Eszterházy Torta

Az Eszterházy torta egy igazi klasszikus, minden cukrászdában megtaláljátok. Kicsit trükkös az elkészítése, de szerintem sokkal finomabb mint bármelyik cukrászdai. :)

Én a krémet simán pudingporból készítem, mert szerintem nincs nagy különbség ízben, ha jó pudingport veszünk. Tehát próbáljátok meg ne a legolcsóbbat megvenni, egy sima Dr Oetker Eredeti puding jó bele. Egy dolog viszont nagyon fontos: ne diópótlót tegyetek bele. Ennek a tortának az íze a dióból fakad, tehát ha nincs benne igazi dió, akkor a tortánknak műíze lesz. Utólag visszagondolva én kicsit sok krémet tettem bele, szóval próbáljátok vékonyan megkenni a tortalapokat.


Egyébként sajnos itt is az a rossz hírem van, hogy ha ezt elkészítjük nagyon nehéz megállni, hogy ne együnk belőle, szóval fogyókúrázók ne csinálják meg. :D

RECEPT:
Hozzávalók:
Egy 20 cm-es tortához
A tésztához:
● 5 tojásfehérje
● 150 g cukor
150 g darált dió
A krémhez:
● 1 csomag vaníliás pudingpor
● 300 ml tej
● 75 g cukor
● 150 g puha vaj
● 1-2 csepp rum aroma
● 45 g dió
A díszítéshez:
● 100 g fehércsokoládé
● 20 g étcsokoládé
● 50 ml habtejszín, felverve
● 12 szem dió
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 170 fokra, és egy 20 centi átmérőjű tortaformát 5 külön sütőpapírra rajzoljuk körbe, majd fordítsuk meg, így tegyük egy tepsire (így nem ér a grafit a tésztához)
2. A fehérjét verjük fel a cukorral kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a diót.
3. Osszuk el a lerajzolt körök között, és egy spatulával vagy hosszú késsel egyenletesen terítsük el úgy, hogy 1 centivel túllogjon a megrajzolt körön.
4. Süssük készre 10-12 perc alatt. Vigyázzunk, hogy csak addig süssük míg a szélei aranybarnák nem lesznek, mert ha túlsütjük törős lesz.
5. A krémhez a pudingport keverjük simára 100 ml tejjel, majd a maradék 200 ml tejet a cukorral tegyük fel főni (néha keverjük meg, hogy ne égjen le). Ha felforrt  adjuk hozzá az elkevert pudingport, majd folyamatosan kevergetve sűrítsük be. Ha már buggyant egyet, kész.
6. Tegyünk rá fóliát úgy, hogy hozzáérjen a pudinghoz, majd tegyük félre hűlni. Ne hagyjuk teljesen jéghidegre hűlni, legyen nagyjából szobahőmérsékletű.
7. Ha kihűlt a puding, kezdjük el a puha vajat krémesíteni a rum aromával. Tegyük hozzá a pudingot, keverjük el a vajban, majd adjuk hozzá a diót is.
8. A tortalapokat vágjuk ki a 20 centis tortakarika segítségével, így szép lapokat kapunk. Ha eltörik nem baj, a krém össze fogja tartani. Egyedül az a fontos, hogy a legalsó és a legfelső lapnak olyat válasszunk ami egybe maradt.
9. Állítsuk össze a tortánkat, az a fontos, hogy a legfelső lapra ne tegyünk krémet, és hogy tegyünk egy kicsit félre a torta külsejének beborítására.
10. A díszítéshez a fehércsokoládét olvasszuk meg gőz fölött 1-2 evőkanál étolajjal, ezzel egy időben pedig a mikróban olvasszuk meg az étcsokit. Az étcsoki hamarabb meg fog olvadni, és ez azért fontos, mert kicsit ki kell hűteni, hogy ne follyon majd ki a habzsákból. Tehát az étcsokit tegyük félre, hogy ne legyen túl folyós. Ha ez megvan, tegyük egy eldobható habzsákba, aminek a sarkára egy kis lyukat vágtunk.
11. A fehércsokit oszlassuk el vékonyan a legfelső tortalapon, majd az étcsokival díszítsük. Ezt úgy kell, hogy belülről kifelé haladva egy csigát (:D) nyomunk a tortára, majd egy fogpiszkáló segítségével pókhálósra hússzuk (először a közepét húzzuk ki 4 felé, majd kívülről befelé húzzunk vonalakat).
12. Vonjuk be a tort oldalát a félretett krémmel, majd nyomkodjunk darált diót rá.
13. Nyomjunk a torta tetejére kis rózsákat a felvert habból egy csillagcsöves habzsák segítségével, ezekre pedig tegyünk egy-egy diót, és már készen is van! :)

Remélem tetszett Nektek ez a recept, mindenképp próbáljátok ki, biztos mindenki elámul rajta! :) Jó sütögetést!

eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram