Csupacsokis Minitorta

Mostanában nagyon divatosak ezek a modern kis minitorták, hát gondoltam én is megpróbálok csinálni egyet, hátha szerencsém lesz és sikerül. :) Ettől a szép fényes glazúrtól eléggé féltem, gondoltam ez szó szerint túl szép hogy igaz legyen... De nem, tényleg nem nehéz, jó az első szörnyű csúnya lett, mert valahogy nem esett le hogy a fagyasztóból kivett tortán gyorsan fog megkötni a máz, és kicsit hepe-hupás lett.. De nem baj az volt a tanulópénz, a többi már sikerült, és biztosan Nektek is fog, mert most már tudjátok, hogy ezzel gyorsan kell dolgozni! :D
Egyébként az tetszik ebben a díszítésben, hogy annyi lehetőség van benne, díszíthetjük gyümölcsökkel, csokidíszekkel, de akár vehetünk macaront, vagy bármilyen színes cukorkát, az is nagyon jól nézne ki rajta. Vagy igazából csinálhatjátok is a macaront, ha van egy egész napotok egy tortára. :) Én sajnos időhiányban szenvedek úgy általában, de már tervezem különböző szülinapokra milyen díszítést kreálok. :D Szóval tényleg rengeteg módon elkészíthetitek, nem igényel túl sok mindent, a kevesebb mindenképpen több itt. Egyébként nagyon tudom ajánlani a tortadekoracio.hu-t csokidíszek beszerzéséhez, most rendeltem onnan 1 nap alatt megérkeztek, ráadásul tökéletes állapotban, és nem is vészesen drága. De akár készíthettek is csokidíszeket, erről is fogok bejegyzést írni, de egyelőre még csak most kísérletezek a csokidíszek készítésével, de már jó úton haladok! :)

Belül pedig egy brownie alap van, ezen egy fehércsokis ganache, ezen pedig egy csoki mousse. Nagyon finom lett, én egyébként is rajongok ezért a tripladupla csokis megoldásért, szóval ez a süti sem tett jót a nem létező fogyókúrámnak (vagyis de, létezik elméletben). Ebből az adagból 4 db minitorta lett, végülis én ételformázó gyűrűben csináltam, de nyugodtan megcsinálhatjátok e nélkül, fánkszaggatóval, csak akkor figyeljetek, hogy a krémeket jól hűtsétek le a betöltés előtt, és szép egyenes legyen az oldala, mert ha rücskös, akkor olyan lesz a máz is. Ha meg triplacsokis tortát akartok, akkor egyszerűen a mousse-t csináljátok tejcsokiból. Nagyobb tortához pedig szerintem minimum duplázni kell az adagot, de lehet hogy triplázni, ezt még ki kell kísérleteznem, de egyébként simán megcsinálhatjátok rendes méretű tortának is.

RECEPT:
Hozzávalók:
A brownie alaphoz:
♥ 57 g vaj
♥ 100 g cukor
♥ 90 g olvasztott étcsoki
♥ 1 ek golden szirup vagy méz
♥ 1 tk instant kávépor
♥ 45 ml tej, langyos
♥ 2 tojás
♥ 63 g liszt
♥ 1 tk sütőpor
A fehércsokis ganache-hoz:
♥ 100 ml habtejszín, hideg
♥ 100 g fehércsoki
Az étcsokis mousse-hoz:
♥ 150 g étcsoki, olvasztva
♥ 200 ml habtejszín, hideg
♥ 4 ek porcukor
A tükörmázhoz:
♥ 4 db lapzselatin, beáztatva
♥ 153 ml víz
♥ 97 g cukor
♥ 63 g hollandi kakaópor
♥ 127 ml tejszín
Elkészítés:
1. Először a fehércsokis krémet készítjük el, mert ennek meg kell dermednie. A fehércsokit apróra vágjuk, egy tálba tesszük, és a tejszínt felforraljuk. Mikor felforrt a csokira öntjük, letakarjuk 5 percig, majd addig keverjük míg a csoki teljesen felolvad. Tegyük félre 3 órára, hogy megdermedjen.
2. A brownie alaphoz a sütőt 180 fokra előmelegítjük, és egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. A csokit felolvasztjuk, a tejet megmelegítjük és feloldjuk benne a kávéport.  A vajat kihabosítjuk a cukorral, ha ez megvan egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Ha ez is megvan adjuk hozzá a lisztet és a tejet, majd keverjük össze, amíg a liszt feloldódik. Ezután öntsük a tepsire, és kb fél cm vékonyra simítsuk el. Süssük kb 10 percig, ellenőrizzük úgy, hogy megnyomjuk és ha nem marad lenyomódva, hanem "visszaugrik" akkor készen van. Figyeljünk, hogy a széle se égjen el. Hagyjuk kihűlni, majd 12 kört vágjunk ki a formánkkal.
3. A mousse-hoz verjük fel a habtejszínt (fontos hogy ezt egy éjszakán át hűtsük mert nem tudjuk amúgy felverni), a csokit olvasszuk meg. Keverjünk el egy kis habot a csokiban, majd az egész csokit szedjük a habhoz, és óvatosan forgassuk össze.
4. Fogjuk a desszert formázónkat, az aljára tegyünk egy browniet, erre kenjünk 1,5 evőkanál fehércsokis krémet, a mousse-t tegyük habzsákba, és nyomjunk egy kicsit a fehércsokis ganache-ra. Erre tegyünk még egy browniet, majd ismételjük meg a krémek rétegezését, és zárjuk le egy harmadik brownie lappal. Ha mindet betöltöttük tegyük 1,5 órára fagyasztóba.
5. Mikor már letelt a 1,5 óra, kezdjük el csinálni a tükörmázt. Sajnos ehhez szükség van egy cukorhőmérőre, de manapság ezt már egész olcsón be lehet szerezni edényboltokban (lehet nem lesz annyira hosszú életű, de nagyjából 2000 ft). A vizet, a tejszínt, a kakaót, és a cukrot tegyük fel főni, és főzzük amíg a 106 fokot eléri. Ekkor jó sűrű lesz már, és a legtöbb víz elpárolgott belőle, kevesebb is lesz. Hűtsük le 60 fokra, ekkor keverjük bele a beáztatott zselatint, jól keverjük el, majd hűtsük tovább 30 fokig. Mikor már kb 40 foknál jár, vegyük ki a tortákat, és szedjük ki a formából. A legegyszerűbb ha egy késsel leválasztjuk az oldaláról, és így már ki lehet egyszerűen nyomni. Ha a máz elérte a 30 fokot, tegyük a tortákat rácsra, és a széleiről kezdve öntsünk rá egy jó adag mázat. Azért kezdjük a széleinél, mert akkor ez szépen lecsorog az oldalára, és már nem kell annyi a közepére. Ha nem lett tökéletes, akkor gyorsan egy kenőkéssel javítsuk ki. (Tükörmáz recept: Csokipari)
6. Ez a máz hidegen kb 5 perc alatt megszilárdul. Ha ez megtörtént díszítsük ízlés szerint, és már tálalhatjuk is.

Remélem tetszett nektek ez a recept, próbáljátok ki mindenképp! Jó sütögetést! :)

eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram