Epres-csokis macaron

A macaronnál édesebb kis desszert talán nincs is, nagyon jó ötlet akár ajándékként is elkészíteni. Itt vagyunk az esküvő szezon közepén, és újabban a macaronok is nagyon sok desszertasztalon jelen vannak. De akár szülinapi ajándékként egy szép kis dobozban is megállja a helyét, én adtam már ilyen ajándékot és nagy volt az öröm. :) Viszont vendégeknek elkészítve is biztos nagy sikere lesz, de akár tortára díszítésként is elkészíthetjük.

Az alaprecept ugyan az mint az előző macaron receptemben, hiszen a macaronoknál variálni főleg a töltelékkel tudunk, mert annyira kényes maga a héj. Ez egy csokikrémes epres macaron lett, de nagyon egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom.

RECEPT:
Macaron sablon: MINI MACARONNAGY MACARON
Hozzávalók:
Az alaptésztához:
7 db nagy macaronhoz (kb 4 cm)
♥ 75 g mandulaliszt
♥ 75 g porcukor
♥ 25 g tojásfehérje (kb 1 közepes tojás)
♥ 1 tk kukoricakeményítő
♥ zselés vagy por ételfesték
Az olaszhabcsókhoz:
♥ 27 g fehérje
♥ 17 g kristálycukor
♥ 20 g víz
♥ 60 g kristálycukor
A töltelék:
♥ 100 g étcsoki
♥ 50 g tejszín
♥ pár szem eper nagyon apróra vágva
Elkészítés:
1. Az alaptésztához a mandulalisztet és a porcukrot nagylyukú szitán átszitáljuk. Hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, majd a tojásfehérjét. Ha használunk festéket, ekkor adjuk hozzá. Ezt összegyúrjuk (olyan lesz mint egy linzertészta), és fóliával szorosan letakarjuk, hogy ne száradjon ki. 
2. A habcsókhoz a fehérjét elkezdjük felverni, mikor már habos, hozzáadjuk a 17 g kristálycukrot. Mikor egy enyhén kemény habot kapunk, kapcsoljuk alacsony fokozatra a keverőgépet, és tegyük fel a 20 g vizet a 60 g cukorral a tűzhelyre. A keverőgépet ne kapcosljuk le, mert összeesik a hab. Ha a víz és a cukor teljesen felforrt, és a cukor is elolvadt, várjunk 1-2 percet (115 fokosnak kell lennie, ha van cukorhőmérőnk), és csurgassuk a fehérjehabhoz. Kapcsoljuk magas fokozatra a keverőgépet és addig keverjük, amíg a tál szobahőmérsékletű lesz, és egy szép fényes habot kapunk. Ezután forgassuk a hab 1/3-át az alaptésztához. Ha már elkeveredett, forgassuk bele az összes habot. Olyan állagú lesz, mint a láva, még van tartása, de azért enyhén folyik. Ha túl sűrű, tehát nem esik le könnyen a spatuláról, akkor még keverjük pár percig, ha túl folyós, akkor sajnos túlkevertük, és ebből már nincs visszaút, de szerencsére ezt a fajta tésztát nehéz túleverni. Nekem például amint elkeveredett benne az összes hab, az állaga is jó lett.
3. Töltsük nyomózsákba a tésztát, és egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk a kiválasztott sablon segítségével köröket. Vegyük ki a sablont a szilikonpapír alól, majd csapkodjuk az asztalhoz 4-5ször a tepsit, hogy eltűnjenek a légbuborékok belőle.  Hagyjuk kb 30 percet száradni. Addig szárítsuk amíg ha megérintjük, nem tapad a tészta a kezünkre. 150 fokra előmelegített sütőben sütjük 12-13 percet, vagy ameddig ha egyet benyomunk egy vékony réteg átreped. Azt nem mondom, hogy úgy nézzük meg az átsültséget, hogy emeljünk fel egyet mert sajnos melegen még szilikonos papírra is ragad. Ha kihűlt óvatosan szedjük le a sütőpapírról, és tölthetjük is.
4. A töltelékhez a tejszínt felforraljuk, majd az apróra vágott étcsokira öntjük. Letakarva 5 percig állni hagyjuk, majd keverjük amíg el nem olvad teljesen, és keverjük hozzá az apróra vágott epret.
5. Töltsük egy simacsöves nyomózsákba a tölteléket, nyomjunk egy kicsit a macaron egyik felére, majd óvatosan tegyük rá a másik felét. A töltött macaronokat hűtőben tárolhatjük 3-4 napig, töltetlenül pedig le is fagyaszthatjuk a héjakat.
Remélem tetszett nektek ez a recept, mindenképp próbáljátok ki! Jó sütögetést! :)

eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram