Sütőtökös Pite

Azt hiszem, ha az őszt egy sütivel lehetne szimbolizálni ez lenne az: minden megvan benne ami ősz. Fűszerek, sütőtök és minden tökéletes harmóniában. Nem egy szokásos magyar sütemény, de biztosan mindenkit elkápráztat majd ez a kis pite. A tésztája tökéletesen ropogós, viszont a töltelék csodásan krémes, és egy perc alatt őszi kedvet csinál. És nem utolsó sorban szuper illat lesz tőle az egész lakásban. :)

Ami pedig a legjobb benne, hogy egy szem mű dolog sincs benne. Ez részben azért van, mert itt nálunk nem lehet venni különböző tökös konzerveket, de azért is, mert én inkább vacakolok egy kicsit, de legyen minden jó minőségű. Díszíteni rengetegféle módon lehet: a maradék tésztából kiszúrhatunk leveleket, sütőtököt, de akár tejszínhabbal is díszíthetjük. Teljesen mindegy, mindenképp egy gyönyörű őszi vendégváró süti lesz. :)

RECEPT:
Hozzávalók:
A tésztához:
150 g liszt
100 g hideg vaj
2 evőkanál cukor
1 tojás sárgája
2 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
700 g sütőtök
2 tojás
100 g cukor
80 ml sűrített tej vagy tejszín
80 g lágy sötét barnacukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
Elkészítés:
1. Érdemes előző nap megsütni a tököt, és a pitetésztát előkészíteni. A sütőtökhoz a sütőt melegítsük elő 200 fokra, a tököt mossuk meg, vágjuk le a tetejét és az alját, majd vágjuk félbe és kaparjuk ki a magokat és a rostokat. A vágott felével lefele tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük 40 percig, vagy ameddig egy kést könnyedén át nem tudunk rajta szúrni. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kaparjuk ki a húsát egy tálba. Botmixerrel alaposan turmixoljuk össze, majd hagyjuk teljesen kihűlni, és tegyük a hűtőbe. 
2. A pitetésztához a lisztet mérjük össze a vajjal, majd morzsolgassuk a vajat, ameddig jó apró darabokban el nem keveredik a liszttel. Ekkor tegyük hozzá a cukrot, és a tojás sárgáját, majd ezt is gyúrjuk össze. Adjunk hozzá egy evőkanál vízet, gyúrjuk össze, és ha már úgy látjuk könnyedén összeáll, csomagoljuk be, és egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Ha nem áll össze, adjunk hozzá még vizet. 
3. A pite elkészítéséhez a sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy piteformát vajjazzuk enyhén ki. A tésztát nyútjsuk ki, ne legyen túl vastag, de ne legyen túl vékony se. Tekerjük fel a sodrófára, majd tegyük a piteformába. Fontos, hogy hagyjuk kissé túllógni a forma oldalát, mert elősütés közben összemegy. Tegyünk a tésztára egy nagy darab sütőpapírt, majd öntsünk rá száraz babot, és süssük így 10 percig. Ezt nevezzük vaksütésnek, ilyenkor elősütjük a pitét, hogy az alja se maradjon nyers. Ne dobjuk ki a maradék tésztát, ha mégis összemenne az oldalán a pite, akkor ezzel kipótoljuk. 
4. Az elősütés közben keverjük össze a főtt sütőtökpürét a többi hozzávalóval, majd tegyük félre.
5. 10 perc után vegyük ki a tésztát a sütőből, a felesleget vágjuk le a tetejéről, és öntsük bele a tölteléket. Kb a forma háromnegyedéig töltsük, és ha van felesleges töltelék inkább muffinformában csináljunk még mini pitéket. A tészta szélét kenjük meg egy kis felvert tojással.
6. Süssük a pitét 50 percig, vagy ameddig egy belebökött fogpiszkálóra nem ragad töltelék. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük 2 órára a hűtőbe.
7. A maradék pitetésztából vágjunk ki tököt, leveleket, vagy amihez kedvünk van, kenjük meg tojással, és süssük 15 percig, majd díszítsük ezzel a pitét.

Remélem tetszett ez a recept is, készítsétek el egy őszi bulira! :) Jó sütögetést!

eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram