Tejszínes Epertorta


Ennek a tortának az ízvilága szintén egy klasszikus, rengetegszer szerepel az eper és a tejszín egymás mellett. Egyáltalán nem nehéz elkészíteni, de mégis finom, könnyű, és így a tavasz beköszöntével (legalábbis remélem, hogy már az idő is tavasziasodik) egy nagyon évszakhoz illő választás. :)
Ez a torta tényleg egyszerű, egy sima piskóta az alapja, mint az oroszkrém tortának, és a töltelék is nagyon hasonló, viszont az eper egy teljesen új színt ad neki, egyáltalán nem érezzük azt, hogy ez csak oroszkrém torta, eperrel.

Ez a torta a maga egyszerűségében szép, mivel habbal van borítva, ne várjuk, hogy tökéletesen fog kinézni, néhol az eper kikandikál, és a habot sem egyszerű tökéletesen, vonal nélkül eldolgozni, szóval ne küzdjünk ezen, ez nem egy esküvői torta, viszont tökéletes ha egy hétvégén egy tortát szeretnétek desszertnek.

RECEPT:
Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 20-40 perc (a torta vastagságától függően, bővebben a recept leírásánál)
Pihentetés: 1-2 óra
Nehézség: Könnyű

HOZZÁVALÓK:
A piskótához:
16 cm-es tortához
  • 5 tojás
  • 100 g cukor
  • 100 g liszt
  • 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
A töltelékhez:
  • 1 csomag vaníliapuding por (300 ml tejjel főzve)
  • 2 lapzselatin, vízben megpuhítva
  • 250 ml növényi tejszín (cukrászhab)
  • 1/2 csomag zselatin fix
  • 250 g eper, kicsire vágva
A hab bevonathoz:
  • 250 ml növényi tejszín (cukrászhab)
  • 1 csomag habfixáló
A díszítéshez:
  • 2 nagyobb szem eper
  • csokireszelék
ELKÉSZÍTÉS:
A piskóta:
1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, a 16 cm-es kapcsos tortaformát kivajazzuk, az alját kibéleljük sütőpapírral, és azt is kivajazzuk. Én tortagyűrűt használtam, nagyon tudom ajánlani, mert gyönyörűen feljön benne a piskóta.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját robotgéppel kb 5 percig keverjük 33 g cukorral, és a szódabikarbónával. Akkor jó, ha már világos sárga, kb a duplájára nőtt, és sűrű.
3. A fehérjét először puha habbá verjük, majd ezen a ponton folyamatos keverés mellett hozzáadjuk evőkanalanként a maradék cukrot. Akkor van kész mikor a hab már kemény és fényes.
4. A habból egy kis adagot hozzákeverünk a sárgájához, majd az így kapott hígabb sárgáját spatulával a habba forgatjuk. Ezután a lisztet átszitáljuk, és 3 részletben belekeverjük a habba. Fontos,hogy az aljáról keverjük, mert a liszt oda süllyed le.
5. Öntsük a formába, és az előmelegített sütőben süssük 20-40 percig. Na most az én tortám nagyon szép vastag, magas lett, ami jó, viszont nem 25 percig tartott megsütni, mint egy vékonyabb piskótát. 25 percig hagyjuk, ne nyissuk ki, majd folyamatosan ellenőrizzük úgy, hogy egy hurkapálcát beleszúrunk, és még úgy is ellenőrizzük, hogy ha megnyomjuk a tenyerünkkel, van-e recsegő hangja. Ha a hurkapálca tisztán jön ki, és recsegő hang sincs, biztos kész van.
6. Mikor kész, fejjel lefelé hűtsük ki, érdemes eleve egy sütőpapírral bélelt tepsin sütni, így az is meleg lesz, majd erre fordítsuk fejre, és akkor nem fog ráragadni. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelék:
1. Főzzük meg a vaníliapuding port, de csak 300 ml tejet használjunk. 
2. Míg meleg keverjük hozzá a lapzselatint.
3. Hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd verjük keményre a cukrászhabot a zselatin fixszel. Ezt A habból egy kis adagot keverjünk bele a pudingba, majd három részletben óvatosan forgassuk bele a többi habot is. Tegyük félre 1 órára.
Összeállítás:
1. Abban a tortaformában állítsuk össze a tortát amiben sütöttük, így egyszerűbb lesz. Ezt a tortaformát vajazzuk ki, és az alját és az oldalát béleljük ki sütőpapírral. Az oldalán lévő sütőpapír legyen 2-3 centivel magasabb mint a tortaforma teteje. A kihűlt piskótát vágjuk 3 részbe, hogy két rétegen lehessen krém. A tölteléket pedig osszuk három egyenlő részre.
2. A piskóta alját tegyük a tortaformába, kenjük meg a krém harmadával, majd szórjunk rá epret, és tegyük rá a következő piskótát. Ezt ugyanígy kenjük meg, és szórjuk meg eperrel is. Figyeljünk, hogy egyenletes legyen. Persze az epret le is turmixolhatjuk, és belekeverhetjük a töltelékbe, így egy sima eperkrémet kapunk.
3. Helyezzük rá a torta tetejét, és ezt is kenjük meg a maradék krémmel. Nem baj ha soknak tűnik, mert ezt le fogjuk vinni a torta oldalára.
4. 1 órára tegyük hűtőbe.
A díszítés:
1. A tortát óvatosan szedjük ki a tortaformából. Helyezzük egy tortatálra, és vágjunk ki kis téglalapokat sütőpapírból. Ezeket a sütőpapír darabokat csúsztassuk be a torta széle alá, de ne nagyon, mert akkor nem fogjuk tudni kiszedni.
2. Verjük keményre a tejszínt a habfixálóval, és tegyük a hűtőbe.
3. A torta tetején lévő krémet oszlassuk el az oldalán is. Ez egy nagyon vékony réteg lesz, ez nem baj, mert ez csak arra van, hogy egy kicsit odaragassza a morzsákat. Nem lesz tökéletes ennek ellenére a hab, mert igazából a vajkrém lenne erre ideális, de én nem akartam azt az ízt ebbe a tortába bele vinni.
4. A tortát egy 15 percre tegyük hűtőbe.
5. A habbal egyenletesen vonjuk be, egy hosszú vonalzó segítségével tudunk szép felületet kapni, csak óvatosan húzzuk végig a torta oldalán és tetején, majd a szélén lapítgassuk el a kiálló részeket.
6. A tetejére én egy csillagcsöves habzsákkal nyomtam egy kis hab "dombot" de ezt megcsinálhatjátok kanállal is. Erre tegyük a két epret, majd szórjuk meg a tetejét csokireszelékkel.

Remélem tetszett ez a kis tavaszi recept, persze bárhogy díszíthetitek a tortát, mindenképpen finom lesz! Jó sütögetést! :)



eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram