Tavaszi Erdei gyümölcs Torta


 Ezt a tortát a tavasz ihlette, sok kis virágot szerettem volna rá, a rózsaszín különböző árnyalataiban. A virágokat is én készítettem, szóval ebben a bejegyzésben most egy kis dekorációt is szeretnék nektek mutatni, nem csak azt, hogy hogyan csinálhatunk egy finom tortát. Én nagyon szeretem kidíszíteni a tortáimat, viszont úgy gondolom, muszáj hogy belül is finom legyen a torta, ne csak a szemnek tetsszen. Egyébként nehéznek tűnik megcsinálni, de ez a legegyszerűbb kis virág fajta (de egyébként a többi sem annyira vészes), kicsit soká tart ennyit megcsinálni, de megéri, mert szerintem nagyon szép.

A torta tésztája vaníliás, mert az az én kis öcsém kedvence, a krém pedig erdei gyümölcsös mascarponés, ami a sok édes ízhez szerintem jól passzolt. Én a belsejébe is szerettem volna egy kis színt vinni, szóval ott is a rózsaszín különböző árnyalataival színeztem be az egyes rétegeket (bár ezt még gyakorolni kell, mert nem egészen olyan lett amilyet akartam, de semmi baj, majd legközelebb :D). Ez szerintem nem muszáj, sokkal bonyolultabb, mert mindegyik réteget külön kell süni, tovább is tart, szóval ha mindenképp színeset szeretnétek, akkor az egész tésztát fessétek be egy pasztell vagy épp élénk árnyalatra. 

Nyilván bármilyen szín jól néz ki ezen a tortán, a vajkrémet is nyugodtan lehet színezni, ez a fantáziátokra van bízva. A virágok elkészítéséhez sem feltétlenül kellenek ezek az eszközök, ha nem csináltok sok ilyet akkor nem feltétlenül kell beszerezni, bár már 1500 forint körül megtalálhatók ezek szettben. Viszont rugós virágkiszúró mindenképp szükséges hozzá, de ha van egy sima fém virág kiszúrótok, az is megfelel, csak ne legyen óriási. Ha nincsenek modellező eszközeitek, akkor a képeken látható eszközök helyett használjatok hurkapálcát és fogpiszkálót, viszont akkor óvatosan, ne nyomjátok rá túlzottan. 
A VIRÁGOK ELKÉSZÍTÉSE:
Először akkor kezdjük a dekorációval. Ezt már a torta díszítése előtt 2 nappal kezdjétek el, ugyanis ezeknek a virágoknak száradniuk kell. Én pillecukor fondanttal dolgoztam (recept ITT), de lehet csinálni marcipánból, vagy akár cukorpasztából is. Ha szeretnétek meggyorsítani a folyamatot, akkor tortadekorációs boltokban szerezzetek be CMC port, ami megköti a nedvességet, és kb 4 óra alatt kemény lesz a virág, nem kell két napig várni. Ezt lehet internetről is rendelni (az én kedvencem az edesizek.hu és a desszertmester.hu).
Amire szükség lesz:
  • fondant
  • virág kiszúró
  • modellező eszközök
  • kukoricakeményítő
  • lehetőleg szilikon gyúrólap
  • sodrófa
Elkészítés:
1. Először tehát egy kukoricakeményítővel vékonyan megszórt területen kinyújtjuk a fondantot, kb 3-4 mm-re. Ezután vágjuk ki a virágformát, egyszerre csak 5-tel dolgozzunk, és a fondantot mindig rakjuk be egy légmentesen záródó zacskóba.
2. A virág széleit egy kúp alakú modellező eszközzel elvékonyítjuk. A szirom közepére helyezzük a hegyes véget, és kicsit megnyomva jobbra és balra görgetjük az eszközünket. Ha hurkapálcával dolgozunk, ugyan ez a dolgunk.
3. Egy kés eszközzel a szirmok közepére vonalat rajzolunk.
4.Egy kis, lekerekített végű eszközzel a virág közepére egy lyukat nyomunk, de ne lyukasszuk ki a fondantot.
5. A sárga fondantból kis gömböt formálunk, majd egy hegyes végű eszközzel kis pontokat böködünk rá, ezzel el is lapítjuk.
6. Ezután egy gömbölyű aljú valamibe tesszük a virágot, nekem ez egy mérőkanál volt, de lehet akár felespohárba, kupakokba is rakni. Lehet venni virág formázókat is, úgy egyszerűbb.
7. Hagyjuk a formában keményedni 8-12 órát, majd tegyük át egy sütőpapírral bélelt tálcára, és hagyjuk száradni kb 2 napot.




RECEPT:
A vanília tortához:
20-22 cm-es tortaformához
  • 375 g puha vaj
  • 5 tojás
  • 300 g cukor
  • 1 teáskanál vanília
  • 375 g liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 125 g tejföl
  • 120 ml tej
  • egy csipet só
A torta recept forrása (kis változtatásokkal): Cake Style

Az erdei gyümölcsös krémhez:
  • 250 g mascarpone
  • 100 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 100 g erdei gyümölcsmix (én fagyasztottat használtam)
  • 50 g kristálycukor

A vajkrémhez:
  • 300 g vaj
  • 300 g porcukor
  • 1 teáskanál vanília
ELKÉSZÍTÉS:
A torta:
1. A sütőt melegítsük elő 165 fokra, és a tortaformát vajazzunk ki és béleljük ki sütőpapírral. Tegyünk sütőpapírt az aljára, és az oldalára is úgy, hogy a sütőformánk tetejéhez képest még 2 cm-rel magasabb legyen. Vajazzuk ki a sütőpapír aljat is.
2. A vajat 1 percig keverjük robotgéppel, adjuk hozzá a cukrot, és még 1 percig keverjük.
3. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliát is.
4. A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd szitáljuk át.
5. A lisztet három részletben, a tejet és a tejfölt pedig két részletben adjuk hozzá (tehát 1/3 liszt, 1/2 tej, 1/2 tejföl, keverjük el, majd ezt ismételjük amíg mindent bele nem tettünk).
6. Borítsuk a tortaformába, a közepét húzzuk ki a tortaforma széleihez és 1 és 3/4 óráig süssük. 1 és fél óra után kezdjük el 5 percenként hurkapálcikával ellenőrizni, ha a hurkapálcika tisztán jön ki, és ha a tetejét megnyomva visszaugrik a tészta akkor már jó.

7. Hagyjuk 10 percig hűlni a formában, majd fordítsuk ki egy tepsire. Ha egy kicsit egyenetlen a teteje, ez segíteni fog. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd három rétegűre vágjuk a tésztát.
Az erdei gyümölcsös krém:
1. A fagyasztott erdei gyümölcsöt olvasszuk ki, majd tegyük egy lábosba, és adjunk hozzá 50 g kristálycukrot valamint egy pici vizet. Ezt forraljuk fel, és főzzük 3 percig, majd tegyük szűrőbe, hogy kicsit lecsöpögjön, de ne nyomkodjuk, mert akkor pépes lesz.
2. A mascarponet és a puha vajat 3 percig habosítsuk, majd aduk hozzá a porcukrot. Adjuk hozzá a lecsepegtetett erdei gyümölcsöt is. Tegyük be a hűtőbe, hogy kicsit szilárdabb legyen.
A vaníliás vajkrém:
1. A puha vajat 5 percig habosítsuk elektromos habverővel. félidőben álljunk meg, és keverjük át spatulával, majd keverjük tovább.
2. Apránként adagoljuk hozzá a porcukrot, mindig csak akkor adjunk többet, ha már elkeveredett az előző. Ha a fele cukrot beleraktuk, spatulával keverjük meg, majd folytassuk a cukor belekeverését. Ha mindent beleraktunk, keverjünk hozzá vaníliát, és keverjük még magas fokozaton 5 percig.
Összeállítás:
Egyszerűbb, ha tortaállványon csináljuk ezt (forgó a legjobb) és a torta alá tegyünk sütőpapír darabokat úgy, hogy csak egy kis rész legyen a torta alatt, így a dekorálás végén el tudjuk ezt távolítani. Az első tortalap alá tehetünk papír tortatálcát is, akkor erre tegyünk egy kis vajkrémet is úgy tegyük rá az első lap aljára.
1. Vegyük az első tortalapot, kenjük meg az edei gyümölcs krém felével, majd tegyük rá a következő réteget, és ezt is kenjük meg krémmel, ezután tegyük rá a tetejét.
2. A vajkrém 1/4-ével nagyon vékonyan borítsuk be, és tegyük fél órára a hűtőbe. Ez odaragasztja a morzsákat.
3. Ezután borítsuk be a vajkrémmel teljesen. Először nyugodtan tegyük rá vastagon, ezután egy vonalzóval simítsuk el az oldalát és a tetejét, így lejön a felesleg, és szép sima lesz.
4. Tegyük rá a virágokat, és tegyük a hűtőbe 30 percre.
És készen is van ez a gyönyörű torta! Remélem tetszett ez a recept, jó sütögetést!



eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram