Boszorkányos Sütőtökös Cupcake

Lassan itt a Halloween, és igen, tudom hogy ez nem magyar ünnep, de annyi cuki kis sütit lehet ilyenkor csinálni, hogy muszáj egy-kettőt megvalósítani. Ez a cupcake nagyon mutatós, de egyáltalán nem nehéz, ráadásul egy új habcsók alapú krémet is megmutatok nektek, ami nem túl édes, nem érződik benne a cukor, hanem selymes, olvadós, de szuperül lehet vele dolgozni: ez a svájci vajkrém. Ráadásul ez egy tuti recept, nem fogjátok elrontani. :)

Ez a cupcake dísz ráadásul szuper egyszerű, és képzeljétek az Intersparban már lehet kapni fondantot a Dr. Oetkertől, szóval már egyszerűen be tudjátok szerezni. Ha fekete ételfestéket nem találtok, készítsétek más színnel, nagyon édes lesz úgy is, maximum nem annyira ijesztő. :) Akkor először is nézzük a boszi kalap elkészítését:
Mire van szükségünk?
fekete, lila, és sárga fondant
fogpiszkáló, vagy modellező eszköz
víz és ecset
1. Vegyünk egy diónyi fekete cukorpasztát, és gyúrogassuk meg, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni. A maradék fondantot rakjuk el rögtön, mert nagyon hamar kiszárad, legjobb fóliába becsomagolni. Tehát formázzunk ebből a diónyi adagból egy golyót, majd az alját sodorgassuk a tenyerünk között, hogy egy csepp formát kapjunk. Ezután még formázzuk, hogy hegyes legyen a csepp vége, a másik felét pedig néhányszor ütögessük a munkaasztalunkhoz, hogy laposabb legyen. Addig formázzuk, amíg az első képhez hasonló formát nem kapunk. Ezt tegyük félre száradni.
2. Nyújtsunk ki egy adag fekete fondantot, ne legyen túl vastag, de vékony se. Keressünk egy olyan pogácsaszaggatót, ami méretében jól illeszkedik a kalapunk csúcsos részéhez, ne legyen nagyon nagy, de azért ici-pici se. Szúrjuk ki annyi kalap karimát amennyire szükségünk van. Egy modellező eszköz, vagy fogpiszkáló segítségével vékonyítsuk el a szélét. Ha fogpiszkálót használunk, helyezzük a fogpiszkáló negyedét a cukorpasztára, és az ujjunkkal görgessük, de ne nyomjuk rá túlságosan. Ha ez nem megy simán az ujjunkkal is megcsipkedhetjük a szélét, vagy ha van egy ilyen modellező eszközünk, ezzel is gyorsan megcsinálhatjuk: egyszerűen csak húzzuk végig a karima szélén, de ne nyomjuk rá túlságosan. 
3. Helyezzük a karimára a kalap részt, majd egy kis vízzel ragasszuk le.
4. Vágjunk egy fél centi vastagságú csíkot a lila fondantból, majd az egyik felét vizezzük kissé be. Tekerük oda, ahol a kalap alja találkozik a karimával, a felesleget vágjuk le.
5. A sárga fondantot nyújtsuk ki jó vékonyra (amikor nyújtunk mindig keményítőn tegyük ezt, úgy nem ragad le), majd vágjunk ki egy kis négyzetet. Ennek a közepére is vágjunk egy kis lyukat majd ragasszuk a lila szalagra. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy megvárjuk míg megszárad egy kicsit a figura.
Most pedig itt is van a muffin és a krém receptje. Ezzel a krémmel ugyanúgy lehet dolgozni mint egy sima porcukros vajkrémmel, de sokkal finomabb, mert nem érződik benne a cukor, és nem is annyira édes. Én fahéjjal ízesítettem, mert szerintem az nagyon jól illik a sütőtökös alaphoz, de tehetünk bele simán vaníliát, vagy akár juharszirupot is.
RECEPT:
Hozzávalók:
A muffinokhoz:
14 muffinhoz
110 g vaj
2 tojás
120 g kristálycukor
50 g barnacukor
280 g liszt
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szerecsendió
1/2 tk őrölt gyömbér
1/2 tk őrölt szegfűszeg
230 g főtt, pürésített sütőtök
180 ml tej
A krémhez:
84 g (kb 5 db) tojásfehérje
170 g kristálycukor
340 g puha vaj
Elkészítés:
A muffin:
Előző nap érdemes a sütőtököt megfőzni, majd botmixerrel jól összepürésíteni (Részletesebb leírást találsz a sütőtökös pitém receptjénél).
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítjük a muffinpapírral bélelt tepsit is. 
2. A vajat habosra keverjük a kétfajta cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat egyesével, majd a tökpürét is. Jól keverjük össze.
3. A lisztet, a sütőporral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel, a vaníliás cukorral és a sóva elkeverjük, és a tejet is kimérjük.
4. Adjuk a tökpürés masszához a tej és a liszt felét, keverjük el, majd adjuk hozzá a másik felét is. Keverjük el alaposan, de ne túl sokáig, mert kemény lesz.
5. Egyenletesen oszlassuk el a muffinkapszlikban, de vigyázzunk, hogy csak a feléig töltsük meg őket.
6. Süssük 20 percig az előmelegített sütőben. Akkor jó, mikor egy beleszúrt hurkapálca tisztán jön ki.
7. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A svájci vajkrém:
1. A fehérjét tegyök egy fém edénybe, és mérjük hozzá a cukrot is. Ezt tegyük vízgőzre, és melegítsük fel 70 fokig. Ha nincs hőmérőnk, akkor tudjuk hogy jó, mikor már fehér, és ha beledugjuk az ujjunkat nagyon fáj. :D
2. Vegyük le az edényt a vízgőzről, készítsük magunk mellé a szobahőmérsékletű (!!!) vajat is. Kezdjük el elektromos habverővel keverni, és kevejrük kihűlésig, ez kb 10 perc. Akkor jó, ha már kihűlt, fényes, sűrű, és szép fehér. Ekkor evőkanalanként adagoljuk hozzá a vajat, mindig csak akkor adjunk hozzá újabb adagot mikor az előző már elkeveredett. Az elején nagyon rosszul fog kinézni, de mire az utolsó adag vajat is beletettük, már tökéletes lesz. Ha túl puha, tegyük 30 percre a hűtőbe, vagy 10 percre a fagyasztóba.
3. Tegyük egy nagy csillagcsöves habzsákba, majd kívülről befelé haladva nyomjunk krémet a muffinra. Ez lesz a boszi haja.
4. Az utolsó dolgunk pedig az, hogy a tetejére nyomjunk a kalapját. És már készen is van a (nem annyira) ijesztő muffinunk!

Remélem elkészítitek ezt az aranyos kis desszertet. Figyeljetek még a héten több Halloweeni receptért! Jó sütögetést!

eszti

1 megjegyzés:

Instagram