Francia Gyümölcstorta - Tarte aux fruits

Ez a torta nyárias, egyszerű, de mégis ezektől a színes gyümölcsöktől olyan szép, és tökéletesen illik az évszakhoz. Természetesen bármilyen gyümölcsöt használhattok, mindegyikkel gyönyörű lesz. 

Ezt a tortát egyébként rengetegféleképp el lehet készíteni, rakhattok bele akár vaníliás krémet, de ezzel a tésztával nagyon finom csokipitét is lehet csinálni. Elkészíthetitek mini formában is, muffinsütőben, ezt én is csináltam már, és nagyon jól sikerült, és talán ha sok vendég jön, szerencsésebb is, nem kell a szeleteléssel bajlódni.  Nyilván érdemes a legszebb friss gyümölcsöket választani hozzá, ilyen lehet a málna, szeder, eper, áfonya, szőlő, de akár a kivi is jó nézne ki rajta. :)


RECEPT
A pate sucrée-hoz:

  • 125 g liszt
  • 50 g puha vaj
  • 1 tojás
  • 50 g porcukor
  • egy csipet só

A krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g tejszín, felverve
  • 50-100 g porcukor, ízlés szerint
  • 1 citrom héja

ELKÉSZÍTÉS:
1. A tésztához a lisztet egy késes konyhai robotgépbe tesszük, és beleszórjuk a felkockázott vajat, majd összekeverjük.
2. Beletesszük a cukrot és a sót, és ezt is jól keverjük meg.
3. Most a tojás következik, addig keverjük amíg a tészta összeáll.
4. Amikor összeállt, fóliába csomagolva pihentessük 1 órát a hűtőben.
5. Míg a tészta pihen készítsük el a krémet. Forgassuk a mascarponeba a tejszínt óvatosan, hogy ne törjük össze a habot, majd beleforgatjuk a porcukrot és a citromhéjat is. Ezt tegyük félre a hűtőbe.
6. A tésztát a pihentetés után tegyük lisztezett munkafelületre, és nyújtsuk ki 3 mm vastagságúra. Tekerjük fel a sodrófára, és így tegyük egy 20 cm-es kivajazott piteformába. Az alját óvatosan nyomjuk le, az oldalát is nyomogassuk oda a formához, hogy ne jöjjön le sütés közben. Villával böködjük meg az alját. Tegyük pihenni 20 percre a hűtőbe, ezalatt melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
7. Vaksütéssel sütjük a tésztát 20 percig. A vaksütés annyit jelent, hogy a sütőformába belenyomkodott tésztára ráteszünk még sütés előtt egy sütőpapírt, és erre teszünk babot, vagy lencsét. Így tesszük be a sütőbe, ez azért lesz jó, mert így nem jön fel a pite.
8. 20 perc után vegyük le a sütőpapírt és a babot a pitéről, vegyük le a sütő hőmérsékletét 180 fokra, és még sütjük 5 percig.
9. Hagyjuk kihűlni. Ha olyan piteformánk van, aminek le lehet szedni az oldalát, azt vegyük le.
10. Töltsük bele a krémet, és szórjuk meg ízlés szerint gyümölcsökkel. :)

És már készen is van! Ez a torta egyáltalán nem nehéz, és nagyon finom, szóval mindenképpen próbáljátok ki! Jó sütögetést! :)


eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram