Rózsabokor Torta

 Ez a torta igazán különleges, hiszen Anyák napjára készült, és amúgy is nekem mindig a virággal teli torták tetszenek a legjobban már alig vártam a tavaszt, hogy ilyesmiket készíthessek. Bevallom, ez az első ilyen fajta tortám, nem is vagyok vele teljesen megelégedve, de úgy gondoltam, megmutatom Nektek ezt az egyszerű, de mégis gyönyörű dekorációs módszert, amivel bármilyen tortát fel lehet dobni, ráadásul egy finom Lúdláb inspirálta receptet is olvashattok. :)


Nehéznek tűnnek ezek a kis rózsák, de higgyétek el, kis gyakorlással nagyon gyorsan tudtok majd ilyet csinálni. Szerintem talán csak annyi a hátulütője, hogy nem lehet a megfelelő szirom díszítőcső nélkül megcsinálni, de ez tényleg nem drága, és rengeteg virághoz fel lehet használni.
A rózsák
Amire szükség lesz:

  • 104-es díszítőcső
  • habzsák vagy erős nejlon zacskó (olyan visszazárható, nem tudom mi a neve, de ebből jó sok kell)
  • vajkrém 250 g vajból (recept lejjebb)
  • színezékek
  • virágtű (nem kell vennetek, én sem vettem, egyszerűen egy kisebb befőttesüveg tetőt lyukasszatok ki, és egy hosszú tűt ragasszatok bele)
  • sütőpapír, kockákra vágva

Igyekeztem lefotózni a mozzanatot, de azért próbálom elmagyarázni is, hogy minél könnyebb legyen, de tényleg ez csak gyakorlás kérdése.
1. Először is, a 104-es szirom díszítőcsőt egy habzsákra helyezünk, és megtöltjük az előzőleg beszínezett vajkrémmel. Én a dm-ben veszem az eldobhatós habzsákot, eddig ez a legolcsóbb, és könnyen be is szerezhető.
2. Fogjuk a virágtűnket, és egy kis vajkrém segítségével ráragasztunk egy kis sütőpapír kockát. A virágtű azért fontos, mert így meg tudjuk csinálni egyszerűen a virágot, hiszen ezt a tortán nem lehetne csinálni.
3. Ahogy az első képen is látszik, egy kis kúpot nyomunk a vajkrémből. Egyszerűen csak tartsuk egyenesen lefelé a habzsákot és mozgassuk ide-oda, így nem lesz olyan vékony. Ezt meg lehet csinálni egy sima kör díszítőcsővel is, de egyébként felesleges, mert ez is jó lesz. Még csak tökéletesnek sem kell lennie, nem fog látszani. Fontos viszont, hogy tervezzük meg, mekkora lesz a rózsa: ha csak egy bimbót, vagy egy kis rózsát szeretnénk ne legyen túl nagy.
4. Ha ez megvan akkor a kúp tetejéhez tesszük a habzsákot, úgy fordítva, hogy a díszítőcső kövérebb nyílása legyen alul, így olyan, mint egy csepp. Tartsuk így, egyenletesen nyomjuk a habzsákot, és közben pörgessük az ujjunkkal a virágtűt.
5. Ha ez is megvan, a nehezén már túl is vagyunk. Vigyük oda a habzsákot ahol ezt a kis közepet befejeztük, és szintén egyenletes nyomással csináljunk 3 szivárvány alakú szirmot. Ezt úgy a legegyszerűbb, ha nem csuklóból végezzük el a mozdulatot, hanem könyékből. Fontos, hogy ne legyenek ezek a szivárványok túl íveltek, inkább laposabbak, és ha megvan az egyik, akkor mindig úgy kezdjük a következőt, hogy kicsit az előző szivárványon kezdődjön. Ha csak egy bimbót szerettünk volna, akkor már készen is van.
6. A következő rétegnél ugyan így járunk el, de most 4 szivárványt "rajzolunk". Ha csak egy kisebb rózsát szerettünk volna, itt meg is lehet állni.
7. Ha szeretnénk egy teljes rózsát, akkor csináljunk még egy réteget most 5 szirommal.
8. Ha készen van, óvatosan csúsztassuk le a virágtűről egy tálcára, és tegyük 10 percre a fagyasztóba. Ezután egyszerűen csak szedjük le a sütőpapírról, és emeljük át a tortára.

Én tehát úgy csináltam ezt a tortát, hogy miután megsütöttem, bevontam, elkészítettem a rózsákat. fontos, hogy csináljunk kisebbet, nagyobbat, és bimbókat is. A rózsákat egy kis vajkrémmel ráragasztottam a tortára, majd zöld vajkrémmel szárakat és leveleket nyomtam rá, a bimbókat csak ezután tettem rá. A levelekhez szintén egy díszítőcsövet használtam, a 70-es számút. A szárakhoz egyszerűen vágjatok egy kis lyukat a habzsákra, az enyémnél kisebbet, szerintem az jobban nézne ki.
Vajkrém alaprecept:

  • 250 g vaj
  • 500 g átszitált porcukor

A vajat elektromos habverővel habosítsuk 5 percig, majd 3 részletben adjuk hozzá a porcukrot, minden újabb adag után jól keverjük el. Ha mindent beletettünk habosítsuk még 5 percig, majd ízlés szerint tegyünk bele aromát/színezéket.

Tudom, hogy nem mindenki van oda a díszítésért, ezért leírom a torta receptjét is, hiszen egy nagyon finom Lúdláb-szerű tortát készítettem, pár csavarral, de az ízvilága ugyan az. Én fehércsokis bevonatot használtam, nyilván a lúdlábhoz nem ez a megszokott, de ehhez a rózsa tortához, ez volt szép. Ha nem akartok krémet készíteni, nyugodtan vonjátok be simán csokival.
A torta receptje:
20 cm-es tortaformához
A csokis piskótához:

  • 5 tojás
  • 100 g cukor
  • 80 g liszt
  • 20 g kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor

A csokis krémhez:

  • 1 vaníliás pudingpor (350 ml tejjel megfőzve)
  • 200 g vaj
  • 50 g csoki
  • 2 evőkanál kakaópor
A meggykrémhez:
  • 1 meggybefőtt
  • 70 g kukoricakeményítő
  • rumba áztatott meggy

A fehércsoki krémhez:

  • 100 g fehércsoki
  • 60 ml tejszín
  • 150 g vaj
  • 70 g porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
A piskóta:
1. Egy tortaformát kivajazunk, az alját kibéleljük sütőpapírral, és megvajazzuk ezt is. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egy kis cukorral elektromos habverővel keverjük 1 percig. A fehérjéket lágy habbá verjük a maradék cukorral. Először még ne tegyétek bele a cukrot, ha már kezd fehéredni, akkor öntsük hozzá. Keverjük addig, amíg kemény, és fényes nem lesz.
3. Hozzáöntjük a sárgáját, és óvatosan egy spatulával beleforgatjuk.
4. Mikor már márványos a sárgájától beleszitáljuk a lisztet, a sütőport és a kakaóport, és óvatosan ezt is beleforgatjuk.
5. Megtöltjük ezzel a tortaformát, próbáljuk egyben belerakni, ne csurgassuk, mert akkor összetörhet. Az előmelegített sütőben kb. 30 percet sütjük, fontos, hogy az első 25 percben ne nyissuk ki. 25 perc után tűpróbával ellenőrizzük, ha egy belebökött hurkapálca tisztán jön ki, és kicsit benyomva a tetejét visszajön, akkor készen van. Fejjel lefelé hagyjuk kihűlni, majd vágjuk 3-ba.
A csokis krém:
1. A pudingot megfőzzük, 350 ml tejjel, ha készen van letakarjuk fóliával úgy, hogy a fólia hozzáérjen a pudinghoz, így nem lesz egy bőrszerű réteg a tetején. Hagyjuk megdermedni.
2. Ha megdermedt, akkor a puha vajat kockázzuk fel. A pudingot tegyük keverőtálba, keverjük át, majd kockánként adjuk hozzá a vajat, és csak akkor adjuk hozzá a következőt, ha az előző elkeveredett.
3. Tegyük hozzá az olvasztott, lehűtött csokit, és a kakaóport, és óvatosan forgassuk bele.
A meggykrém:
1. A kukoricakeményítőt oldjuk fel a meggybefőtt levével, elég 4 evőkanál. A többi meggyet a levével együtt tegyük lábosba, botmixerrel turmicoljuk össze, majd adjuk hozzá a keményítőt is.
2. Folyamatos keverés mellett főzzük, ameddig be nem sűrűsödik. Ha nem elég sűrű vízzel oldjunk fel még egy kis keményítőt, és keverjük hozzá, ha pedig túl sűrű, tegyünk hozzá vizet. Hagyjuk kihűlni.
A fehércsoki krém:
1. A tejszínt forraljuk fel, vegyük le a lángról, majd törjük bele a fehércsokit. Ezt hagyjuk 1 percig állni, majd keverjük össze, hogy a csoki felolvadjon. Ezt hagyjuk egy éjszakán át dermedni.
2. Mikor megdermedt, apránként keverjük hozzá a puha vajat, majd adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliát is.
Összeállítás:
1. Fogjuk a 3 tortalapot, és a tortaformánkat amiben sütöttük. Tegyük a tortaformát egy tálcára, a tortaforma alját ne tegyük bele.
2. Rakjuk bele a torta aljának szánt lapot. A csoki krémet, és a meggy krémet tegyük habzsákokba, és vágjunk rájuk egy viszonylag nagy nyílást.
3. A csokikrémmel kezdve felváltva a meggyel köröket rajzolunk a tortába. Tehát először a csokikrémmel végigrajzoljuk a torta szélét, majd a meggy következik, és így tovább. Szórjuk meg meggyel, majd tegyük rá a következő tortalapot. Ízlés szerint locsoljuk meg a piskótát egy kis rummal.
4. A következő lapnál ugyanígy járunk el, majd tegyük rá a tetejét, és tegyük 30 percre a hűtőbe.
5. A fehércsoki krémmel vonjuk be a tortát. Először kenjünk rá egy vékony réteget, tegyük a hűtőbe 20 percre, ez odaragasztja a morzsákat. Ezután kenjük rá a többi krémet, először vastagon, majd egy vonalzó segítségével simítsuk el. Ezután díszítsük a rózsákkal, és már készen is van.

Huh, azért nem volt egyszerű ezt megírni, remélem érthető, de ha mégsem, nyugodtan kérdezzetek!Jó sütögetést!


eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram