Csíkos piskótatekercs

A piskótatekercs annyira egy egyszerű süti, de tényleg millióféleképp el lehet készíteni. Tölthetitek csokikrémmel, nutellával, lekvárral, vaníliával, bármivel ami éppen eszetekbe jut. :) Én most egy csíkos piskótatekercs receptet hoztam Nektek, kicsit talán bonyolultabb mint sima vaníliás társa, de megéri, mert nagyon finom. Meg hát mi van akkor, ha nem tudjuk eldönteni, vaníliás vagy kakaós piskótát szeretnénk? :D

Szóval ennél a piskótánál egy a lényeg: két fajta piskótát kell keverni, lehetőleg egy időben, hogy ne nagyon essen össze a fehérjehab. Nyilván ezt kicsit lassabban lehet készíteni, de ettől nem kell megijedni, azért a piskótatészta az én tapasztalatom szerint nem 5 perc alatt esik össze. Egyébként annyira nem bonyolult, csináljátok ahogy írom, és akkor sikerülni fog. :)



  Csíkos Piskótatekercs
      Elkészítési idő: 15 perc  Sütési idő: 20 perc ● Nehézség: Könnyű


Hozzávalók:
A kakaós piskótához:
 3 tojás
 60 g cukor
● 50 g liszt
● 10 g cukrozatlan kakaópor
● 1/2 teáskanál sütőpor
A vaníliás piskótához:
 3 tojás
● 60 g cukor
 60 g liszt
● 1 csomag vaníliás cukor
● 1/2 teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
● 10 púpos evőkanál lekvár
ELKÉSZÍTÉS:
1 A sütőt előmelegítjük 180 fokra, két habzsákot előkészítünk, hogy ne kelljen keresgélni, és egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. A kakaós lisztet, és a sima lisztet mérjük ki két külön tálban.
2 A tojásokat válasszuk szét, fontos hogy a kakaós és a vaníliás tésztát külön tálban csináljuk. Tehát összesen 4 tálban keverjük a tésztát, 3-3 tojást külön szétválasztva.
3 A fehérjét verjük fel mindkét tálban a cukor felével annyira, hogy legyen tartása. Ezt én úgy szoktam letesztelni hogy a keverő fejét beleérintem kicsit a fehérjébe, és ha csúcsokat húz maga után a fej, akkor jó lesz. Nem jó az a teszt mikor a fejünk felé rakjuk a habot, ugyanis akkor már túl kemény, nem lesz jó a piskóta. Ha nem vagytok biztosak benne jó-e inkább hagyjátok lágyabbra a fehérjét.
4 Tehát mindkét fehérjét felvertük, most fehéredésig keverjük ki a sárgájákat is a cukor másik felével. Ha ez megvan keverjünk a sárgájába egy kis fehérjét és jól keverjük el. Így nagyjából egyforma lesz a sárgája és a fehérje állaga, könnyebb lesz elkeverni.
5 Óvatos mozdulatokkal keverjük hozzá a fehérjéhez az egyik 3 tojássárgáját, majd a másikhoz a maradék hármat.
6 Az egyik tálat nevezzük ki a vaníliás piskótának, szitáljuk bele a sima lisztet és öntsük bele a vaníliás cukrot, majd spatulával forgassuk bele. Ugyan ezt csináljuk meg a kakaós piskótával.
7 Töltsük két külön habzsákba a piskótatésztákat, majd a gáztepsibe felváltva, merőlegesen nyomjunk csíkokat. Ha ez megvan, néhányszor üssük hozzá a tepsi alját az asztalhoz, hogy a buborékok szétrobbanjanak, és ha lesz luk, azt is töltsük be. Ezt meg lehet csinálni kanállal is, ha nincs habzsákotok.
8 Süssük a piskótát 15-25 percig az előmelegített sütőben. A piskóta akkor jó, mikor már kissé barna, de még a szélei nem kemények, és ha benyomjuk a közepénél, visszaugrik. 15 perc után ellenőrizzük folyamatosan.
9 Mikor kivettük a sütőből, fordítsuk meg, vegyük le az aljáról a sütőpapírt, majd döntsük el melyik a szebb oldala. A szép oldala legyen alul, tegyünk alá és felé is egy sütőpapírt, majd a hosszabb oldalától kezdve csavarjuk fel. Tegyünk rá egy konyharuhát, így nem fog szétcsúszni, és hagyjuk így kihűlni.
10 Ha kihűlt, kenjük meg lekvárral, majd mostmár a sütőpapír nélkül csavarjuk fel. Csomagoljuk fóliába és 1 órára tegyük a hűtőbe, hogy jól összeragadjon. Ezután szeletelhetjük, és már tálalhatjuk is. :)

A képek és a recept a The Cake Factory tulajdona, kérlek ha használni szeretnéd, linkeld be ezt a bejegyzést! :) 

Remélem tetszett Nektek ez a recept, jó sütögetést! :)

eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram