Epres Charlotte Torta

A charlotte torta még a 18. századi viktoriánus időkbe nyúlik vissza, bár akkor száraz kenyérrel rakták ki a tortaformát, szóval mondjuk ki, elég sokat fejlődött ez azóta. :D Nagyon sok variációja van, ezt a receptet is többféleképp meg tudjátok csinálni, de a lényeg hogy mindegyik nagyon könnyű, és ha ezt csinálod egy vendégségbe, vagy bárhol tuti tátani fogja mindenki a száját. :)


Szóval a charlotte tortát körberakhatjátok babapiskótával is, de nekem jobban tetszik ez a piskótatekercses verzió. Csinálhatjátok úgy is, hogy az egészet tekercsekkel állítjátok össze, ehhez viszont dupla mennyiségű piskótatekercset csináljatok, és hagyjátok ki a kör alakú piskótát. Ha mégis csak az oldalát szeretnétek körberakni piskótatekerccsel, de a tetejére nem akartok piskótát, akkor csak 2 tojásból süssétek a piskótakarikát, a tetejét meg szépen rakjátok ki gyümölccsel. Ha nem szeretitek az epret (na de ki nem szereti az epret?!) rakhattok bele bármilyen gyümölcsöt, akár össze is pürésíthetitek botmixerrel, akkor könnyebben is fogjátok tudni szeletelni, mert nekem például azok a fránya eprek állandóan kimászkáltak, szóval elég nehezen sikerült szép szeletet vágni (mondjuk ki, nem sikerült). Mindenesetre ez egy nagyon látványos desszert, ráadásul olyan jó kis tavaszias, könnyű, látszik már, hogy várom a nyarat? :)

RECEPT
Hozzávalók:
A piskótatekercshez:
♥ 4 tojás
♥ 80 g cukor
♥ 80 g liszt
♥ 1 tk sütőpor
A piskótakarikához:
♥ 4 tojás
♥ 80 g cukor
♥ 80 g liszt
♥ 1 tk sütőpor
A krémhez:
♥ 100 g túró
♥ 175 g joghurt
♥ 250 g mascarpone
 150 g porcukor
♥ 150 ml tejszín
♥ 1 citrom héja és leve
♥ 4 db lapzselatin
♥ 100 g eper, apróra vágva
A díszítéshez, összeállításhoz:
♥ porcukor
♥ 150 g eper
♥ 5 ek eperlekvár (mikróban melegítsük fel, akkor könnyebb lesz kenni)
Elkészítés:
1. Először elkészítjük a piskótatekercset és a piskótakarikát. Ezeknek a menete ugyan az, nyilván annyi a különbség, hogy a karikát tortakarikában sütjük. :D A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját fehéredésig (ez csak annyit jelent hogy a színe kicsit világosabb lesz és sűrűbb is lesz az egész) keverjük a cukor felével. Ezután tiszta habverővel (!!) kezdjük el felverni a fehérjét, fokozatosan adva hozzá a cukor másik felét. addig keverjük, ameddig kis csúcsokat tudunk húzni belőle a robotgéppel, aminek a vége lekonyul. :D Ez azért fontos, mert ha túlkeverjük akkor felfújódik a torta először, de aztán kipukkadnak a kis buborékok, és összeesik az egész.
2. A sárgájához keverjünk egy kis fehérjét, majd az összes sárgáját keverjük a fehérjéhez, és óvatosan forgassuk össze. Szitáljuk a masszába a lisztet és a sütőport, majd ezt is forgassuk össze. A piskótakarikához töltsük a masszát egy 22 cm-es tortaformába és 170 fokon süssük 30 percig, tűpróbával ellenőrizzük. A piskótatekercshez egy gáztepsibe egyenletesen kenjük el (érdemes lisztezett sütőpapíron csinálni) a masszát, és 180 fokon süssük 15-20 percet, vagy ameddig aranybarna nem lesz, de ne legyen a széle már kemény, mert akkor nem fogjuk tudni felcsavarni. 
3. A karikát fordítsük lisztezett sütőpapírra, és hagyjuk így kihűlni. A piskótatekercset hagyjuk hűlni 10 percet, majd lisztezzük meg a felületét, fordítsuk meg, és húzzuk le róla a papírt. Aztán fordítsuk vissza, tegyünk rá egy másik sütőpapírt, és így jó szorosan tekerjük fel a rövidebb oldalától, majd hagyjuk ezt is kihűlni. Ha kihűlt a karika, vegyük ki a formából és vágjuk félbe, ha pedig a tekercs is kihűlt, bontsuk ki, és ezt is a hosszabb oldalától vágjuk félbe, és az így kapott két kis tekercset kenjük meg eperlekvárral. Tegyük a két tekercset a fagyasztóba fél órára, hogy jól összeragadjon, majd vágjuk 1 cm vastag szeletekre.
4. Fogjunk egy 22 cm-es kapcsos tortakarikát (alja ne legyen), tegyük tálcára, majd tegyük bele a piskótakarika felét. Az oldalát szorosan rakjuk ki piskótatekercsekkel.
5. A krémhez a zselatinlapokat 5 percre áztassuk be, közben a túrót, a mascarponét, és a joghurtot elektromos habverővel jól keverjük össze. Adjuk hozzá a porcukrot, most még teljesen fel is fog olvadni. Adjuk hozzá a citrom héját és levét, majd jól keverjünk mindent össze. A zselatint nyomkodjuk ki, és 2 ek vízzel tegyük egy lábosba, és olvasszuk fel alacsony lángon. Keverjük a krémhez, majd verjük fel a habtejszínt (én növényit használtam), és a felét forgassuk a krémbe, majd keverjük bele az epret is.
6. Öntsük a krémet a torta közepébe, és egyengessük el, hogy mindenhova jusson. Erre halmozzuk a felvert tejszín másik felét, majd tegyük rá a piskótakarika tetejét.
7. Díszítsük a torta tetejér eperrel és porcukorral.

Ez egy igazi rusztikus torta, és annyira finom, nem lehet neki ellenállni. Tudom, hogy sok mostanában az epres recept, de már kezdenek a szép eprek megjelenni a boltban, szóval ennek sem tudok ellenállni (felmerül a kérdés, hogy minek tudok...). Na de jó sütögetést, és próbáljátok ki ezt is! :)

eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram