Gellért Rolád

 A Gellért rolád a csokiimádók egyik álma szerintem. Én azt szeretem benne, hogy egyáltalán nem túl édes, teljesen harmonikus az íze. Így ősszel szeretek erős ízű dolgokat sütni, és ez pont olyan: nagyon csokis, de mégis ott van benne az enyhe savanykás íz a meggy miatt, de még ropogós is a grillázstól. Talán így elsőre nagyon bonyolultnak hangzik, de tényleg hamar megvan, és nem nehéz, de ettől a sütitől mindenki el fog ájulni. Ráadásul dekorálni sem kell sokat, hogy szép legyen, ami azért mindig plusz pont. :)

Attól sem kell félni, hogy valami extra kellék kell hozzá, ugyanis a díszítése egy villával is megoldható. :) Ami nagyon fontos, hogy jó minőségű alapanyagokat vegyetek, ne spóroljatok semmivel, ez nem az a süti. :D A meggyet érdemes egy kis rumba áztatni, de sima meggybefőtt is jó, ha alkohol menteset szeretnétek.
RECEPT
A hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
120 g liszt
120 g cukor
1 tk szódabikarbóna
A párizsi krémhez:
200 g kristálycukor
100 g kakaópor
100 ml tej
100 ml tejszín
200 g vaj + 100 g vaj a kihabosításhoz
50 g rumos meggy
A grillázshoz: 
40 g török mogyoró
100 g kristálycukor
Elkészítés:
1. A krémet érdemes előző nap elkészíteni, hogy szépen kidermedjen, de fagyasztóba betéve is megdermed 1-2 óra alatt. Tehát a krémhez a tejet, a tejszínt és a cukrot keverjük lábasban össze, és tegyük fel főni. Forrás után még főzzük kb 7 percig, figyeljük, hogy ne fusson ki. Ezután szitáljuk bele a kakaót, és tegyük bele a vajat. Hagyjuk dermedni egy éjszakán át.
2. A piskótához a sütőt melegítsük elő 180 fokra, és a tojásokat válasszuk szét. A cukor harmadát szórjuk a sárgájához, majd kezdjük el felverni a fehérjét. Mikor már jó habos, akkor szórjuk lassan hozzá a többi cukrot. A fehérje akkor jó, ha kis csúcsokat tudunk a habverő fejével húzni belőle. Ezután a sárgáját is keverjük fehéredésig elektromos habverővel.
3. Keverjünk egy kis fehérjét a sárgájához hogy fellazítsuk, majd szedjük át a sárgáját a többi fehérjéhez, és egy spatulával forgassuk össze míg márványos nem lesz. Ezután szitáljuk bele a lisztet és a szódabikarbónát, és ezt is forgassuk bele.
4. Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük ebbe a piskótatésztát, és egy kenőkéssel egyengessük el. Sehol se legyen nagyon vékony, mert akkor ott megég.
5. Süssük a tésztát 20 percig, vagy amíg mindenhol egyenletesen meg nem barnul. Mikor kivettük húzzuk le róla a sütőpapírt, majd a papír segítségével még forrón csavarjuk fel a hosszabbik oldaláról indulva. Így hagyjuk kihűlni.
6. Míg kihűl a tészta csináljuk meg a grillázst. Ehhez a törökmogyorót pirítsuk 10 percig a sütőben, majd törjük durvára. Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, és pirítsuk közepes lángon, ameddig szép aranybarna nem lesz. Vigyázzunk, mert hamar megég. Ezután vegyük le a tűzről, és keverjük bele a mogyorót. Ezt az egészet öntsük ki egy sütőpapírral kibélelt és beolajozott tepsire. Hagyjuk teljesen megdermedni, ez kb 20 perc. Mikor már kemény, törjük apró darabokra, ezt egy aprítóban a legegyszerűbb megcsinálni.
7. A megdermed párizsi krémet szedjük ki egy nagy tálba, majd adjunk hozzá 100 g puha vajat. Így elektromos habverővel krémesítsük pár percig, amíg egy kicsit világosabb nem lesz a színe. Ne keverjük sokáig, mert kicsapódhat. A krém harmadát tegyük félre, ezzel fogjuk bevonni a roládot a díszítéskor.
8. A többi krémbe keverjük bele a grillázst, és 50 g rumos meggyet. A kihűlt tésztát csavarjuk ki, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a krémet. Ezután csavarjuk fel, vigyázzunk hogy ne legyen túl laza. A félretett krémmel vonjuk be, majd egy fésűkártyával vagy villával csíkozzuk be, és szórjunk rá dekorcukrot. Fontos, hogy egy fél órát dermesszük mielőtt felvágnánk. Ja, és még egy tipp, vágjuk forró vízbe mártott késsel enyhén ferdén. :) És ha még szeretnétek tovább fokozni, tálaljátok tejszínhabbal. :)

Ez a recept egy családi kedvenc, eddig mindenkinek bejött, próbáljátok ki! Jó sütögetést! :)


eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram