Málnás-csokis Ombre Torta

A nyáron, főleg ebben a hőségben, nagyon nehéz olyan dolgokat csinálni ami azzal jár, hogy még melegebb lesz a lakásban. Senki nem akar órákig sütögetni, órákig főzni, de néha mégis muszáj valami szép tortát csinálni. Ez a málnás-csokis torta ilyenkor tökéletes, mert amit sütni kell az megvan kb 20 perc alatt, addig meg szépen ki kell menekülni a konyhából. :) Szerintem nagyon szép is, de semmi bonyolult nincsen benne, és ráadásul egyáltalán nem tömény, szóval még a legmelegebb napon is jól fog esni. :)

Ez a torta azért ombre, mert kicsit színátmenetes, bár őszintén azért is, mert jól hangzik. :D De egyébként nem muszáj így csinálni, elég ha csak egyfajta málna mousse-t készítünk, de így sem bonyolult. Szerencsére főzni alig kell hozzá, sőt nem is muszáj, mert a második (kicsit töményebb) málnás habot is lehet turmixgéppel és porcukorral csinálni. Ha meg nem találtok szép málnákat, egyszerűen a tetejét öntsétek le egy kis olvasztott csokival. :D


RECEPT:
A piskótához:

  • 3 tojás
  • 60 g cukor
  • 40 g liszt
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 20 g kakaópor

A világos málnahabhoz:

  • 112 g málna
  • 94 g joghurt
  • 75 g porcukor
  • 225 ml cukrászhab
  • 1 csomag zselatinfix

A sötétebb málnahabhoz:

  • 100 g málna
  • 1,5 zselatinlap, vízben megpuhítva
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 100 ml cukrászhab
A csoki lapokhoz:
  • 100 g étcsoki

A tetejére:

  • 150 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 2 evőkanál porcukor
  • kb. 10 szem málna

ELKÉSZÍTÉS:
1. Először megsütjük a piskótát. Ehhez a sütőt 160 fokra előmelegítjük, és egy 20 cm-es tortaformát kivajazunk, és kibéleljük sütőpapírral.
2. A tojásokat szétválasztjuk, és kimérjük az összes hozzávalót. A sárgájába tegyünk egy kis cukrot, majd habosítsuk fel a tojásfehérjéket (mikor már kissé habos, adjuk hozzá a maradék cukrot). A habnak legyen tartása, de még ne legyen törős.
3. A sárgájátis habosítsuk fel a cukorral fehéredésig, ez kb. 1-2 perc. Ezután öntsük a fehérjéhez, és spatulával forgassuk össze, amíg márványos nem lesz.
4. A kakaót, a szódabikarbónát és a lisztet szitáljuk át, majd két részletben adjuk a tojásos keverékhez, és spatulával forgassuk össze, amíg a liszt fel nem oldódik.
5. Öntsük az előkészített formába. Ne öntsük, mert akkor összetörhet a hab, inkább a spatula segítségével próbáljuk átemelni. Süssük kb 20-30 percig, tűpróbával (ha belebökünk egy hurkapálcát a közepébe, tisztán jön ki) és nyomáspróbával (ha megnyomjuk a tenyerünkkel a tetejét nem ad ki hangos "recsegős" hangot-ha kicsit recseg nem baj, mert mikor kivesszük a hűlés közben még tovább sül) ellenőrizhetjük mikor van kész.
6. A piskótát hagjuk kihűlni, majd szedjük ki a formából, és tegyük félre. Míg várunk, készítsük el a csoki lapokat. A 100 g csokit olvasszuk meg vízgőz felett, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire öntsük rá, és egy késsel oszlassuk el vékonyra. Tegyük be 10 percre a fagyasztóba, hogy kissé megdermedjen. Ez után vegyük ki, és egy éles késsel jelöljük be, ahol el akarjuk majd vágni. Tegyük vissza a fagyasztóba fél órára. Mikor teljesen megdermedt vágjuk el teljesen a csokit ahol bejelöltük, és tegyük félre.
7. A világosabb málnahabhoz mérjük össze a hozzávalókat a cukrászhab kivételével egy nagy tálba, és botmixerrel jól turmixoljuk össze. Egy másik tálban verjük fel a cukrászhabot a zselatinfixel kemény habbá (használhatunk habtejszínt és habfixálót is). Ha ez megvan, öntsük hozzá a turmixolt málnát, majd forgassuk össze. Tegyük félre ezt is.
8. A sötéteb málna mousse-hoz a málnát főzzük össze a kristálycukorral, ameddig a cukor el nem olvad, majd forraljuk még 5 percig, ezután dobjuk bele a puha zselatin lapot és keverjük amíg el nem olvad. Hagyjuk kihűlni, majd verjük fel a cukrászhabot, és ugyanúgy mint a világosabb habnál forgassuk bele a málnát. Ízlés szerint ehhez a részhez tehetünk egy kis olvasztott fehércsokit, úgy kicsit más lesz az íze (de akkor használjunk több málnát hogy a színe megmaradjon).
9. A torta tetejére egyszerűen csak verjük fel a habtejszínt a habfixálóval és a porcukorral, és tegyük félre.
10. Az összeállítás nagyon egyszerű, Fogjuk a tortaformát amiben sütöttük a piskótát, és tegyük rá egy tálcára. Tegyük be az aljára a piskótát, majd oszlassunk el egy réteget a világos krémből. Ezután tegyünk erre egy pár csokilapot, majd rakjunk rá a sötétebb habból. Így folytassuk, ameddig a tortaforma tetejéig nem érünk. Utolsónak tegyünk rá egy kicsit a fehér habból. Tegyük a hűtőbe minimum 3 órára.
11. Tálalás előtt egy éles, egyenes kést húzzunk végig a tortaforma oldalán, hogy a krém elengedjen onnan. Óvatosan húzzuk felfelé a tortakarimát, le fog jönni, ne siessünk. Ezután ízlés szerint dekoráljuk. :)

Remélem tetszett Nektek ez a kis nyári recept. Jó sütögetést! :D

eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram