Oroszkrém Torta

Egy igazi klasszikus, talán az én egyik kedvenc tortám az Oroszkrém torta, vagy orosz krémtorta, nem tudom igazából melyik a helyes. Ez a verzió egyszerű, és talán nem lehet elrontani, és ráadásul szuper finom, szóval próbáljátok ki mindenképp. :)

Erről a tortáról tudni kell, hogy az öcsémnek készült, aki nem kért bele semmit ami egy orosz krémtortához tartozik. Szóval semmi mazsola, semmi narancshéj, semmi. Csak vanília, és hab. Ezzel nekem semmi bajom nem volt, ugyanis én sem szeretem a mazsolát, de ha ti igen, tegyétek bele, rumba áztatva, és a töltelékbe reszeljetek egy kis narancshéjat. Lehet még beletenni kandírozott narancsot vagy citromot is.

Én egy kicsit csaltam a tölteléknél, mert pudingport használtam, de ugyan olyan íze lett mint egy cukrászdából jött tortának, szóval most vagy ők is pudingport használnak, vagy tényleg nem számít, hogy azt teszünk bele. Én egyébként tojásból akartam csinálni a vaníliakrémet hozzá, és hát egy olyan napom volt amikor semmi sem sikerült, szóval lett belőle egy szép tejes rántotta, ami aztán ment is a kukába. Szóval mérgemben a vaníliapuding porhoz nyúltam, de nem bántam meg, és szerintem így gyorsítani is tudjátok a folyamatot, és nem pazaroltok tojást sem, ha véletlenül elrontjátok.

RECEPT:
Előkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 12 óra
Sütési idő: 20 perc
Nehézség: Közepes

HOZZÁVALÓK:
20 cm-es tortaformához
A piskótához:
  • 6 tojás
  • 120 g kristálycukor
  • 120 g liszt
  • 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
A vaníliás töltelékhez:
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 3 lapzselatin, hideg vízbe áztatva
  • 250 ml cukrászhab (vagy habtejszín + pár evőkanál porcukor, de ez könnyebben összeesik)
  • 1/2 tasak zselatinfix
A bevonathoz:
  • 250 ml cukrászhab (vagy habtejszín + porcukor)
  • 1/2 tasak zselatinfix
ELKÉSZÍTÉS:
A piskóta:
1. A sütőt melegítsük elő 160 fokra, és a tortaformánkat vajazzuk ki, majd béleljük ki sütőpapírral.
2. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgájákat 40 g cukorral, és a szódabikarbónával keverjük habosra.
3. A fehérjéket verjük kemény habbá. Mikor már majdnem kész, kezdjük el evőkanalanként hozzáadni a maradék 80 g cukrot.
4. A sárgájához tegyünk egy kicsit a fehérjéből, hogy kicsit hígabb legyen, és könnyebben lehessen a fehérjéhez forgatni, majd az így kapott masszát spatulával forgassuk bele a fehérjébe. Ezután forgassuk bele a lisztet is, de óvatosan, hogy ne essen össze a hab.
5. Tegyük a tortaformába, és spatulával vagy fakanállal, húzzuk ki a tésztát a forma szélei felé, hogy ne púposodjon fel.
6. A piskótát 20-25 perc alatt készre sütjük. Hurkapálcával ellenőrizzük, ha a közepébe szúrjuk, és tisztán jön ki, akkor kész a tészta. Az első 15 percben semmiképp ne nyissátok ki a sütőt, mert akkor a piskóta összeesik! Ha nagyon tutira akartok menni, akkor úgy hűtsétek ki a piskótát, hogy feje tetejére állítjátok.
A töltelék:
1. A pudingot a tasakon leírtak szerint készítsük el, és míg forró tegyük bele a zselatinlapokat.
2. Mikor langyosra hűlt, kezdjük el felverni a cukrászhabot. Mikor már keverjük egy ideje, keverés mellett adjuk hozzá a zselatinfixet is, és keverjük addig, amíg kemény habot nem kapunk. Ezt óvatosan forgassuk hozzá a vaníliához, 3 részletben, majd tegyük félre.
A bevonat:
1. Ezt csak akkor csináljuk meg mikor a torta állt egy napot. Egyszerűen csak verjük fel a cukrászhabot, ugyan úgy mint a tölteléknél. Ha habtejszínt használtok, akkor tegyetek hozzá pár evőkanál porcukrot is, de ez könnyebben összeesik. A tejszínt különben jéghidegen tudjátok felverni rendesen, mindenképp hűtsétek be.
Összeállítás:
1. Vajazzuk ki, és béleljük ki azt a tortaformát amiben sütöttük a piskótát, az oldalát is béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy jóval magasabbra érjen mint a forma pereme.
2. A piskótát vágjuk háromba. Ha mégis púpos lett, a púpot is vágjuk le, ha pedig behorpadt, fordítsuk meg.
3. Az első piskótát helyezzük a tortaforma aljába, kenjük meg töltelékkel. Ha egyforma mennyiségű tölteléket szeretnénk mindegyik rétegbe, az a legegyszerűbb, ha számoljuk hány evőkanál krémet tettünk bele, akkor nagyjából egyforma lesz, hiszen a következőre is ugyan annyit teszünk.
4. Rátesszük a következő piskótát, és ezt is megkenjük krémmel, majd az utolsó piskótát is rátesszük. Ezt is kenjük meg a maradék krémmel, majd takarjuk le, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
5. Másnap kivesszük a hűtőből a tortát, levesszük a tortaforma oldalát, és a sütőpapírt is leszedjük. Ha tudjuk, a tortaforma alját is szedjük le a tortáról.
6. A cukrászhabot felverjük, hogy jó kemény legyen, így egyszerűen tudjuk dekorálni a tortát. Ezt tegyük félre a hűtőbe.
7. A torta tetején lesz elég krém, hogy vékony réteget kenjünk belőle a torta oldalára. Ez azért szükséges, mert ez úgymond bezárja a kis morzsákat, a hab rétegben nem fognak már látszódni. Miután kentünk az oldalára is a torta tetején lévő krémből, tegyük fél órára a hűtőbe.
8. A felvert hab felét tegyük a torta tetejére, és egy hosszú késsel, vagy spatulával oszlassuk el a tetején. A szélén túl fog lógni a hab, ez nagyon jó, mert ezt fogjuk a torta oldalára tenni. Szóval kenjünk habot az oldalára is, és szépen egyengessünk el mindent. Egyébként ha szerettek tortát dekorálni, szerezzetek be egy forgó tortaállványt, azon sokkal egyszerűbb lesz minden.
9. A maradék habot én egy sűrű fogú csillagcsöves habzsákba töltöttem, és azzal dekoráltam a tetejét. Később szórtam rá pisztáciát is, ez már nem került fel a képre, mert megettük. :D De tehettek rá mazsolát, vagy bármit amit szeretnétek.

Remélem tetszett ez a recept, próbáljátok ki, és süssétek meg valakinek egy névnapra vagy szülinapra. :) Jó sütögetést!


eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram