Ezt a receptet rengetegféleképp lehet variálni: adhattok a töltelékhez pisztáciát, kandírozott gyümölcsöt, és a kosár szélét se kell feltétlenül kidíszíteni (bár ezzel tök jól el lehet tüntetni ha valamelyik kicsit eltörött). A mascarponet kihagyhatjátok a töltelékből, de szerintem könnyítette egy kicsit, nem volt annyira tömény. Csoki cseppeket sem muszáj venni, elég ha csak kis darabokra vágjátok a csokit.
RECEPT:
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
HOZZÁVALÓK:
A kosárkákhoz:
- 125 g liszt
- 1/2 teáskanál kakaópor
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 mokkáskanál fahéj
- 28 g olvasztott vaj
- 4 evőkanál szőlőlé vagy bor
- 1 kis tojás fehérje
- 1 evőkanál ecet
- egy csipet só
A töltelékhez:
- 1 csomag ricotta (125 g)
- 77 g mascarpone
- 3 evőkanál porcukor
- 1/2 narancs héja
- 1/2 citrom héja
Díszítés:
- 100 g olvasztott csoki
- pisztácia, szórócukor, kókuszreszelék
- csoki csepp vagy csoki reszelék
- porcukor a tetejére
ELKÉSZÍTÉS:
A kosárkák:
1. A cukrot, a lisztet, a kakaóport, a fahéjat és a sót egy keverőtálban összekeverjük.Beleöntjük a vajat, és elkeverjük, akkor jó ha vizes homok állagú. Adjuk hozzá a fehérjét is, és keverjük el.
2. Egy külön pohárban vagy tálban keverjük össze a szőlőlét az ecettel, és folyamatos keverés mellett lassan öntsük a lisztes keverékhez. Ha már összeállt a tészta, ne tegyünk bele több folyadékot.
3. Csomagoljuk fóliába, és tegyük 1 órára a hűtőbe.
4. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vegyük elő a mini muffin formánkat (vagy kosárkaformát, mini piteformát, vagy sima muffin formát, viszont akkor nagyobbak lesznek).
5. A kész tésztát sodorjuk ki, pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, és tegyük a formába, de ne vajazzuk ki azt.
6. Egy kis olajjal kenjük meg a tésztát, és süssük 10-13 percig, vagy ameddig a széle barna nem lesz, de ne süssük túl, mert akkor kemény lesz.
7. Hagyjuk őket kihűlni.
A töltelékhez:
1. Fontos, hogy a ricotta és a mascarpone is szobahőmérsékletű legyen, szóval már 2 órával a sütés előtt vegyük ki a hűtőből.
2. Keverjük ki krémesre a ricottát és a mascarponet, adjuk hozzá a narancs- és citromhéjat, és keverjük bele a porcukrot. Tegyük a hűtőbe ameddig nincs rá szükség.
Összeállítás:
1. A kész kosárkák szélét mártsuk csokiba, majd ízlés szerint bármi más díszítő cukorba, pisztáciába, kókuszba, vagy hasonlóba. Hagyjuk megszáradni.
2. A tölteléket töltsük csillagcsöves habzsákba, és töltsük meg az összes kosárkát.
3. Szórjunk a tetejére csoki cseppeket, és porcukrot.
Recept ötlet (kis változtatásokkal): Cooking Classy
És már kész is! Ez egy szuper könnyű recept, de mégis nagyon finom, és egy kicsit különbözik a megszokott dolgoktól. Remélem tetszett ez a recept, jó sütögetést! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése