából a ricotta is azért került a képbe, mert kifogytam a fehér csokihabomból. :D
RECEPT:
Előkészítési idő: 1 óra
Sütési idő: 10 perc
Pihentetés: 10 óra
Nehézség: Inkább nehéz mint könnyű :D
Felszerelés: Szilikon muffinforma, vagy bármilyen kör alakú szilikon forma. Fontos, hogy szilikon legyen, különben nem fogjátok tudni kivenni a sütit a formából.
HOZZÁVALÓK:
6 db lesz ebből az adagból
A piskótához:
- 2 tojás, szétválasztva a fehérje és a sárgája
- 35 g puha vaj
- 40 g kristálycukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 4 evőkanál liszt
A fehér csokihabhoz:
- 50 g olvasztott fehércsoki
- 20 ml tej
- 1 lapzselatin, előkészítve*
- 170 ml habtejszín, keményre felverve
A málnazseléhez:
- 150 g málna
- 1 teáskanál étkezési zselatinpor
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál víz
A csoki ganachehoz:
- 50 ml tejszín
- 50 g étcsoki
A ricottás töltelékhez:
- 125 g ricotta
- 1/2 citrom héja
- 4 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
A csoki bevonathoz:
- 60 g kakaópor
- 130 g kristálycukor
- 50 g aranyszirup**
- 150 ml habtejszín
- 3 lapzselatin, előkészítve
ELKÉSZÍTÉS:
A piskóta:
1. Először is a sütőt melegítsük elő 190 fokra. Keressünk egy akkora kör alakú kiszúróformát, amelyik illeszkedik a szilikon muffin formánk tetejéhez. Ha nincs ilyen, fogjatok egy papírt, rajzoljátok körbe a formát, és késsel vágjátok ki a köröket.
2. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket kemény habbá verjük, majd evőkanalanként hozzáadjuk a cukor egyik felét, hogy egy fényes habcsók alapot kapjunk. Ezt tegyük félre.
3. A vajat és a cukor másik felét összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját is, majd ezt is jól elkeverjük, és hozzáadjuk a lisztet. Nem lesz túl sok tésztánk, de ettől nem kell megijedni, mert csak egy vékony réteg tészta kell ehhez a minitortához.
4. A fehérjét három részletben spatulával forgassuk a tésztánkhoz.
5. Egy nagy tepsire öntsük ki a masszát, és egy hosszú késsel, vagy spatulával 5 mm vastagságúra egyengessük el. Nem kell tökéletesnek lennie, de figyeljünk, hogy ne legyen vastag.
6. A sütőben 10-15 perc alatt süssük készre, ha aranybarna a széle, már biztosan jó. Figyeljük, mert lehet, hogy az én sütőm más, és egy másikban 8 perc alatt készen lehet.
7. Hagyjuk kihűlni, és vágjuk ki a köröket, majd rakjuk ezeket félre.
A fehér csokihab:
1. A csokihabhoz olvasszuk meg a fehércsokit (A mikróban a legkönnyebb: 30 másodpercekre tegyétek be a csokit egy üvegtálban, és minden 30 másodperc után keverjétek meg. Ezt addig ismételjétek, amíg fel nem olvad, de vigyázzatok, hogy ne melegedjen túl, mert akkor már nem lehet megmenteni - higgyétek el, már párszor ezt eljátszottam.). A habtejszínt verjük kemény habbá, itt jegyzem meg, hogy a habtejszínt csak jéghidegen fogjátok tudni felverni rendesen, ezt is most tanultam meg, szóval ti hűtsétek be. :D A tejet és a fehércsokit keverjük össze, tegyük bele a zselatinlapot, majd öntsük a habhoz, és spatulával forgassuk bele. Hagyjuk állni, hogy jó sűrű legyen.
A málnazselé:
1. A málnát a vízzel és a cukorral egy lábosba tesszük, és felforraljuk, majd egy sűrű lyukú szitán átszűrjük. Visszatesszük ezt a leszűrt málnát a lábosba, és mikor langyos, belekeverjük a zselatinport, majd felforraljuk. Ezt is tegyétek félre.
A csoki ganache:
1. A csoki ganachehoz a habtejszínt felforraljuk, majd beletörjük a csokit, és összekeverjük, amíg el nem olvad.
A ricottás töltelék:
1. A ricottát kicsit keverjük, hogy fellazuljon, majd belekeverjük a citrom héjat, a porcukrot, és a vaníliát.
A csoki bevonat:
Ezt csak akkor készítsétek el, mikor a torták már megfagytak, és bármelyik pillanatban lehet dekorálni. Ha kemény bevonatot szeretnétek, akkor készítsetek ehhez is ganache-t 200 g csokiból, és 200 ml tejszínből.
1. Egy lábosba öntjük a habtejszínt és ebben felolvasztjuk az aranyszirupot és a cukrot, majd felforraljuk.
2. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a zselatinlapokat, és a kakaóport.
3. Hagyjuk kihűlni, mert ha forrón ráöntitek a sütire, akkor elolvad az egész.
Összeállítás:
1. A szilikon formák harmadáig önjük a fehércsoki mousse-t, majd a fagyasztóba tesszük, hogy megdermedjen, ez kb. 1 óra, de nézzünk rá, lehet hamarabb készen lesz.
2. Egy vékony réteg málnazselét teszünk erre, és ezt is megdermesztjük a fagyasztóban.
3. Erre jön a csoki ganache, ez is csak egy vékony réteg legyen, és újra jön a már unott fagyasztóba tevés.
4. Ezután beletöltjük a ricottás tölteléket is, ne teljesen a tetejéig, maradjon ki az az 5 mm a tésztának.
5. Zárjuk le az egészet a piskótával, és egy éjszakára tegyük a fagyasztóba.
6. A fagyasztózás után forraljunk vizet, ezt öntsük egy tepsibe, amibe belefér a muffinformánk. Kicsit várjunk, amíg már nem forr, majd 5 másodpercre mártsuk bele a muffinformát, de ne menjen bele víz. Ezután könnyedén ki tudjuk őket szedni a formából. Lehetőleg tegyük egy rácsra, és amíg elkészítjük a bevonatot, addig tegyük a hűtőbe. A csokit amikor már nem meleg, de még folyós, öntsük a tortákra, és várjuk meg amíg megdermed (bár ez a csokibevonat puha marad, szóval ha még 1 óra után is puha, ne lepődjetek meg).
7. Végre készen van ez a süti, ami sok időbe telik, de annyira azért nem nehéz, és nagyon finom - még én is meglepődtem mikor megkóstoltam mennyire. :)
*A lapzselatint a csomagolás szerint készítsétek elő, és azt is olvassátok el, hogy kell feloldani. Általában hideg vízben megpuhítjuk, majd meleg desszertekhez így, hideg desszertekhez pedig lábosban egy kis vízben feloldva adjuk hozzá.
**Aranyszirupot már lehet kapni delikát- vagy bioboltokban, de használhatjátok ezt a receptet is, ez is jó bele: Kukorica szirup.
Remélem tetszett nektek ez a recept, jó sütögetést! :)
eszti
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése