Csokiba mártott epertorta

Az eper és a csoki szinte kéz a kézben járnak, annyira jól összeillenek, hogy az hihetetlen. Pár receptet felhalmoztam, hogy ne járjak úgy mint, múlt héten, hogy a tanulás miatt nem jutott idő sütizni - és hát így bejegyzés sem született-, és hát mondjuk úgy, nem utoljára találkoztunk a csokival meg az eperrel. Maga egy doboz csokiba mártott eper is szuper ajándék, na de akkor gondoljátok el mit fog szólni az, akinek egy ilyen tortát visztek. :) A krém nagyon nagyon nagyon könnyű, és hozzá a sacher alap szuperül illik, és a tetején a csoki ganache csak hab a tortán (vagy itt csoki az epertortán de értitek:)).

Megcsinálni is szuper egyszerű, gyors is, és ha nem akartok a sacher alappal macerálni, simán csináljatok egy 3 tojásos csokis piskótát. Ha a krémet megduplázzátok, meg tudjátok csinálni egy egész tortának, akkor 6 tojásos piskótát süssetek, úgy is nagyon finom. :)

Fontos, hogy ne régi epret használjunk ehhez, hiszen az eper lesz a díszítés, muszáj szépnek lennie. A krémhez nyilván használhattok akár fagyasztottat is, abból nem lesz baj, de a tetejére mindenképp friss eper kell. :) A legegyszerűbb egyébként, ha fondue csokit használtok (A Lidl-ben lehet kapni). Ezek kis cseppek, direkt ilyen mártogatásokhoz, és azért jó, mert kissé folyékonyabb mint a sima csoki. Persze használhattok bármit, ha kicsit sűrűnek érzitek, rakjatok bele olajat, kakaóvajat, vagy kókuszolajat.

RECEPT
Hozzávalók
A Sacher alaphoz:
4 tojás, szétválasztva
100 g puha vaj
100 g porcukor
100 g étcsokoládé (60 %-os), olvasztva
60 g kristálycukor
100 g liszt
1 tk sütőpor
Az eperkrémhez:
150 g eper
50 g porcukor
2 ek citromlé
300 ml hideg habtejszín (min. 30 %-os)
4 db lapzselatin, beáztatva.
A tetejére:
50 g habtejszín
50 g étcsoki
csokiba mártott eprek (kb 17 szem)

RECEPT:
1. A Sacher alaphoz a puha vajat és a porcukrot krémesre keverjük, ez kb 1-2 percet igényel. A tojássárgáját egyesével hozzáadjuk, és ezt is jól elkeverjük, hogy habos legyen. A már kihűlt olvasztott étcsokoládét is csorgassuk hozzá, folyamatos keverés mellett.
2. Egy másik tálban verjük a fehérjét a kristálycukorral kemény habbá, olyan borotvahab állagúnak kell lennie. Az 1/3-át keverjük a vajas alaphoz, majd forgassuk ehhez a többi habot óvatosan.
3. A lisztet szitáljuk át a sütőporral, és forgassuk a tojásos masszához három részletben.
4. Szedjük a keveréket egy 20 cm-es formába, és simítsuk el, majd egy 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig, tűpróbával ellenőrizzük. Ha megsült hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki a formából, és a teteje ha nagyon púpos, vágjuk egyenesre.
5. A krémhez az mosott, és apróra vágott epret turmixoljuk össze a porcukorral és a citromlével. A habtejszínt verjük kemény habbá. Forgassuk óvatosan a habhoz az epret, folyósabb lesz, nem kell megijedni. A beáztatott zselatinlapokat vegyök ki a vízből, a felesleget nyomkodjuk ki belőle, majd egy lábosba téve, alacsony lángon olvasszuk fel. Ne forrjon, csak épp olvadjon el. Csurgassuk az eperkrémhez, majd egy habverővel forgassuk össze, így egyenletesen fog a zselatin eloszlani a krémben.
6. Fogjuk a Sacher alapot, tegyük bele a tortaformába (kapcsos a legjobb, hiszen az alja ekkor nem kell!!) amibe sütöttük, és szedjük rá az eperkrémet, majd 3 órát hűtsük.
7. A csokis tetőhöz a habtejszínt forraljuk fel, majd tördeljük bele az étcsokit. Fedjük le 5 percre, majd egy habverővel keverjük simára. Hagyjuk kissé kihűlni, majd oszlassuk el a torta tetején, ezután körbe a szélére tegyük rá az epreket.
8. A tortakarika mentén egy késsel vágjuk ki a formából a tortát, és óvatosan távolítsuk el a tortaformát.
És már tálalhatjuk is! Mindenképp próbáljátok ki, még az eperszezonban! Jó sütögetést! :)


eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram