Málnahab Torta

Itt a málnaszezon, és végre nincs több vizsgám, szóval jöhetnek az új receptek! Sajnálom, hogy úgy eltűntem, de nem volt erőm a bejegyzésekhez, inkább aludtam mikor volt időm. :) Viszont van rengeteg nyári receptem, szóval most aztán majd írom őket ezerrel. :D Ez a torta egy málna mousse torta, szupercsokis alappal, egy ganache-al és friss málnával a tetején. Egyáltalán nem nehéz, elég gyorsan készen is van, és ami szuper, hogy kb csak 15 percre kell hozzá bekapcsolni a sütőt, ami egy elég nagy pozitívum ebben a hőségben. 

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én nem szeretek túl nehéz sütiket enni nyáron, igazából a melegben mindentől elmegy az étvágyam. Ilyenkor nem igazán vágyom szupercsokis vajkrémes tortákra, inkább a gyümölcsös, túrós, habos sütiket szeretem. Na ez a torta pont ilyen, egyáltalán nem nehéz, és nagyon hamar is készen van, arra kell csak figyelni, hogy hagyjunk időt neki megdermedni, talán a legjobb ha előző nap összeállítjuk. Ha egyáltalán nem akarjátok bekapcsolni a sütőt, akkor készülhet kekszes alappal is, vagy akár pohárkrémként, úgy is nagyon finom. :)


RECEPT:
egy 22 cm átmárőjű tortához (kb 14 szelet)
A csokis alaphoz:
♥ 20 g vaj
♥ 20 g étcsoki
♥ 3 tojás
♥ 70 g cukor
♥ 50 g liszt
♥ 15 g kakaópor
♥ 1 tk sütőpor
A málnahabhoz:
♥ 300 g friss málna
♥ 400 ml tejszín
♥ 100 g cukor
♥ 10 g lapzselatin, beáztatva (5 percig áztassuk hideg vízben)
♥ pár csepp citromlé
A csokis ganachehoz:
♥ 50 g étcsoki
♥ 50 g tejszín
♥ friss málna a díszítéshez
ELKÉSZÍTÉS
1. A csokis piskótához a vajat és a csokit gőz fölött vagy mikróban összeolvasztjuk. Ha ez megvan, tegyük félre, mert kicsit ki kell hűlnie.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukor felével, a cukor másik felével pedig kemény habbá verjük a fehérjét. Folyamatos keverés mellett, a sárgájához csurgatjuk a vajas-csokis keveréket. Ezután az egész sárgájás masszát a fehérjéhez adjuk, és óvatosan beleforgatjuk. 
3. A lisztet, a kakaóport és a sütőport beleszitáljuk a masszába, majd ezt is beleforgatjuk.
4. Egy 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk, és 15-20 percig sütjük 180 fokon, vagy ameddig egy belebökött hurkapálca tisztán nem jön ki. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki a formából. Fontos, hogy olyan karikában süssük, aminek eltávolítható az alja, mert később ebbe fogjuk visszatölteni.
5. A málnahabhoz a málnát 10 percig forraljuk a cukorral, a citromlével, és két evőkanál vízzel. Botmixerrel összeturmixoljuk, majd egy szitán átengedjük, hogy a magok ne kerüljenek a krémbe. Hagyjuk teljesen kihűlni, ez eltart azért pár óráig.
6. A tejszínt verjük fel, a zselatint beáztatás után egy lábosban folyamatos keverés mellett, lassú tűzön olvasszuk fel. A zselatint öntsük folyamatos keverés mellett (ez a kedvenc szavam) a málnapüréhez, és jól keverjük el, majd a málnát öntsük a keményre felvert tejszínhez, és forgassuk óvatosan össze egy fakanállal amíg teljesen egynemű nem lesz.
7. Az összeállításhoz fogjuk a tortánk alapját, meg a tortakarikát amiben sütöttük. Tegyük a karikát egy tálcára, vagy tortakartonra, és tegyük bele az alapot. Erre öntsük a málnahabot, és egyengessük el, majd tegyük a hűtőbe minimum 3 órára.
8. Ha letelt a 3 óra, készítsük el a csokis ganache-t a tetejére. Ehhez a tejszínt forraljuk fel, majd öntsük az apróra vágott étcsokira. Takarjuk le, és hagyjuk állni 5 percig. Ezután habverővel keverjük át, hogy a csoki teljesen elolvadjon. Várjunk amíg langyos nem lesz, majd egy kést húzzunk végig a torta oldalához szorítva, és óvatosan szedjük le róla a karikát. Öntsük a torta közepére a csoki ganache-t és egy spatulával simítsuk el. Díszítsük rögtön málnával, szórócukorral, majd tegyük a hűtőbe még egy órára hogy megdermedjen, és már tálalhatjuk is.

Próbáljátok ki mindenképp ezt a receptet, tényleg megéri, mert nagyon finom! :) Jó sütögetést!


eszti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram