Opera Torta

 Az Opera torta egy francia találmány, eredetileg kávé-csoki ízesítésű. Én viszont egy vaníliás-csokisat készítettem el, valószínűleg jobban is jártam vele, nálunk többen szeretik a vaníliát mint a kávét. Nagyon finom torta, viszont sok időbe telik megcsinálni.


A receptet egyébként a Sütimester egyik adásában láttam, viszont kicsit átalakítottam az én ízlésemnek megfelelően, mert például abban a vajkrémben nem bíztam, ugyanis nem éppen volt megfőzve benne a tojás, én meg azt annyira nem szeretem. Szóval a francia vajkrém helyett ebben német vajkrém van, ami egyébként valószínűleg nagyon hasonló ízű. Eredetileg lekvár helyett meggylikőr szirup van a rétegek között, de úgy gondoltam, jobb lesz ha én csak lekvárt kenek bele.

A piskóta elkészítése elég sok türelmet igényel, mert nagyon könnyen el lehet rontani. Ez egyébként ha 33x23-as tepsiben sütitek, egy elég kicsi torta lesz, szóval ha több embernek csináljátok, akkor érdemes egy nagyobb tepsiben csinálni, mert akkor vékonyabbak lesznek a rétegek, de jóval nagyobb lesz a torta. Ez a piskóta viszont melegen nagyon törős, szóval óvatosan mikor kiszeditek a tepsiből.

RECEPT:
Előkészítési idő: 1 óra
Sütési idő: 10 perc
Pihentetés: 1-2 óra
Nehézség: Közepes

HOZZÁVALÓK:
A joconde piskótához:

  • 3 tojás fehérje
  • 15 g kristálycukor
  • 100 g darált mandula
  • 3 tojás
  • 30 g liszt
  • 100 g porcukor
  • 30 g olvasztott vaj
A csoki ganache-hoz:
  • 100 ml zsíros tejszín
  • 100 g étcsoki
A német vajkrémhez:
  • 3 tojássárgája
  • 150 ml zsíros tej
  • 100 g kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál kukorica keményítő
  • 210 g szoba hőmérsékletű vaj
A díszítéshez:
  • 20 db málna
  • málnadzsem
ELKÉSZÍTÉS:
1. Először készítsük el a piskótát. A tojásfehérjéket verjük fel, ameddig kemény nem lesz, ekkor teáskanalanként adagoljuk hozzá a kristálycukrot. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő adag cukrot, mikor az előző már elkeveredett. Így egy szép fényes habot kapunk. Ezt takarjuk le fóliával, és tegyük félre.
2. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és egy 33x23-as tepsit kenjünk ki vajjal, és béleljük ki sütőpapírral. Ha ekkora tepsiben csináljuk a piskótát, akkor 5 szeletes lesz, lehet nagyobb tepsiben sütni ha nagyobb tortát szeretnétek, akkor vékonyabb lesz a piskóta, ami szerintem nem baj.
3. A porcukrot és a mandulát tegyük egy tálba, és adjuk hozzá a 3 egész tojást. Ezt kb. 5 percig keverjük, ameddig megduplázódik a térfogata. Ezután spatulával vagy fakanállal forgassuk bele a lisztet (ez nagyon fontos, ne keverjük, mert akkor nem lesz könnyű a piskóta), majd forgassuk bele a felvert tojásfehérjét 3 részletben. Csurgassuk a vajat a masszába a tál oldalán, és ezt is forgassuk bele. Öntsük a tepsibe, és 5-10 percig süssük, vagy ameddig aranybarna nem lesz, és ha az ujjunkkal benyomjuk, visszajön a tészta. Mikor kész, fordítsuk ki sütőrácsra, de tegyünk erre sütőpapírt, mert ragad, és a piskóta aljáról pedig szedjük le a sütőpapírt. Mikor kihűlt vágjuk félbe, hogy két piskótát kapjunk, majd ezeket is vágjuk még félbe, így lesz 4 tésztánk. 
4. A csoki ganache-hoz forraljuk fel a tejszínt, ameddig kicsi buborékok nem lesznek az edény oldalánál. Ezután vegyük le a gázról, törjük bele a csokit, hagyjuk állni pár percet, majd habverővel keverjük el. Ezután hagyjuk megdermedni.
5. A vajkrémhez először készítsünk egy sima vanília sodót. Egy edénybe tegyük bele a tejet, 50 g cukrot, és a vaníliát, majd alacsony lángon kezdjük el melegíteni. Egy másik (hőálló) tálba tegyük bele a keményítőt, és 1 evőkanálnyit a tejből amit feltettünk a tűzre. Ezt keverjük el, majd adjunk még egy evőkanálnyi tejet hozzá. Ezután adjuk a keményítőhöz a tojássárgáját és a maradék 50 g cukrot, és keverjük el, ameddig habos nem lesz. Amikor a tej már forr, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tojásokhoz, és keverjük el. Ezt öntsük vissza az edénybe, tegyük vissza a tűzre (alacsony lángon főzzük), és folyamatos keverés mellett főzzük addig, ameddig be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, ez hamar meg fog történni, és ne hagyjuk, hogy sokáig forrjon, amikor az első buborék megjelenik, kész.
6. Hagyjuk a vanília sodót testhőmérsékletűre hűlni. Fontos, hogy a vaj is szobahőmérsékletű legyen, ne legyen se túl puha, se kemény. Mikor a sodó eléggé kihűlt, rakjuk bele egy tálba, a puha vajat pedig kockázzuk fel. Tegyünk a krémbe egy kocka vajat, és elektromos habverővel keverjük el, ameddig teljesen el nem keveredik a vaj a sodóval. Ha a vajdarabok nem tűnnek el, akkor túl hideg a sodónk, tegyük a (hőálló) tálat forró vizes edény felé, és keverjük, ameddig el nem tűnik a vaj, de ne olvasszuk fel az egészet. Ezután folytassuk a vaj keverését. Mindig csak egy vajkockát adjunk a sodóhoz, és mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt, mikor elkeveredett az előző. Ezt addig folytassuk, ameddig el nem fogy a vaj. Ha nem használjuk rögtön a krémet, és hűtőszekrénybe tesszük, akkor fontos tudni, hogy a krém nagyon keményre dermed, szóval használat előtt 3 órát hagyjuk szobahőmérsékleten visszaolvadni, vagy 20 másodpercre tegyük mikróba.
7. A torta összeállításához, melegítsünk egy kis málnadzsemet, hogy folyós legyen, fontos, hogy ezt ne melegen tegyük a tortára, várjuk meg míg kicsit kihűl. Vegyünk egy piskótát, kenjük meg málnadzsemmel, és erre kenjük a vajkrém egyharmadát. Tegyük rá a második piskótát, ezt kenjük meg megint málnadzsemmel, és erre kenjünk csokikrémet. Tegyük erre a harmadik piskótát, kenjünk meg málnadzsemmel, és vajkrémmel. Erre tesszük a negyedik piskótát, amit szintén málnadzsemmel és vajkrémmel kenjük meg, majd a tetejét málnával díszítjük.
8. Minimum két órára a hűtőbe tesszük, majd a széleit levágjuk, hogy szépek legyenek. Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Remélem tetszett nektek ez a recept, próbáljátok ki ti is! Jó sütögetést! :)


eszti

2 megjegyzés:

Instagram