Ragacsos Vajas Süti St. Louis-ból

Ez a süti St. Louis-ból származik, és állítólag úgy keletkezett, hogy egy amerikai cukrász kicsit eltúlozta a vajat egy sütiben, de mégis úgy döntött, hogy árulni kezdi. Akkora siker lett, hogy végül ez lett Missouri egyik ikonikus sütije, és rengeteg variációban létezik már. 

Ez az alaprecept, és bár kicsit furcsának tűnhet, tényleg nagyon finom. Kávé vagy tea mellé szuper. Két részből áll: az alja egy kelt tészta, és a teteje pedig egy vajas keverék, ami a sütőben varázslatosan ragacsossá, mégis ropogóssá válik. Kicsit sokáig tart megcsinálni, de egyáltalán nem bonyolult, csak arra kell figyelni, hogy ne süssük túl, hiszen fontos, hogy a belseje ragacsos maradjon.


RECEPT:
egy 20x20 cm-es tepsihez elegendő
A kelt tésztához:

  • 5 g száraz élesztő (1 evőkanál meleg vízben felfuttatva)
  • 43 g puha vaj
  • 23 g kristálycukor
  • 1 tojás sárgája
  • 108 g liszt
  • 23 ml tej
  • egy csipet só

A vajas "töltelékhez":

  • 25 ml golden szirup (bio, angol, vagy delikát boltokban lehet kapni)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál víz
  • 85 g puha vaj
  • 120 g kristálycukor
  • 1 tojás sárgája
  • 73 g liszt
  • egy csipet só
ELKÉSZÍTÉS:
A kelt tészta:
1. Az elésztőt futtassuk fel, és tegyük félre.
2. A vajat keverjük krémesre a cukorral és a sóval, majd adjuk hozzá a tojás sárgáját is. 
3. Két részletben adjuk hozzá a lisztet és a tejet, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is.
4. Keverjük kb. 5-10 percig, hogy a keverék rugalmas és sima legyen.
5. Egy 20x20-as tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük bele a tésztát és a tenyerünkkel egyengessük el, hogy egy vékony réteg legyen (mivel elég ragacsos, érdemes a tenyerünket kicsit bevizezni).
6. Hagyjuk 2 és fél órát kelni, hogy a duplájára nőljön.
A vajas töltelék:
1. Egy kis tálban keverjük össze a goden szirupot, a vizet, és a vaníliát.
2. A vajat keverjük krémesre a cukorral és a sóval, ez kb 5 perc.
3. Adjuk hozzá a tojás sárgáját is, majd két részletben a lisztet és a golden szirupos keveréket is.
4. Oszlassuk el egyenletesen a megkelt tésztán, majd süssük kb 25-30 percig. Akkor jó, ha a teteje hullámos, és aranybarna, de belül még kicsit ragacsos, folyós.
5. Hagyjuk kihűlni, és már ehetjük is.
Ezt a sütit a legjobb frissen enni, de 1 napig eltartható légmentesen záródó dobozban.

Remélem tetszett ez a recept, mindenképpen próbáljátok ki ezt az amerikai klasszikust, mert nagyon finom. Jó sütögetést! :)




eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram