Samoas Sütik

A Samoas egy kis fánk alakú keksz, amit Amerikában a házról-házra járó cserkészlányok árusítanak. Nyilván ott jobban ismert, de érdemes kipróbálni, mert tényleg nagyon finom, karamelles-kókuszos. Én a Pinteresten böngészve találtam rá, rögtön megtetszett, olyan kis gusztusos, muszáj volt nekem is megsütnöm. Olyan nagy sikere lett, hogy gyorsan le is fotóztam, és hát...itt a recept! :)

Szuper ebben a kekszben, hogy így ránézésre nem jön rá az ember, mennyire egyszerűen elkészíthető. Jó, jó koszosak leszünk, meg ragacsosak, de ez nem számít, mert tényleg mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána. :) Egyébként kókusz reszelékkel is készíthető, de a chips-el jobban néz ki. :)

RECEPT:
Hozzávalók:
14 kekszhez
A keksz alaphoz:
110 g puha vaj
50 g cukor
125 g liszt
1/4 tk sütőpor
1/2 csomag vaníliás cukor
1 ek (15 ml) tej
A ragacsos kókuszhoz:
300 g kókusz chips
400 g vajkaramella
1 evőkanál tej
A díszítéshez:
200 g étcsoki
Elkészítés:
1. A keksz alapjához keverjük a vajat és a cukrot krémesre. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a vaníliás cukorral. Tegyük a vajhoz a felét, keverjük össze, majd adjuk hozzá a másik felét a tejjel együtt. Keverjük, amíg összeáll. Csomagoljuk fóliába, és tegyük 45 percre a hűtőbe.
2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, két tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Keressünk egy 5 cm átmérőjű, és egy 2 cm átmérőjű kör kiszúrót, vagy ha van linzer kiszúrónk, jó az is.
3. Nyújtsuk ki a tésztát kb 3-4 mm-re, és az 5 cm-es kör kiszúróval szaggassuk ki, majd a 2 cm-es kiszúróval szúrjuk ki mindnek a közepét. Tegyük a tepsire (ne túl közel egymáshoz) és süssük kb 15 percig, félidőben megfordítva a tepsit. Akkor jó, mikor enyhén aranybarna, és fel tudjuk venni a tepsiről. Hagyjuk kihűlni, lehetőleg rácson.
4. A kókuszhoz tegyük a tejet, és a vajkaramellát vízgőz fölé (egy lábosban forraljunk vizet, erre tegyünk egy hőálló tálat, úgy hogy ne érjen a vízbe, és ebbe tegyük a karamellát), és olvasszuk össze. Tegyük a kókusz chipset egy tálba, és öntsük hozzá a karamell 3/4-ét. A maradékkal kenjük meg a kihűlt kekszeket.
5. Vegyünk kis darabokat a kókuszos-karamellás keverékből, és tegyük a kekszre úgy, hogy a keksz alja ne látszódjon ki. Ne tegyünk túl sokat, mert akkor nem jut mindegyikre. Tegyük 10 percre a hűtőbe.
6. Olvasszunk étcsokoládét, majd a kekszek alját mártsuk bele, és tegyük őket sütőpapírra. A maradék csokival csíkozzuk be a sütiket. Ezt akár egy habzsákkal, vagy simán egy kanállal is megtehetjük. 
7. Hagyjuk megdermedni a sütiket, nagyjából 1 óráig, és már kész is!
Ezek a sütik szuper ragacsosak, de mégis ropogósak! Próbáljátok ki! :) Jó sütögetést!

eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram