Epres Opera Torta

Opera tortából már van fent az oldalon egy málnás-vaníliás, de gondoltam itt a tavasz, itt a jó idő, csinálok még egyet! Hát ugyanolyan finom lett, és erről a tortáról amúgy is tudni kell hogy egy nap alatt elfogy, szóval vigyázzatok vele. Azért azt is tudni kell, hogy elég sokáig tart elkészíteni, de nem azért mert annyira nehéz, inkább csak azért mert a krémeket le kell hűteni, szóval ha mondjuk estére kell ez a torta, akkor reggel csináljátok meg legalább a krémeket.

Igazából bárhogy süthetitek ezt a tortát, csinálhatjátok kör alakban laponként, de akár egy tortaformában is megsüthetitek egészben. Mondjuk szerintem érdemesebb lapokat sütni, mert akkor lesz ilyen sok rétegetek, ha egészben megsütitek és felvágjátok, akkor azért nem biztos hogy vékonyak lesznek a lapok. De az íze ugyanolyan finom, szóval ahogy szimpatikusabb.


Szeleteket még mindig nem tanultam meg szépen vágni, de gyakorlok szóval ezt nézzétek el. :D Amúgy a széleit érdemes levágni betöltés és hűtés után akkor szebb lesz, én lusta voltam, és nem vágtam le, de nem is lett annyira szép (így kell felhívni a figyelmet arra, hogy mi nem szép a sütinkben első lecke). :D

RECEPT:
Hozzávalók:
A piskótához
♥ 3 tojás fehérje
♥ 15 g kristálycukor
♥ 100 g darált mandula
♥ 3 tojás
♥ 30 g liszt
♥ 100 g porcukor
♥ 30 g olvasztott vaj
Az epres zseléhez:
♥ 250 g megtisztított eper
♥ 1 1/4 ek kukoricakeményítő
♥ 50 g kristálycukor
A csokikrémhez:
♥ 3 tojássárgája
♥ 150 ml zsíros tej
♥ 100 g kristálycukor
♥ 2 ek holland kakópor
♥ 1 tk kukorica keményítő
♥ 1 vaníliarúd
♥ 150 g szoba hőmérsékletű vaj
A tetőhöz:
♥ 50 g étcsoki
♥ 25 ml tejszín
Elkészítés:
1. A piskótához a porcukrot és a darált mandulát összekeverjük, majd hozzáütjük a 3 tojást. Ezt elektromos habverővel habosítjuk ameddig a duplájára nem nő a térfogata. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, és beleforgatjuk.
2. A tojásfehérjét a cukorral habosítjuk ameddig egy puha habot kapunk. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, ha kis csúcsokat húzunk a habverővel. Ha úgy maradnak, de a végük kicsit lekonyul, akkor jó lesz (ez olyan hülyén hangzik, de tényleg jó lesz :)).
3. A fehérjét 3 részben beleforgatjuk a piskótánk alapjába, majd hozzácsurgatjuk a vajat is, és azt is beleforgatjuk.
4. Egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe szedjük, és egyenletesen elkenjük. Kb 20 percig sütjük, vagy ameddig aranybarna nem lesz. Ha készen van hagyjuk kihűlni, majd szedjük le róla a papírt, és vágjuk 4 egyenlő csíkra. Ez attól függ mekkora tepsiben sütöttük, mérjük meg vonalzóval, azt osszuk el 4 felé, és egy vonalzó segítségével vágjuk le a csíkokat.
5. Az epres krémhez a tisztított, megmosott epret tegyük egy lábosba a cukorral. Egy botmixer vagy villa segítségével minél jobban törjük össze az epret amíg főzzük. Kb 10 percig főzzük, vagy ameddig levet nem ereszt, és a cukor elolvadt. A kukoricakeményítőt mérjük ki egy tálba, majd az eper levéből öntsünk hozzá egy kicsit, és jól keverjük el. Öntsük a keményítőt az eperhez és folyamatos keverés mellett főzzük kb 5 percig, vagy ameddig besűrösödik, és eltűnik az a fehéres szín a keményítőtől. Hagyjuk kihűlni.
6. A csokikrémhez a sárgájákat habosítsuk ki a cukorral, majd adjuk hozzá a keményítőt és a kakaót. A tejet a vaníliarúddal tegyük fel forrni egy lábosba. Mikor már forr szedjük ki a vaníliát, majd folyamatos keverés mellett öntsük a sárgájához. Keverjük kicsit amíg egynemű nem lesz, majd öntsük vissza a lábosba és folyamatos keverés mellett főzzük ameddig felforr, és besűrösödik. Ha kész öntsük át egy szitán, így biztosan sima krémet kapunk. Takarjuk le úgy fóliával úgy, hogy a fólia hozzáérjen a puding felületéhez, és szobahőmérsékletűre hűtsük le. Ha ez megvan, akkor a vajat habosítsuk ki, majd adjuk hozzá a pudingot, és keverjük össze.
7. Az összeállításhoz vegyük az első lapot, kenjük meg a csokikrémmel. Ezután tegyünk rá még egy lapot, ezt eperkrémmel kenjük meg, majd a következő lap jön, és megint csokikrém. Végül tegyük rá az utolsó lapot, és készítsük el a csoki ganachet a tetejére. A tejszínt mikróban forrósítsuk fel, majd tördeljük bele a csokit, és takarjuk le 5 percig. Ezután alaposan keverjük el, majd ha már egynemű öntsük a torta tetejére, és simítsuk el. Tegyük a hűtőbe minimum 1 órára.
8. Díszíthetjük a tetejér a maradék krémmel, gyümölccsel, csokidísszel, kinek hogy tetszik. :)

Mindenképp süssétek meg ezt a tortát mert nagyon finom! Jó sütögetést! :)

eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram